StoryEditorOCM
Crna kronikaISTRAGA TRAJE

Na snimkama Matej Periš ne bježi ni od koga, već trči na mjesto susreta: do restorana ‘Savanova‘, kraj kojeg je nestao, lako je doći vozilom i čamcem

Piše Katarina Marić Banje/sd
14. siječnja 2022. - 19:54

Kako je i najavljeno na konferenciji za medije, policija je danas ponovno ispituje prijatelje Mateja Periša (27) iz Splita, nestalog u Beogradu u prvim satima 31. prosinca. U petak tijekom jutra započeli su prvi krug ispitivanja u PU splitsko-dalmatinskoj, a inspektori već imaju njihove izjave koje su dali u Beogradu, piše Slobodna Dalmacija.

Prema dosadašnjim saznanjima, Matej Periš se oko 1.30 sati kretao od noćnog kluba "Magacin", bivši "Gotik" prema restoranu "Savanova", koji je također na Promenadi. Prije dolaska u noćni klub, on i šestorica prijatelja bili su oko 21 sat na večeri u beogradskom restoranu "Ambar".

Od početka istrage zbog njegova izlaska iz kluba bez jakne te kretanja laganim trkom gradskim ulicama pretpostavljalo se kako je bježao od nekoga, iako se putem nije osvrtao niti tražio pomoć od prolaznika. Tek je u jednom trenutku zaustavio taksi koji ga nije primio jer je već imao dogovorenu vožnju, nakon čega je kratko pričao s vozačem.

image
Matej zaustavlja taksi
Screenshot

Međutim, utvrdili smo kako je išao točno određenom rutom koju daje Google navigacija kada iz kluba "Magacin" idete prema navedenom restoranu kao odredištu. Pri tome Matej nije izabrao pješačku rutu koja bi išla obalom, već je koristio navigacijsku rutu za vozače.

Takav izbor je uobičajen kada se netko kreće gradom koji ne poznaje jer pješačke rute pokazuju najkraći put, ali ne garantiraju da ide neprekidno i da nema prepreka na njemu. Kada uzmemo u obzir taj podatak, može se pretpostaviti kako Matej Periš nije bježao od nekoga već je išao na susret s jednom ili više osoba kraj "Savanove".

U prilog tome ide činjenica da je prilikom dolaska kraj restorana oko 2 sata usporio i prešao na hodanje, kao da je došao na ciljano odredište. Restoran nije radio, tako da su jedini svjedoci njegova dolaska nadzorne kamere.

Objekt je pristupačan s kopnene i s riječne strane. U njegovoj pozadini nalaze se velika parkirališta, ali i prometnice s čvorištima kojim se brzo može doći iz bilo kojeg dijela grada.

image
Matej je prestao trčati kraj restorana 'Savanova'
Screenshot

Ispod restorana nalazi se prošireni dio uz koji se može pristati čamcem i na koje se Matej spustio stepenicama, što se vidi na snimci kamere. Iako se radi o noćnim snimcima, do tog trenutka se može dovoljno jasno vidjeti što se događa.

Nakon toga ima još par nejasnih kadrova koji izgledaju kao kretanje jedne ili više osoba ili refleksije svjetla s površine vode, ovisi tko ih interpretira... Međutim, nestručno oko teško može uočiti ono što bi stručna i detaljna analiza snimke mogla pokazati.

Što god bilo na snimci, činjenica je da se ne vidi trenutak kada Splićanin ulazi u rijeku Savu, tako da ne možemo tvrditi je li se i na koji način to dogodilo. Ostaje vidjeti hoće li hrvatska policija raditi analizu spornih dijelova noćne snimke s dijela obale koji se spušta s Promenade ispod "Savanove".

Ako i ne postoje sumnje u nasilno kazneno djelo, tako bi se zaustavio veliki dio nagađanja o sudbini mladog Splićanina. U svakom slučaju, nakon sveobuhvatne istrage MUP-a Srbije, naša policija ponovno će odraditi pojedine dijelove koji se odnose na saslušanje naših državljana, ali i neke dokazne radnje koje nisu do sada napravljene.

image
Matej trči ulicama Beograda
MUP Srbije

Nakon nestanka srpska policija je ispitala Matejevo društvo uz pomoć poligrafa, prije negoli su se vratili u Hrvatsku. Sada imaju priliku ponovno kazati sve što znaju, a u slučaju potrebe, osim njih, ispitat će se i druge osobe za koje se smatra da imaju saznanja o kretanju mladića iz Splita te noći nakon izlaska iz noćnog kluba "Magacin".

Osim osoba iz Splita, ostavili su mogućnost da uzmu iskaze i od pojedinaca iz Zadra koji su bili u klubu "Magacin" istu večer kao i Splićani. Zbog brojnih nagađanja po medijima, MUP Srbije je već apelirao da se ne iznose neprovjereni i neslužbeni podaci i nagađanja o istrazi.

Prije četiri dana smo im poslali upit hoće li zbog povrede tajnosti istrage kazneno prijaviti Veljka Mijailovića, predsjednika Policijskog sindikata Srbije, koji je dosta detaljno iznosio neslužbene podatke i nagađanja o mjerama i radnjama oko potrage za Matejem Perišem.

Pitali smo i hoće li protiv njega pokrenuti stegovni postupak zbog izlaska u javnost vezano za aktivni slučaj bez ovlaštenja, što je policijskim službenicima zabranjeno. Kada dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

18. travanj 2024 11:35