StoryEditorOCM
Crna kronikaČEKA SUĐENJE |

NEKAD BORAC ZA PRAVA PACIJENATA Pljačkaš banke u Opuzenu Ivo Matičević nakon osmomjesečnog pritvora u Mostaru izručen Hrvatskoj

Piše Stanislav Soldo/SD
31. siječnja 2021. - 14:24

Nakon gotovo osam mjeseci provedenih u ekstradicijskom pritvoru u Mostaru Ivo Matičević (42) iz Metkovića koji je sredinom lipnja prošle godine opljačkao poslovnicu OTP banke u Opuzenu a zatim s plijenom pobjegao u BIH, izručen je Hrvatskoj.
Istražni sudac mu je zbog počinjenog razbojništva odradio pritvor i trenutno se nalazi u Dubrovniku gdje čeka početak suđenja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Matičević, je široj hrvatskoj javnosti postao poznat nakon smrti devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću, Gabrijela Bebića kada je s manje ili više uspjeha organizirao nekoliko prosvjeda protiv zdravstvenog sustava u Metkoviću i tadašnjeg ministra zdravstva, Milana Kujundžića. Za bolesnu djecu je pješačio čak do Zagreba o čemu su obilato izvještavali tiskan i elektronski mediji a kuriozitet je da ga je primio i sam ministar zdravstva Vili Beroš na samom početku mandata.

Kasnije je Matičević još poznatiji javnosti ali ne po borbi za prava pacijenata i upornom ponavljanju da građani Metkovića nemaju zdravstvenu zaštitu već po razbojništvu-pljački banke u Opuzenu iz koje je usred bijela dana 15. lipnja prošle godine pod prijetnjom oružja službenicama ispred nosa odnio 47 tisuća kuna.

image
Ivo Matičević
CROPIX


Međutim, na njegovu nesreću snimila ga je nadzorna kamera, pa policiji nije trebalo dugo da ga lociraju i uhite. A uhićen je na teritoriju BIH u Neumu kamo se sklonio s plijenom iz Opuzena.

Kao predstavnik Građanske inicijative "Sinovi i kćeri Hrvatske", Ivo Matičević, je jako volio medijsku popularnost.
Dok je blokirao magistralu i megafonom pozivao građane na neposluh zbog lošeg zdravstvenog sustava u Metkoviću i dolini Neretve uživao je simpatije određenih oporbenih političkih struktura, premda je uvijek govorio da je neovisan o političkim strankama. Na njegovim, uglavnom slabo posjećenim prosvjedima viđani su i saborski zastupnici, poput Mire Bulja i Nikole Grmoje. Ipak, Matičevićevim uhićenjem došao kraj prosvjedima za poboljšanje zdravstvenog sustava u Metkoviću i dolini Neretve. On sam sada čeka suđenje zbog počinjenog kaznenog djela razbojništva u dubrovačkom istražnom zatvoru.

17. travanj 2024 13:18