StoryEditorOCM
Crna kronikadruga grupa huligana pred istražnim sucem

Objavljena dramatična snimka izbodenog navijača, prikazuje posljednje trenutke Michalisova života. ‘Procurio‘ iskaz uhićenih u Grčkoj: ‘Da, imao sam nož, ali služi mi za posao‘

Piše dv
12. kolovoza 2023. - 10:37

Drugi je dan ispitivanja privedenih hrvatskih navijača u Ateni. Prva skupina od njih 105 saslušana je u ponedjeljak, a svi su zadržani u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se brane sa slobode. Sljedećih 30-ak navijača na redu da izađe pred istražne tužitelje je od ranog jutra u ulici Evelpidon, gdje se nalazi zgrada okružnog tužiteljstva, donose Sportske novosti

Podsjetimo, navijači Dinama u suradnji s bratskom grupom navijača drugog atenskog kluba Panathinaikosa terete se da su u noći s ponedjeljka na utorak sudjelovali u ubojstvu 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michalisa Katsourisa. Usto, na teret im se stavljaju brojna druga kaznena djela iz oblasti kriminala poput posjedovanja oružja, sudjelovanja u neredima itd.

Katsouris je preminuo od uboda nožem u ruku, u kvartu Nova Filadelfija, poznatom po širokoj bazi navijača AEK-a, aktualnog grčkog nogometnog prvaka koji je u utorak s Dinamom trebao igrati kvalifikacijsku utakmicu Lige prvaka u Ateni. Pojavljuju se u grčkim medijima otada brojne fotografije i video-zapisi.

Nova je objavljena u subotu ujutro, a prikazuje posljednje trenutke Michalisova života. Naime, nakon što je uboden u ruku, uhvatila ga je sigurnosna kamera jednog atenskog kioska. Snimka bi mogla pomoći u rasvjetljavanju događaja i potencijalno otkriti ubojicu, a za to se kazneno djelo posebno tereti petorica od 105 ukupno privedenih navijača - tri Grka, jedan Albanac i jedan Hrvat.

image

Hrvatski huligani

Angelos Tzortzinis/Afp

Fotografija s nadzorne kamere kioska uslikana je u 23.08 sati po lokalnom vremenu, a prikazuje Katsourisa kako se jedva miče u sjedećem položaju s kacigom u ruci. Jedan građanin pomaže mu da se uspravi, no budući da on to nije u stanju, pada u trenucima kad je već bio izgubio mnogo krvi.

Grčko tužiteljstvo najavilo je da će prikupiti DNA-uzorke svih privedenih, usporediti ih s otiscima prstiju s mjesta zločina te tako smanjiti broj onih koji bi mogli biti dalje gonjeni za ovo kazneno djelo.

SNIMKU NADZORNE KAMERE POGLEDAJTE OVDJE 

Inače, Alexis Kougias, odvjetnik koji zastupa jednog grčkog optuženika, u svom iskazu naveo je kako postoji video iz kojeg se vidi kako su počinitelj i žrtva bili sami, nakon čega je Michalis uboden s leđa. Optuženi Hrvati, od kojih većina ima iste branitelje, kategorički negiraju posjedovanje noževa i tvrde kako su u Grčku došli na utakmicu Dinama i AEK-a te Panathinaikosa (s čijim navijačima su pobratimljeni) i Marseillea, koja se igrala dan poslije. Neki od njih također negiraju da su u Atenu došli zloglasnim konvojem - prema njihovim riječima, u Grčku su doputovali avionom, što navodno mogu i dokazati predočavanjem odgovarajućih karata.

Druga skupina navijača pred sudom

Istovremeno, oko 10 sati u subotu u atenskoj je Gradskoj sudnici Evelpidon počeo je drugi krug uzimanja iskaza hrvatskih navijača za krvave incidente u New Philadelphiji i ubojstvo Michalisa Katsourisa.

Uz jake policijske snage i osiguranje, kao i jučer, danas je ispred sudskog istražitelja stiglo još 40 hrvatskih navijača policijskim autobusom, a navijači se moraju izjasniti na optužbe stavljene pred njih.

Podsjetimo, jučer je pritvor produljen za svih 30 ispitanih navijača. Riječ je o 28 Hrvata, jednom Grku i jednom Albancu. Većina se izjasnila da nije kriva za nerede i ubojstvo Grka, a ukratko su rekli da "su se zatekli u krivo vrijeme na krivom mjestu".

image

Alexis Kougias,

Ronald Gorsic/Cropix

Sudski istražitelj nije povjerovao u tu verziju priče te je svima odredio nastavak pritvora. Razljutilo je to Vasilisa Noulezasa, grčkog odvjetnika koji brani trojicu hrvatskih navijača. Rekao je da je "sudski istražitelj pristran, osvetoljubiv i izmanipuliran grčkim medijima" koji tvrde da su svi Hrvati kriminalci. Izrazio je zabrinutost mogu li BBB-ovci u Ateni imati pošteno suđenje.

Najavljuje se osim toga i ponovni dolazak navijača AEK-a ispred sudnice koji su se tu okupili i jučer, njih 150 vrijeđalo je privedene Boyse govoreći im da su “neonacisti”, a zbio se i incident u kojem je jedan navijač bacio bočicu vode na novinare.

Grčki portal EPT News objavio je dio iskaza privedenih navijača koji tvrde da su gledali trening svoje momčadi na stadionu AEK-a ‘OPAP Arena‘, donosi Jutarnji list

Danas počinje i uzimanje uzoraka za DNK analizu koja bi trebala dati nove odgovore na pitanja o kobnim događajima u kojima je Grk izgubio život. EPT News prenosi iskaze jednog Grka, Albanca te dvojice Hrvata.

Grčki vlasnik kafića pred istražiteljima je ispričao kako se na mjestu događaja našao slučajno. Policiji je poznat od 2018. kada je optužen za zločinačko udruživanje, pljačke, prepade i krađe.

- Kada sam stigao na mjesto događaja, vidio sam i čuo kako se pucaju petarde, pale baklje. Začuo sam vriske i psovke, odlučio sam pobjeći iz straha za vlastiti život. Krenuo sam prema stanici Perissos, krećući se ulicom Papanastasiou. Naprosto sam se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, rekao je 27-godišnji grčki optuženik.

Po zanimanju električar, 22-godišnji Albanac tvrdio je da mu nož koji je je kod njega pronađen, služi za obavljanje posla.

- Dogovorio sam sastanak sa svojom djevojkom na stanici „Perissos“ kako bi nastavio za Pirej, s ciljem da stignem do Galacija. Dok sam čekao ispred postaje, čuo sam povike, eksplozije i vidio baklje te sam otišao vidjeti što se događa. Nisam sudjelovao u napadima. Preklopni nož koji sam nosio služi mi za posao, rekao je.

 

 

27. travanj 2024 08:14