StoryEditorOCM
Crna kronikaFilmska pljačka u Splitu

Provalili u krojačku radnju, razbili zid i izvukli sef iz mjenjačnice. Kameru su ‘riješili‘ lukavim trikom i bogat plijen odnijeli u naručju

Piše Katarina Marić Banje/sd
25. listopada 2022. - 18:41

Dvije rečenice iz službene informacije policijskog biltena ni blizu nisu opisala što se događalo u sitnim satima ponedjeljka u natkrivenom prolazu zgrade u Ulici Domovinskog rata u Splitu, poznatije pod nazivom “Muslimanka”.

Filmska pljačka koja se odvijala u noći s nedjelje na ponedjeljak, tijekom koje se probijao zid da bi se ukrao sef iz mjenjačnice, glavna je tema prepričavanja stanara u susjedstvu i gostiju obližnjih kafića, piše Slobodna Dalmacija.

- U ponedjeljak je provaljeno u dva poslovna prostora u Splitu te je iz jednog otuđen veći iznos novca. Obavljen je očevid i traga se za počiniteljem - obavijestili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Šturi opis ne nagovještava nevjerojatne detalje koje su inspektori prikupili u izjavama svjedoka i tijekom očevida koji je trajao više sati u ponedjeljak ujutro.

Lopovi su imali stražara

Kako saznajemo, lopovi su oko 4 sata u ponedjeljak provalili u krojački obrt čiji ulaz se nalazi u natkrivenom prolazu zgrade. Razbili su nekoliko brava na ulaznim vratima i ušli u skučeni prostor gdje se obavljaju popravci i prekrajanja odjeće.

image

Ulaz u krojački obrt čiji zid su domišljati lopovi probili da bi došli do sefa mjenjačnice

Privatni album

Međutim, njihov cilj nisu bile igle i konci, već su krenuli razbijati zid koji krojačnica dijeli s mjenjačnicom, čiji ulaz je okrenut prema ulici. Nakon što su otvorili dovoljno veliku rupu u pregradnom zidu, lopovi su kroz nju izvukli sef iz mjenjačnice.

U tom trenutku aktivirao se alarm kod vlasnika mjenjačnice i oni u 4.35 sati zovu policiju.

- Zamislite, policijska patrola je došla ispred mjenjačnice, ali izvana kroz staklo i na vratima nisu ništa vidjeli jer u nju nije ni provaljeno s te strane. Dok su policajci razgledavali taj dio ulice, provalnici su čučali u krojačnici sa sefom u krilu.

Onda je policija otišla u drugi dio grada, gdje ima još jedna mjenjačnica istih vlasnika, pomislivši da je alarm oglasio krađu u tom objektu. Lopovi su očito imali nekoga na straži jer se nisu mrdnuli dok se patrola nije odvezla.

image

Označeni tragovi stopala pred krojačkim obrtom

Privatni album

Kada su policajci otišli, provalnici su zgrabili kartonsku kutiju s poda u krojačnici, ispraznili je od ostataka odjeće i u nju stavili sef. Uzeli su plijen u naručje i odšetali.

Ukrcali su se u bijeli automobil, kaže mi susjed, jer izgleda da ih je netko vidio. Naravno, nitko nije ništa ni posumnjao jer im se nije vidio sef u naručju, nego samo kartonska kutija - kaže još uvijek uzbuđen stanar iz zgrade preko puta mjenjačnice.

Nije se ništa čulo jer se radi o zidu od gips-kartonskih ploča koji su lako otvorili. Tijekom očevida je utvrđeno i da je objektiv nadzorne kamere na mjenjačnici poprskan bojom u spreju.

Sprejem iste boje je na zidu između mjenjačnice i krojačke radnje ispisan grafit. Prema prvim informacijama ukradeno je više od 40.000 kuna.

image

Mjenjačnica koja je opljačkana u Ulici Domovinskog rata

Cropix

Ekipa za očevide je uzela otiske sa svih površina koje su kradljivci morali dodirnuti, a označili su, izmjerili i fotografirali i tragove stopala na betonu pred radnjom. Obavili su razgovor s vlasnicima oba poslovna prostora te se brojnim susjedima i kriminalističko istraživanje je u tijeku.

22. travanj 2024 19:28