StoryEditor
Crna kronikaKODEKS ČASTI

Nakon zločina u Mlinovima, HND apelira na odgovorno izvještavanje, ožalošćena obitelj moli da se poštuje njihova privatnost

Piše dv
28. rujna 2021. - 10:48

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je u ponedjeljak apel medijima i urednicima da pri izvještavanju o osobnim tragedijama, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima, posebno kada je riječ o djeci, budu osobito obzirni i odgovorni, a nakon zločina u zagrebačkim Mlinovima.

HND je, kako prenosi "Slobodna Dalmacija", uputio apel svim medijima i urednicima da novinarske priloge u tim slučajevima svedu na najmanju moguću mjeru te da, držeći se Kodeksa časti hrvatskih novinara, izbjegavaju intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima.

HND se pridružio molbi obitelji troje djece žrtava stravičnog zločina u zagrebačkom naselju Mlinovi, da se mediji na dan njihova sprovoda suzdrže od izvještavanja.

U priopćenju je objavljeno i pismo koje je tim povodom obitelj putem opunomoćenika uputila predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Pismo koje je obitelj putem opunomoćenika uputila HND-u prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Zovko,

slobodan sam obratiti Vam se kao predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, u ime obitelji Krešić, koja se uslijed stravičnog zločina počinjenog nad troje djece, članova njihove obitelji, u zagrebačkim Mlinovima prošloga vikenda, našla u središtu hrvatskog medijskog prostora.

Šok, nevjerica i zgražanje koje je ovaj zločin nad troje male i nedužne djece izazvao među općom javnosti ne može se ni približno mjeriti s tugom s kojom se ova obitelj mora nositi, a kojoj je to dodatno otežano uslijed velikog medijskog pritiska pod kojim se nalaze.

Slijedom navedenog, ovim putem Vas najljubaznije molim te pozivam da u ime Hrvatskog novinarskog društva uputite javni apel predstavnicima svih hrvatskih medija da se, sukladno Kodeksu časti hrvatskih novinara (posebno toč. 15. Kodeksa), u potpunosti suzdrže od izvještavanja, a posebice od fotografiranja obitelji tijekom sprovoda, koji će se održati ovoga tjedna.

Sprovod je nažalost jedina prilika da se obitelj u vlastitoj intimi i miru oprosti od troje nevine djece, čiji životi su se preko noći nenadano ugasili te bilo kakvo medijsko praćenje istog nije od nikakvog interesa javnosti.

U nadi da će ovaj dopis doprijeti do svih hrvatskih medija te da će se u potpunosti poštivati želja i apel obitelji za privatnošću, srdačno Vas pozdravljam. S poštovanjem, Aleksander Haid, odvjetnik."

item - id = 1130619
related id = 0 -> 1148240
related id = 1 -> 1147608
03. prosinac 2021 15:27