StoryEditorOCM
Crna kronikavrijeme prolazi...

Novi problemi: upitno je hoće li se moći dokazati je li Božić uzimao opijate! Dugotrajna potraga ide mu na ruku, dr. Alujević objašnjava kada iz krvi nestaju droga i alkohol

Piše Katarina Marić Banje/SD
1. prosinca 2022. - 13:16

Potjera za Ivanom Božićem (29) traje više od 20 sati, od srijede oko 14.30 kada je policija objavila njegov identitet i fotografiju. Jasno je da su iz policije znali o kome se radi i prije, ali kako je i uobičajeno, prvo osumnjičenika pokušaju naći bez da se alarmira javnost, piše Slobodna.

Mladić je osumnjičen da je u srijedu u 0.55 sati u Ulici Domovinskog rada u Splitu, nasuprot hotela Atrium, svojim crnim Golfom sedmicom udario 20-godišnjeg  policijskog vježbenika, koji ga je zaustavljao u sklopu kontrole prometa. Policajac je zadobio teške tjelesne ozljede i nalazi se u KBC Split gdje se oporavlja i njegovo stanje je bolje.

image




 

Božidar Vukičević/Cropix

U trenutku kada je hospitaliziran dijagnosticirane su mu: fraktura rebara, prijelomom lopatice, nagnječenje bubrega i ozljede glave. Kako prilikom naleta na policajca nije smanjio brzinu i nakon toga je pobjegao s mjesta nesreće, odmah se pretpostavljalo da je vozač golfa bio pod utjecajem alkohola ili droge.

U svom dosjeu Ivan Božić ima imovinska kaznena djela koja datiraju otprije četiri godine do danas, a što se tiče zlouporabe droge uhićen je u ljeto ove godine u Solinu, gdje i stanuje, s par grama marihuane. Ako je i bio pod utjecajem opijata u vrijeme počinjenja kaznenog djela, pitanje je hoće li se to moći utvrditi protokom vremena.

Upitali smo stalnog sudskog vještaka sudske medicine dr. Antonia Alujevića, pročelnika Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split,  je li moguće naći alkohol ili drogu u organizmu, primjerice u ovom slučaju kada je prošlo više od 35 sati od događaja.

image

Dr Antonio Alujević

Josko Šupić/Cropix

- Alkohol se eliminira iz organizma nakon osam sati tako da je sada već nemoguće utvrditi je li bio pijan u noći nesreće. Najduže vremena se u organizmu zadržava kanabis, može se naći i nakon 72 sata, ali ne u krvi, već u urinu.

Što se tiče kokaina i heroina te ostalih stimulansa kao amfetamin speed, vrijeme zadržavanja u krvi je još kraće nego kod alkohola, za neke oko tri sata, a pojedini ne dulje od sat vremena - kazao nam je specijalist patologije i sudske medicine.

I kada se osoba koja je počinila kazneno djelo uhiti unutar vremenskog roka u kojem se još uvijek može naći alkohol u organizmu i tada postoje metode kojima se procjenjuje koji je stupanj pijanstva bio u kritično vrijeme.

Alkohol se protokom vremena umanjuje 0,1 posto količine svaki sat, što znači da ako je vozač imao 2,10 promila alkohola u krvi u vrijeme događaja za sat vremena količina dođe na 2.0 promil. 

03. svibanj 2024 05:22