StoryEditorOCM
Crna kronikaCURE DETALJI O OZLIJEĐENIMA

Po dječaka (16) kojem su poginula oba roditelja još nitko nije došao u bolnicu: ‘Išli su s Malte...‘

Piše Hina/JL
6. siječnja 2024. - 19:37

U teškoj prometnoj nesreći noćas su na autocesti A1 nedaleko od Karlovca poginule tri osobe. Vozač Mitsubishija mađarskih tablica udario je u ogradu, preletio preko nje i direktno pogodio Alfu u kojoj je bila obitelj iz Rijeke. Ozlijeđeno je 12 osoba koje su prevezene u više bolnica u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci.

Šest mlađih muškaraca hospitalizirano je u Karlovačkoj bolnici. Tri su teže, a tri lakše ozlijeđena. Pred jednim od njih je težak operativni zahvat koji bi uskoro trebao početi. Tamo se nalazi i jedan maloljetnik, odnosno 16-godišnjak, čiji su roditelji smrtno stradali u sinoćnjoj strašnoj prometnoj nesreći.

image
Robert Fajt/Cropix

Novinarka HRT-a Ruža Ištuk objavila je najnovije informacije o zdravstvenom stanju stradalih i pritom kazala kako je uspjela saznati od liječnika da su kontaktirali s dijelom obitelji 16-godišnjaka.

- Trojica ozlijeđenih su u KBC Rijeka, dvojica na kirurgiji, a jedan u jedinici intenzivnog liječenja. Jedan ozlijeđeni koji je bio u KBC Rijeka u pratnji policije je napustio bolnicu. Dva su mladića prevezena u Zagreb. Jedan je zadobio teške ozljede kralježnice i on je operiran u Klinici za traumatologiju u KBC Sestre Milosrdnice, ima samo 15 godina. Jedan 17-godišnjak, kažu liječnici porijeklom Egipćanin, je u KBC Zagreb. On je na sreću zadobio lakše ozljede, no ipak je hospitaliziran na dječjoj kirurgiji. Ima kontuzije i ogrebotine na tijelu i on bi po svemu za nekoliko dana trebao biti pušten iz bolnice - javila je Ištuk.

Kako neslužbeno doznaje 24 sata, 16-godišnjak se s roditeljima vraćao s Malte, gdje su bili na novogodišnjem putovanju i išli su sa zagrebačkog aerodroma prema Rijeci.

- Dečko je saznao da je ostao bez roditelja, svjestan je prometne nesreće. U stanju je šoka, zadržat ćemo ga nekoliko dana. On je lakše ozlijeđen. Pružili smo mu psihološku pomoć, a još nitko od članova njegove obitelji nije došao po njega - rekao je dr. Juraj Katušin i dodao da im u komunikaciji s migrantima pomaže kolega liječnik koji govori arapski kao i da se jedan od njih izjasnio kao državljanin Moldavije, a svi stradali su u 20-ima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih u prometnoj nesreći u kojoj su jutros na autocesti A1 poginule tri osobe, te slijedom neslužbenih podataka po kojima je nesreću izazvao krijumčar migrantima poručio da im policija otežava posao.

image
Robert Fajt/Cropix

Poginuli su 48-godišnji vozač i njegova godinu dana mlađa suputnica u automobilu hrvatskih oznaka dok je u automobilu mađarskih oznaka smrtno stradao jedan putnik čiji identitet još nije utvrđen. Po neslužbenim podacima u tom su vozilu ozlijeđeni migranti koje je prevozio krijumčar migrantima.

“Policija pod vodstvom Državnog odvjetništva provodi sve radnje vezane za utvrđivanje okolnosti, uključujući i identitet osoba u ovom drugom vozilu”, rekao je Božinović novinarima na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

Referirajući se na tvrdnju novinara da Hrvatska ima problem s krijumčarem migranata, jer se vjeruje da je automobilom upravljao krijumčar, Božinović je istaknuo da se na problem pitanja nezakonitih migracija, koje je prešlo u ruke organiziranog kriminala, već godinama upozorava.

“Prošle godine je hrvatska policija zaključila godinu s 1880 uhvaćenih krijumčara migrantima, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ove godine je policija već uhvatila 25 krijumčara migranata”, rekao je Božinović i istaknuo da problem postoji.

“Međutim taj problem hrvatska policija rješava na način da se efikasno organizirala i time im sigurno otežava posao”, istaknuo je, dodavši da se s tim problemom nosi cijela Europska unija. No, poručio je da je Hrvatska, unatoč tome, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi.

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je ranije u subotu da je prometnu nesreću skrivio vozač automobila mađarskih oznaka koji je zbog nepropisne vožnje noćas oko 1,40 sati udario u ogradu pri čemu su poginule tri, a ozlijeđeno je 12 osoba.

Očevidom je utvrđeno da se vozač s mađarskim registarskim oznakama kretao prema sjeveru, a udarivši u ogradu vozilo se zanijelo i prešlo na suprotnu traku autoceste koja vodi prema jugu te frontalno udarilo u automobil hrvatskih oznaka koji se kretao prema Rijeci te su u njemu smrtno stradali 48-godišnji vozač i njegova 47-godišnja putnica.

U vozilu mađarskih oznaka stradao je jedan putnik čiji identitet nije utvrđen.

27. travanj 2024 12:52