StoryEditorOCM
Crna kronikaTAJNA BANA JELAČIĆA

Otkrivamo zašto je novčanica od 20 kuna bila označena kao posebni dokaz među milijunima u kunama i eurima koji su ukradeni pelješkom vinaru

Piše Ahmet Kalajdžić
25. kolovoza 2022. - 12:46

Tijekom konferencije za medije, koja je danas povodom okončanja operativne kriminalističke istrage o počinjenoj teškoj krađi u mjestu Potomje na poluotoku Pelješcu održana u središtu Policijske uprave dubrovačko- neretvanske u Villa Palmi, pozornost novinara privukli su obiteljska zlatnina doslovce neprocjenjive vrijednosti te brojne novčanice raznih valuta, ukupne protuvrijednosti 1,8 milijuna kuna te brojni mobiteli, vrijedni provalnički alat i vatreno oružje, odnosno dva pištolja. Kriminalisti su uvjereni kako će pronađeni alat, osobito dio za lomljenje cilindar- brava pomoći u razrješenju dijela ranije na sličan način počinjenih provala jer kao što svaki metak nosi trag cijevi kroz koju je ispaljen, svaki provalnički alat ostavlja istovjetni, prepoznatljivi trag.

S druge strane, među brojnim novčanicama velikih apoena, jedna je novčanica, ona s likom bana Josipa Jelačića, privukla pozornost samo rijetkih nazočnih novinara i fotoreportera. Taj se dokaz broj 13, iako nominalno najmanjeg iznosa, posebno ističe jer ima ogromnu dokaznu vrijednost i posebni značaj: iz krugova bliskih istrazi smo neslužbeno doznali kako je riječ o novčanici koja je pronađena u vozilu što su ga koristili provalnici u pohodu na vinarovu kuću u Potomju. Kako krim- istraga još uvijek traje nismo uspjeli doznati više preciznijih detalja, ali novčanica s likom bana Jelačića navodno krije papilarne otiske prstiju ne samo dijela provalnika, nego i samog vinara. Što je nepobitni dokaz njihove povezanosti s teškom krađom zbog koje su se okupili doslovce s područja cijele Hrvatske, pa i iz inozemstva.

Kome će broj 13, odnosno dokaz broj 13 biti nesretan i biti odlučujući za duži boravak u zatvoru tek ćemo doznati po okončanju istrage i podizanju optužnice nadležnog dubrovačkog Državnog odvjetništva.

Prava sreća što se tijekom provale nije pojavio nitko od ukućana jer bi ga vjerojatno ubili! Neki od njih povezuju se s krvavim pljačkama, saznali smo o kome se radi

 

07. svibanj 2024 23:30