StoryEditorOCM
Crna kronikaNakon tragedije

Sugrađani iz povijesne jezgre Dubrovnika potreseni: ‘Jadan, živio je sam...‘, a koliko je još takvih unutar zidina

Piše kf
5. siječnja 2024. - 11:54

Dubrovački vatrogasci jutros su nešto nakon osam sati zaprimili dojavu o požaru objekta u Ulici Marojice Kaboge u Gradu.

‘Na mjesto događaja su izišli djelatnici svih žurnih službi: vatrogasci, hitna pomoć i policijski službenici. U stanu je, u besvjesnom stanju, zatečen 66-godišnjak koji je iznesen iz stana, ali je na žalost uskoro preminuo‘, priopćili su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

U povijesnoj jezgri jutros je izgubljen jedan život. Na početku Kaboge, inače slijepe gradske ulice, skupila se nekolicina sugrađana. Čekaju, a ni sami ne znaju što. Pomiješala se nelagoda, strah i tuga. ‘Bio je živ kad su ga iznijeli‘, ‘mislim da nije preživio‘, mučne rečenice koje je teško slušati. Svi su vidno potreseni. Zastaju i oni u prolazu. Zabrinuto pitaju ‘što se dogodilo, je li ko strado?‘. Mali je ovo Grad, malo stanovnika, tu svatko svakoga zna. ‘S jednim je bio generacija, išao u školu‘, drugi ga je ‘znao iz viđenja‘. Ne živi u ovoj ulici puno naroda, možda u tri stana, većinom poslovni prostori i skladišta, izmjenjuju misli okupljeni sugrađani.

Mučno je bilo gledati ulicu prekrivenu pjenom iz koje izviruju vatrogasne cijevi, smrad paleži, dim koji još izbija iz stana. Vatrogasci saniraju požarište, kroz prozor izbacuju nagorene stvari, papiri su se razletjeli posvuda... Prođe čovjeka neka jeza. ‘Jadan, živio je sam‘, to je rečenica koja je zaparala tišinu, rečenica od koje se zamisliš. Pa krenu pitanja odnosno tvrdnje: koliko je samo samaca u povijesnoj jezgri i to starije životne dobi, koliko ih živi u trošnim kućama, jer odakle im ogromne cifre potrebne za obnovu starine. Koliko ih ne može iz kuće jer jezgra je doslovno Grad u skalama, što žurnim službama otežava pristup dobrom dijelu stare gradske jezgre... ‘Susjeda hoda uz pomoć štaka, rade na kući do, toliko su se proširili na ulicu sa skelom da ona više ne može kroz ulicu pa ni ne izlazi‘, kaže jedan sugrađanin, osvrćući se na probleme stanovnika povijesne jezgre, nevidljive prema vani, ali onima unutar zidina itekako vidljive. Sugrađani su se razišli, bez ‘adio‘ jer čudno je stanje koje te zatekne u ovakvim situacijama.

Očevid će pokazati što je bio uzrok požara u stanu u Ulici Marojice Kaboge, obdukcijom će se utvrditi točan uzrok smrti nesretnog Dubrovčanina.

 

PROČITAJTE I OVO: 

28. travanj 2024 06:07