StoryEditorOCM
Crna kronikaNAKON POLA GODINE

Optužena Marina Schneider izlazi iz istražnog zatvora! Do kraja suđenja za počinjenu prijevaru s imovinom Tonka Zeca branit će se sa slobode. Donosimo detalje

Piše Ahmet Kalajdžić
24. listopada 2022. - 11:06

Rješenjem Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Dubrovniku, nakon šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, optuženoj zagrebačkoj poduzetnici i dizajnerici Marini Schneider, ukinuta je ta mjera te će se do okončanja pravosudnog postupka braniti sa slobode. Potvrdio nam je to i njezin branitelj, poznati dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo te dodao:- Mogu reći i to kako je na posljednjem ročištu saslušana i sudska vještakinja za rukupise, odnosno za grafologiju Darinka Tratnik koja je, uglavnom, ostala uz stručno mišljenje koje je već dala, tako da će se u nastavku postupka saslušat samo preostali svjedoci koje je predložilo dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo.

image

Tonko Zec (Tony Gerard) službeno se još vodi kao "nestala osoba"

Što kaže optužnica?

Podsjetimo, optužnica dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva Zagrepčanku Marinu Schneider tereti za počinjenje kaznenog djela prijevare, odnosno da je s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koristi, lažnim prikazivanjem činjenica druge osobe dovela u zabludu i navela ih da poduzmu radnje na štetu svoje imovine. Konkretnije, ODO Dubrovnik je tereti da je između 15. prosinca 2021. i 14. siječnja 2022. godine, na još neutvrđenom mjestu, izradila tri posebne punomoći u kojima je navela da ju je naš sugrađanin Tonko Zec, široj javnosti poznatiji kao Tony Gerard opunomoćio i ovlastio da u njegovo ime i za njegov račun bez ikakvog ograničenja zaključuje ugovore o kupoprodaji njegovih nekretnina u povijesnoj jezgri Grada. Prema optužnici, Schneider je s vlasnikom sklopila i ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojemu je lažno navela da joj, trenutkom svoje smrti kao davateljici uzdržavanja daje u vlasništvo sve nekretnine u Dubrovniku i sav gotov novac koji se nađe kod njega ili na bilo kojem računu. Optužnica je tereti kako je punomoć krivotvorila iako je znala da joj Gerard nije dao te punomoći niti je s njom potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju, te da se ona osobno na tim dokumentima potpisala kao Tony Gerard, kao i to da je u te isprave umetnula neautentične ovjere zagrebačke javne bilježnice Željke Maroslavac. Specijalnu je punomoć za prodaju nekretnina okrivljena, prema DORH-u, lažno predočila dubrovačkim ugostiteljima I.G. i M.D. koji su, ništa ne sumnjajući, povjerovali te su 12. siječnja ove godine s njom sklopili predugovor, a nakon toga 11. veljače i ugovor o kupnji nekretnine.

image

Objekt-predmet sporne kupoprodaje ima stolove u uilici Garište

Ahmet Kaslajdžić/

Stav vještakinje

Recimo i to kako je ovlaštena sudska vještakinja za grafologiju u svom stručnom nalazu ustvrdila kako je „okrivljena marina Schneider vrlo vjerojatno-gotovo sigurno ispisala sporne potpise Tonya Gerada na punomoćima i Ugovoru o doživotnom uzdržavanju, a vjerojatno i sporni potpis na preslici punomoći”. Naime, vještakinja je uspoređivala sporne i nesporne Gerardove potpise, a za iznesenu ocjenu stupnja podudarnosti rekla je kako „predstavlja najviši mogući stupanj vjerojatnosti da je upravo optužena skriptor navedenih spornih potpisa, a stupanj vjerojatnosti izražen s „vjerojatno” znači postojanje vjerojatnosti da je taj potpis ispisala upravo okrivljena, ali to je niži stupanj vjerojatnosti koji je za sporni dan zbog njegove analize na preslici” odnosno kopiji, a ne na originalu. Za to je stručno mišljenje rekla kako pronađene podudarnosti u sitnim detaljima u cijelosti izvan mogućnosti voljne kontrole skriptora te brojnim podudarnim varijacijama, unatoč prisutnog velikog iskrivljavanja u nespornom rukopisu, omogućuje davanje stručnog mišljenja.

image

Restoran koji je bio predmet prodaje ima ulaz iz Zlatarićeve i ulice Garište

Tonći Plazibat/cropix/

Ne vole me u Dubrovniku!

Recimo i to kako je optuženica tijekom istrage izjavila kako je prije punomoći s Tonyem Gerardom surađivala godinu i pol te da joj je u tom razdoblju uredno slao papire želeći da ona napravi punomoć. Objašnjavajući zašto se odlučio za posrednu a ne izravnu prodaju nekretnine, okrivljenica je izjavila kako joj je Gerard rekao da on ”ne ide u Dubrovnik gdje ga ne vole”.

25. travanj 2024 01:24