StoryEditorOCM
Crna kronikaKRAJNJA NELJUDSKOST

Procurili mučni detalji krijumčarenja ljudi: u kombiju koji je zaustavljen u Župi dubrovačkoj bilo strpano više od 30 ljudi, jedva su disali

Piše Ahmet Kalajdžić
16. studenog 2023. - 09:16

Već dulje vrijeme u Župi dubrovačkoj građani se žale kako sve učestalije imaju priliku vidjeti ilegalne migrante koji slobodno šeću lokalnim posebno onim zavučenim između obiteljskih kuća. Da ilegalaca doista ima u Župi, potvrdilo je i ovotjedno policijsko izvješće iz kojeg je razvidno da su oni i pronađeni.

Trojica osumnjičenih

Naime, djelatnici Policijske uprave dubrovačko -neretvanske zatekli su na području općine Župa dubrovačka, ali i općine Ston i Stona više stranih državljana koje su osumnjičeni hrvatski državljani prema prethodnom dogovoru trebali prevesti prema Njemačkoj koja je bila njihovo krajnje odredište.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, trojica hrvatskih državljana (28-godišnjak, 30-godišnjak i 42-godišnjak) su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma” uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku, dok se prema stranim državljanima proveo postupak sukladno Zakonu o strancima.

Nestalo im zraka

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o ukupno 37 turskih državljana koje su organizatori ilegalnog prijevoza ‘strpali’ u kombi vozilo i tako ih pokušali prevesti do obećanog cilja. Međutim, neslužbeno smo doznali kako se osumnjičenici terete za teži oblik tog kaznenog djela jer su, uguravši više desetina migranata u kombi, doveli u ozbiljnu opasnost njihovo zdravlje pa i živote. Naime, u nešto više od pet kvadrata unutarnjeg prostora kombija, ugurali su migrante koji su u tim mogućnosti jedva disali, a neki zatražili i liječničku pomoć zbog nedostatka zraka.

Prema riječima Župljana, migranti se u tu općinu spuštaju preko obronaka Malaštice te iz smjera Ivanice. Najčešće se skrivaju u šumarcima na obroncima župskih brda, a najčešće - uvjeravaju nas naši sugovornici iz Postranja - kroz šumarak poviše Doma za djecu s teškoćama u razvoju Josipovac.

24. veljača 2024 05:17