StoryEditorOCM
Crna kronikaDRAMA NA GRUDI!

Otac i dva sina ‘uletjeli‘ u policijsku postaju u Konavlima, napravili ‘dar-mar‘ pa završili u zatvoru

Piše Ahmet Kalajdžić
27. travnja 2022. - 16:19

Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijetnje smrću, dežurni sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odredio je, nakon što je danas dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo takav zahtjev, istražni zatvor u trajanju do 30 dana hrvatskim državljanima, mještaninu Čilipa D.B. (66) i njegovim sinovima A.B. (26) i N.B. (23). Oni su uhićeni 25. travnja na Grudi: otac u 19,15 sati, a sinovi samo pola sata kasnije, točnije u 19,50 sati istog dana. Istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od ponavljanja istog kaznenog djela uz moguće znatno teže i pogibeljnije posljedice. Naime, sudac istrage je zaključio kako se na osumnjičenike ne može primijeniti neka od mjera opreza jer te mjere ne bi predstavljale, odnosno ispunile svrhu i značaj kakvu ima i postiže istražni zatvor.

Nasilništvo pred očima policije

Sudac istrage je zaključio kako je zahtjev ODO Dubrovnik zbog prijetnji smrću osnovan, što proizilazi iz kaznene prijave koju su, na zapisnik u PGP Gruda, podnijeli J.L. i M.P. te službene zabilješke dežurnih policajaca Postaje granične policije Gruda. Sudac je zaključio da su osumnjičenici ispoljili veći stupanj kriminalne volje prijeteći smrću, što se kod osumnjičenog oca očitovalo na način da je podnositeljima prijave, ispred jedne konavoske automehaničarske radionice, u vidno alkoholiziranom stanju prijetio smrću nožem. Kod osumnjičene braće visoki stupanj kriminalne volje očitovao se u vremenskom odmaku kojeg su iskazali kad su svojim vozilom iz Kupara, odnosno Čilipa, žurno došli pred Policijsku postaju Gruda.

Naime, doznali smo da je otac nožem prijetio J.L.-u i M.P-u koji su potom pošli u na policiju u PGP Gruda da ga prijave. No, sinovi su to doznali i žurno stigli pred policijsku postaju, gdje su pokušali "na svoj način" spriječiti ih u podnošenju te prijave. Ipak, brzo su svladani i uhićeni jer su ispred PGP Gruda odgurnuli jednog policijskog službenika koji ih je pokušao spriječiti da nasrnu na prijavitelje njihova oca. Međutim, policajac to nije uspio a jedan od braće je grubo šakom udario jednog prijavitelja i bacio ga na tle, gdje ga je rukama i nogama nastavio bjesomučno tući. Ipak, ostali su policajci priskočili i zaustavili ga u daljem nasilničkom ispoljavanju bijesa.

Bogat policijski dosje

Također, sudac se pri odlučivanju o istražnom zatvoru vodio činjenicom da su osumnjičenici zadnjih godina iskazali nasilničku upornost u kršenju zakona. Protiv osumnjičenika se trenutačno na dubrovačkom Općinskom te Županijskom sudu vodi nekoliko kaznenih postupaka. Tako je Kazneno Optužno vijeće svibnja 2020. protiv oca D.B. potvrdilo optužnicu ODO Dubrovnik zbog nasilja u obitelji te prijetnji smrću. Protiv starijeg sina A.B. i oca dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo ožujka 2020. je potvrdilo optužnicu za počinjeno nasilničko ponašanje, a starijem sinu je i dubrovački Županijski sud potvrdio optužnicu za pokušaj počinjenja ubojstva kao najtežeg kaznenog djela, dok je dubrovački Općinski sud protiv mlađeg sina N.B. već izrekao dvije pravomoćne presude zbog trgovine narkoticima.

27. travanj 2024 06:35