StoryEditorOCM
Crna kronikaPresudio partnerici

Smanjena kazna za brutalno ubojstvo u ‘Lidlu‘! Visoki kazneni sud obrazložio: ‘Presuda je bila prestroga...‘

Piše Vladimir Urukalo/sd
27. ožujka 2023. - 14:56

Visoki kazneni sud za tri je godine smanjio zatvorsku kaznu od 38 godina na koliko je na splitskom Županijskom sudu u listopadu prošle godine osuđen Željko Đekić (55) zvani Lika zbog okrutnog ubojstva bivše partnerice Vesne Perišić (44) koju je ubio na njenom radnom mjestu 30. studenog 2021. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Tada je oko 15 sati ušao u trgovački centar Lidl na Splitu 3 gdje je žrtva radila te joj je prišao s leđa i izvadio nož s oštricom duljine 18 centimetara koji mu je bio skriven ispod jakne te joj je zadao 20 ubodno-reznih rana. Prije ubojstva svoju je bivšu izvanbračnu partnericu u duljem vremenskom razdoblju i od rođenja zajedničkog sina ponižavao, novčano iskorištavao, vrijeđao i prijetio joj smrću govoreći da će ubiti nju i cijelu njezinu obitelj ako ga napusti te u više navrata na istu nasrtao nožem.

image

Željko Đekić zvani Lika osuđen je zbog okrutnog ubojstva bivše partnerice Vesne Perišić

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Visoki kazneni sud ocijenio je kako je prvostupanjski sud kao olakotne okolnosti ispravno utvrdio činjenicu da je optuženik tempore criminis bio bitno smanjeno ubrojiv te da je neosuđivan, dok pravilno nije cijenio olakotnim korektno držanje pred sudom jer se radi o pretpostavljenom ponašanju i dužnosti svih građana, pa bi se tek suprotno ponašanje moglo smatrati kao otegotna okolnost, kao niti iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenog kaznenog djela i ispriku obitelji žrtve koje ne smatra iskrenim, činjenicu optuženikovog sudjelovanja u Domovinskom ratu kao pripadnika Hrvatske vojske jer bi baš zato optuženik trebao biti u većoj mjeri svjestan vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života i tijela kao i srednju životnu dob. Nadalje, kao otegotne okolnosti prvostupanjski sud osnovano je uzeo vrijeme i mjesto počinjenja kaznenog djela (trgovački centar) na kojem se tada nalazio veći broj osoba (sigurno traumatizirani viđenim okrutnim ubojstvom) te da je sa sobom donio nož duljine 30 centimetara što ukazuje na povećani stupanj organiziranosti i planiranja kao i na skrivljene učinke kaznenog djela, u prvom redu u odnosu na zajedničko dijete kojeg je ubojstvom ostavio bez majke - navodi VKS u svojoj odluci u kojoj zatim obrazlažu smanjivanje nepravomoćne presude splitskog suca Dinka Mešina.

- Izrečena kazna dugotrajnog zatvora po prvostupanjskom sudu u trajanju od 38 godina ukazuje se kao prestroga pa je kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina u konkretnom slučaju primjerena osobnim prilikama optuženika te će po ocjeni drugostupanjskog suda u cijelosti ispuniti zakonsku svrhu kažnjavanja i dostatna je da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo, kao i da utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenih djela - navodi se u presudi VKS-a protiv koje je moguće podnijeti žalbu o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.

04. prosinac 2023 02:49