StoryEditorOCM
Crna kronikaZakrabuljen ‘alpinist‘

Najprije je kružio da bi onda izveo svoj ‘performans‘: doznali smo detalje vezane za muškarca koji je šokirao Dubrovčane i turiste popevši se na ogradu Orlandova stupa

Piše Ahmet Kalajdžić
5. rujna 2022. - 13:04

Poznat je identitet ‘performera‘ koji je u nedjelju predvečer privukao pozornost Dubrovčana i turista penjući se na ograđeni Orlandov stup. Riječ je o 23-godišnjem državljaninu Republike Austrije koji se zakrabuljen uzverao na zaštitnu čeličnu ogradu oko kipa dubrovačkog kamenog viteza. Svjedoci su nam kazali kako je Austrijanac desetak puta išao ukrug oko Orlanda, a potom se popeo na čeličnu konstrukciju, navukavši pri tom crnu platnenu vrećicu na glavu.

Policija se pojavila na poziv građana i oko 19.10 sati zatekla mladića kako se raširenih ruku, leđima okrenut ogradi, šutke drži za nju. Ignorirao je sve pozive i odbijao komunicirati s građanima i policijskim službenicima koji su na kraju morali pozvati pojačanje te je maskirani s ograde spušten a da pritom nije pružao nikakav otpor.

image
Božo Radić/Cropix

Nakon toga odveden je u središte PU dubrovačko-neretvanske, gdje, kako smo doznali, nije otkrio ništa o sebi i motivima svog uspona na gradsku znamenitost. Navodno je pred policijom samo nerazgovjetno mrmljao, ne želeći razborito ni na kojem jeziku pojasniti što ga je nagnalo na ovakav postupak. Zbog svega navedenog, Austrijanac je odveden u dubrovačku Opću bolnicu gdje se, kako doznajemo, još uvijek nalazi na liječenju.

Mladića su neki stanovnici vidjeli kako prije ‘uspona‘ na Orlandov stup, neuredan i zapušten, danima obilazi povijesnu jezgru Grada. Međutim, potvrđeno nam je kako, unatoč glasinama kako uz sebe nije imao osobne dokumente, to nije točno jer je mladić posjedovao putovnicu.

05. svibanj 2024 02:37