StoryEditorOCM
Crna kronikaŽupanijski sud u Dubrovniku

Svjedok Ivo Lise, zadužen za protupožarnu zaštitu Hidroelektrane Dubrovnik: ‘ U pogonu je postojala povećana opasnost od izbijanja požara, posebno zbog zavarivanja, ali...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
10. listopada 2023. - 12:42

Nakon više od šest mjeseci pauze uvjetovane ”višom silom”, odnosno štrajkom zaposlenika pravosuđa, danas je na Županijskom sudu u Dubrovniku nastavljen sudski kazneni postupak kojem je cilj utvrditi odgovornost za tragediju do koje je 10. siječnja 2019. godine došlo u Hidroelektrani Dubrovnik. Tad su, unutar postrojenja u podzemlju Plata živote izgubili mladi radnici ”Hrvatske elektroprivrede” Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, a četiri godine nakon te nezapamćene tragedije, na optuženičkoj klupi u sudnici broj 1 ponovno su se pred Sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Nikša Lučić, kao pojedinci našla petorica optuženika te predstavnik HE Dubrovnik kao optužene pravne osobe.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Na optuženičkoj klupi u sudnici 1 našli su se optuženici koje optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva izravno tereti: dipl.inž. elektrotehnike Mato Mišković (70) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikola Rukavina (63) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željko Starman (67) iz Zaprešića koje ŽDO Dubrovnik tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime su prouzročeni smrt više osoba te je nastala imovinska šteta velikih razmjera.

Četvrtookrivljeni je elektroinžinjer Ivica Nujić (47) iz Zagreba kojeg ŽDO Dubrovnik tereti da je iz nehaja nezakonito postupao te izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, dok je petookrivljeni građ.inž. Miljenko Vučić (75) iz Slanog koji se tereti da je iz nehaja, pri građenju, nepropisno postupajući izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, te je posljedično nastala smrt više osoba i imovinska štetu velikih razmjera. Hrvatsku elektroprivredu, odnosno ”HEP proizvodnja” kao pravnu osobu zastupa Sonja Pozaić, a HEP se tereti da je povrijedila zakonske dužnosti pravne osobe i da je odgovorna za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

image

Čedo Prodanović u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

 

Prvog dana nastavka suđenja svjedoči Ivo Lise koji u HE Dubrovnik radi od kolovoza 2007. i zadužen je za protupožarnu i zaštitu na radu. Zbog proteka vremena i njemu je pročitan iskaz koji je tijekom pravosudne istrage dao rujna 2019. godine. Danas je iskaz nadopunio te rekao kako je zadužen i za poslove obrane te sigurnosti održavanja opreme pod tlakom, da je zadužen za zaštitare, sistematske preglede radnika, za poslove deratizacije i dezinsekcije kao i za hortikulturno uređenje te održavanje ograde i parkirnih rampi.

Na upite zamjenika županijskog državnog odvjetnika Vlatka Cibilića pojasnio je svoje obveze i rekao da su u slučaju nazočnosti više izvođača radova u pogonu postojala povećana opasnost od izbijanja požara, posebno zbog zavarivanja, a on bi kod obilaska pogona u slučaju uočavanja nepravilnosti odmah na to ukazivao ovlaštenicima izvođača.

image

S današnjeg ročišta

Tonci Plazibat/Cropix

 

Ti su ovlaštenici i koordinatori protupožarne te zaštite na radu, a istaknuo je kako je na kolegijima osobno više puta spominjao da treba ishoditi građevinsku dozvolu. Evidenciju vježbi zaštite vodio je ne popisivanjem sudionika nego fotografiranjem i ustvrdio kako su svi uvijek nazočili. Rekao je kako nije imao uvid u glavni projekt revitalizacije hidroelektrane, ali jest u elaborat zaštite na radu i od požara. No, osim u slučaju ugradnje posebnih vrata nije ih koristio u svome radu jer nisu odobreni od MUP-a.

Na upit punomoćnice oštećenih roditelja, odvjetnice Doris Košta, svjedok je izjavio kako o potrebi probijanja još jednog evakuacijskog tunela nije govorio na sjednici Odbora zaštite na radu jer nije bio u poziciji da ishodi promjene. Ustvrdio je kako nije bila propisana obveza postojanja „izolacijskih aparata” u relejnom prostoru ispod komande strojarnice, ali su postojali automatski sustavi gašenja transformatora s ugljičnim monoksidom. Postojao je i dodatni sprinkler-sustav vatrozaštite gašenja vodom.

Nakon pauze, sudski postupak se nastavljen je od 12,35 sati.

 

 

04. svibanj 2024 09:13