StoryEditorOCM
Crna kronikaInstalirali opremu

‘Pala‘ opasna narko banda: droga je stizala i u Dalmaciju, policija objavila snimku iz dosad neviđenog laboratorija

Piše Dušan Miljuš/JL
23. veljače 2023. - 16:36

Slučaj otkrića narko laboratorija u Igrišću u zagrebačkoj okolici u veljači prošle godine u policijskoj akciji kodnog imena "FORMA" koji je producirao velike količine amfetamina dospio je i do suda, piše Jutarnji list. 

USKOK je u četvrtak priopćio da je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana; trojice 42-godišnjaka, 49-godišnjaka, 37-godišnjaka i 66-godišnjaka zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U okviru dogovorenog plana dvojica 42-godišnjaka i 49-godišnjak su iznajmljeni poslovni prostor i garažu pretvorili u pravo skladište u kojem je policija našla 1100 kilograma natrijevog hidroksida, 50 litara izopropanola, 20 litara sumporne kiseline, 120 litara mravlje kiseline, 139 litara acetona, 650 litara BMK-metilglicidata, 825 litara solne kiseline i 100 litara metanola, dok je pretragom garaže nađeno i ukupno 14,2 kilograma konoplje, 1,1 kilogram amfetamina, 27 mililitara otopine metala sa 9,8% amfetaminske baze te 272,83 grama kokaina namijenjenih daljnjoj preprodaji, a pronađene su i dvije automatske puške, te jedna prepravljena puška vojnog porijekla čije držanje građanima nije dozvoljeno.

Kod 37-godišnjaka je nađeno i 10,43 grama konoplje te 158 komada tableta koje u sebi sadrže MDMA, 47,17 grama MDMA te 7,63 grama smjese kokaina, amfetamina, MDMA i ketamina, koje je držao s ciljem daljnje preprodaje radi stjecanja imovinske koristi. On je kolovozu i prosincu 2021. godine, na širem splitskom području, u dva navrata stavio u promet kokain i amfetamin i to jednom 494,27 grama kokaina i 749,99 grama amfetamina, a drugi puta 962,26 grama kokaina.

Nadalje su dvojica 42- godišnjaka su kod 37-godišnjaka pohranili 22,1 kilogram smjese analgoantipiretika paracetamola i psihostimulansa kofeina kao punila za heroinsku smjesu, 85,03 grama smjese analgoantipiretika paracetamola, psihostimulansa kofeina i heroinske smjese, 5,5 kilograma konoplje, 100 litara diklormetana, 750 litara solne kiseline, 50 litara toluena, 50 litara mješavine toluena i acetona i 150 litara acetona. Kod 37-godšnjaka je također bilo skladište ali sirovina za amfetamin, ali kod njega su radi pripremanja i pakiranja kokaina držali i prešu te mikrovalne pećnice, kao i skener. Pretragom osobnog automobila kojeg je koristio 42-godišnjaka, kojeg je koristio njegov vršnjak našli su i 13,8 kilograma kokaina i 14,45 grama levamisola.

Osim toga na tri etaže obiteljske kuće na području Zagrebačke županije instalirali opremu i uređaje potrebne za proizvodnju amfetaminskog ulja i samog amfetamina, što je prvi otkriveni toliko veliki laboratorij za proizvodnju amfetamina Hrvatskoj. Okrivljenici su navedenu nekretninu koristili i za zbrinjavanje otpada nastalog tijekom kemijskog procesa proizvodnje amfetaminskog ulja i amfetamina. USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Policajci koji su pretraživali taj narkolaboratorij bili su u zaštitnim odijelima, s gas maskama, sa specijalnom opremom kao da su u "nuklearki", a ne u trokatnici koja je od vrha do dna bila korištena za proizvodnju sintetičke droge.

Tijekom završnice je pretraženo 13 objekata i 15 automobila, a zaplijenjeno je i 40-ak tisuća eura. Rečeno je kako policija i dalje istražuje kome je sve droga bila namijenjena, a po zapljeni oružja čini se da je navedena skupina bila i izuzetno opasna. Zamjenica ravnateljice USKOK-a rekla je da je sudac istrage prihvatio prijedlog USKOK-a i svim okrivljenicima odredio istražni zatvor. Inače, laboratorij je bio u jednoj kući u Igrišću u zagrebačkoj Županiji, a sirovina se u kartonskim kutijama dopremala u iznajmljeni poslovni prostor u Ulici Ante Topića Mimare u Zagrebu koji je služio kao skladište. Osim u kartonskim kutijama sumporna kiselina i isopropanol koji su korišteni u proizvodnji amfetamina skladišteni su u kanisterima.

U kući u Nartskom Otoku skladišteno je 15 kilograma kokaina, 40 litara acetona, 6 litara dietil-etera, pet litara tekuće tvari nepoznatog sastava s reakcijom na kokain, zatim dvije pvc boce od po jedne litre koje su bile do dvije trećine ispunjene s amonijakom te preša za pakiranje kokaina. Treći "štek" bio je u zagrebačkoj Folnegovićevoj ulici gdje je u jednoj garaži otkriveno 12 kilograma hašiša i 42 kg "trave". Na još jednoj adresi u Zagrebu je nađeno još pet kilograma "trave".

Policija je "laborantima" oduzela i dvije automatske puške, prepravljeni pištolj, sedam mikrovalnih pećnica, digitalnu vagu, četiri plinske maske, hidrauličnu prešu i dijelove za nju, ali i rendgenski uređaj. Ali ni to nije sve. Od osumnjičenih je oduzeto oko 40.000 eura i preko 50.000 kuna za koje se sumnja da potječu od preprodaje opijata. Dileri su ostali i bez nekoliko skupocjenih satova te većeg broja mobilnih uređaja i prijenosnih računala kao i druge tehničke opreme koja će biti podvrgnuta detaljnim pregledima i vještačenjima.

26. travanj 2024 09:03