StoryEditorOCM
Crna kronikasvjedočenje

Sin preminulog pacijenta: Mislim da je otac već bio mrtav kad je dr. Bulat uzeo drugu kuvertu. Sve je bilo namješteno

Piše PSD.
30. ožujka 2023. - 13:49

- Radim kao medicinska sestra od 1977. ili ‘78 godine i volim svoj posao i svoju uniformu. Dr. Bulat je vrsni kardiokirurg, a pokojni Ivica Adžaip je bio jako drag pacijent. Dok je on bio na Odjelu kod nas na Križinama ja sam osam dana bila na godišnjem odmoru, a kad sam se vratila i vidjela da je tu kazala sam mu: "Gospon‘ Ivica, pa vi ste još tu...", piše Slobodna Dalmacija.

Znam da je s Odjela kardiologije s Križina išlo više mailova prema Kardiokirurgiji na Firulama s pozivom za konzilijarni pregled Ivice Adžaipa....

Drago mi je da ste počeli istraživati te priče koje sam i ja čula, a to je da dr. Bulat prima mito. Neka se utvrdi istina, čula sam za to da se to odnosi na otezanje operacija, ali nikakvih direktnih spoznaja nemam o tome - kazala je u četvrtak na splitskom Županijskom sudu 67-godišnja Blanka Kelam svjedočeći u postupku kojeg USKOK zbog primanja tri tisuće eura mita vodi protiv doc. dr. sc. prim. Cristijana Bulata.

Potvrdila je u potpunosti tako svoj iskaz dan Nataliji Petković, zamjenici ravnateljice USKOK-a u siječnju 2019. godine, a Blankino je ime spominjala supruga preminulo Ivice, Ljubica Adžaip koja je, po optužnici, i dala mito dr. Bulatu.

Supruga umrlog pacijenta na suđenju poznatom kardiokirurgu: Tiho je rekao ‘ne treba‘, ali je uzeo kuvertu s 2.000 eura

Podsjetimo, ona je u svom svjedočenju dan prije ispričala da je, dok je tješila supruga, pitala jednu sestru za koju je poslije doznala da se zove Blanka, da joj na mobitelu pokaže kako izgleda dr. Bulat. Kad je sestra pitala zašto, Ljubica joj je rekla da će on operirati Ivicu. Tad je sestra, po Ljubičinim riječima, rekla da nikad neće doći na red bez da daju novac gestikulirajući to trljanjem prstima.

image
Joško Šupić/Cropix

Prije medicinske sestre svjedočio je i Jure Adžaip, sin pokojnog Ivice koji je kazao da se u obitelji skupljao novac i da je on dao 200 eura, jedan rođak 500 eura... Kad je upitan zbog čega su skupljali novac, mladić je odgovorio: "pa...pa... za doktora...za mito, ne znan kako da se izrazin...".

Ponovio je da je desetak članova obitelji došlo u posjetu Ivici nakon operacije i da su njegova majka i ujna Božana tada otišle kod Bulata dati prikupljeni novac. Što se tiče prve primopredaje mita od tisuću eura, za to, kaže, nije znao.

- Čekali smo ih, a jedan doktor s Intenzivne nam je rekao da mom ocu nema spasa, da nema šanse da preživi... A onda vidim mamu da se vraća sretna i puna nade nakon što joj je dr. Bulat rekao da ima šansi... Mislim da je moj otac bio mrtav već tog dana kad smo mi bili u posjeti, no da je sve bilo namješteno da ispadne da nije samo da bi se prikrilo uzimanje novca.

Kad smo došli mama i ja po papire i očeve stvari, ja sam snimao razgovor s Bulatom. Majka je tad govorila da krivi sebe jer nije ranije dala novac, a da doktora krivi jer on nije učinio na vrijeme sve što je mogao i trebao. Doktor nije u tom razgovoru spominjao novac kao novac, ali je rekao da se to (novac - op.a.) ne smije spominjati. S nama je tog dana u hodniku bolnice bila i novinarka TV Nove Ana Malbaša, ali nije ušla s nama u njegovu kancelariju - kazao je sin pokojnog Ivice.

Suđenje se nastavlja u lipnju, objavila je Slobodna Dalmacija.

22. rujan 2023 09:53