StoryEditorOCM
Crna kronikaNESTAO AVION S 4 OSOBE

Velika potraga: Pilot Cessne prije nestanka poslao SOS poziv, na terenu stotine ljudi

Piše dv
29. svibnja 2022. - 17:25

Na radaru smještenom na aerodromu u Bihaću zabilježen je kontakt nestale Cessne. Znakovito je da je u 9.17 sati bila na visini od 6438 stope, odnosno 1962 metra, dok je u 9.24 sati Cessna letjela na visini od 4871 stopu odnosno 1484 metra. Jesu li tada počeli problemi zbog kojih je pilot uputio SOS tek se treba ustanoviti.

Po podacima policije, pilot aviona bio je Švicarac, a putnici su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom. Tu je informaciju policija je dobila u najavi leta od oblasne kontrole leta Split, rekao je reporterki Dnevnika Nove TV načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

Josip Granić, pročelnik HGSS-a, u Dnevniku N1 potvrdio je da još uvijek nema novosti o nestalom zrakoplovu, ali je rekao da planiraju ostati sve dok se avion ne pronađe.

“Zrakoplov se smatra nestalim. Jedino novo s terena je da zrakoplov sigurno nije tamo gdje smo mi. Zbog vremenskih uvjeta potraga je izrazito teška”, rekao je Josip Granić.

Ističe da pretražuju teren južno od Slunja gdje je teren šumovit početak krša. “Počinju brda i nepristupačan teren, ali vremenski uvjeti ne idu nam na ruku, magla je, vidljivost je slaba”, napomenuo je.

Premda imaju dron, od njega trenutno nema velike koristi: “U ovim uvjetima nemamo korist od drona. Imali smo helikopter HRZ-a na rspoloaganju, ali bilo bi preopasno poletjeti. Dronovi su na terenu, ali iskoristivost je mala. Nadamo se da će se magla podići i onda dronovi mogu odraditi svoje.”

 

Komentirajući tip zrakoplova istaknuo je da ne može ulaziti u razloge zašto je avion nestao, no podsjetio je da je na tom području već bilo nekoliko nestanaka zrakoplova u prošlosti.

Podsjetimo, južno od grada Slunja, u šumovitom i nepristupačnom području, traje od ranog poslijepodneva intenzivna potraga za zrakoplovom tipa Cessna. Mali avion koji je poletio iz Splita za Njemačku i letio je pod njemačkim oznakama krenuo je iz Splita, a Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o njegovu nestanku sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio Operativno-komunikacijski centar MUP-a te HGSS. Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija. Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

- Na terenu je već 60 pripadnika HGSS-a iz stanica Karlovac i Ogulin, a u tijeku su pripreme za polazak još tridesetak pripadnika HGSS-a iz Novske, Samobora i Zagreba. Ja sam upravo na putu prema tom području. Pretražuje se područje južno od grada Slunja, a teren je izuzetno težak, nepristupačan, šumovit, pada jaka kiša i niska je naoblaka - rekao nam je u telefonskom razgovoru Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

image
HGSS

U potrazi sudjeluju i pripadnici Civilne zaštite, policije, a vijest o nestanku Cessne objavila je na društvenoj mreži i grupa 9Aero - Croatian Aircraft Spotters koja je objavila i fotografiju Cessne koja je imala oznake FR 182 D-EGLF, te screenshotove s podacima o njezinu letu.

Među ostalim piše: "Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je zrakoplov letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stupnjeva koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada", napisali su spotteri.

Zasad još uvijek nema službene potvrde o eventualnom padu zrakoplova u kojem su, što još uvijek nije i službeno potvrđeno, bila četvorica mađarskih državljana.

image
HGSS

Nestalu zrakoplov je, prema javno dostupnim podacima, u privatnom vlasništvu, zadnje polijetanje je bilo danas u 9:13 sati, a na repu je uz njemačku zastavu i logo farmaceutske kompanije Bayer iz Leverkusena u Njemačkoj. Cessna 182 Skylane je tip američkog zrakoplova za četiri osobe s opcijom dodavanja dvaju dječjih sjedala u prostoru za prtljagu. Predstavljena je u Kansasu 1956. godine kao varijanta tricikla 180., a smatra se drugim najpopularnijim tipom Cessne nakon modela 172. Godine 1957. predstavljena je varijanta 182A zajedno s imenom Skylane.

Kako je proizvodnja nastavljena, kasniji modeli su redovito poboljšavani značajkama kao što su širi trup, zakrivljena repna peraja sa stražnjim "omni-vision" prozorom, povećani prtljažni prostor, veća bruto težina, promjene stajnog trapa.

Inače, HGSS je u jednom trenutku na svojem službenom Twitter profilu objavio da je avion na širem slunjskom području pao, no ta obavijest u međuvremenu je povučena.

03. svibanj 2024 05:28