StoryEditorOCM
Crna kronika‘Scena‘ je još itekako živa

Među dubrovačkim dilerima došlo je do smjene generacija: stari su u zatvoru, mlađi osvajaju teren

Piše Ahmet Kalajdžić
22. rujna 2022. - 07:28

Za razliku od prethodnih godina i spektakularnih zapljena većih količina narkotika, ove se godine, posebno tijekom turističke sezone, stekao dojam da su zapljene izostale. Zapravo, nakon rekordnih zapljena 220 kg heroina i 62 kg kokaina u luci Ploče, o čemu je javnost saznala u siječnju, čini se da je rad policije na suzbijanju krijumčarenja narkotika pao u sjenu jer ih zasjenjuju drugi uspjesi, kao npr. rješenje velike pljačke obiteljske kuće poznatog vinara na Pelješcu. No, na stotine manjih zapljena bilo je je i ove turističke sezone.

I dalje smo tranzitno područje

Potvrđuje to i voditelj Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica:

- Rad na suzbijanju droga je konstantan, a rezultati kontinuirani. Na GP Karasovići smo početkom godine zaplijenili više od tisuću stabljika marihuane uz privođenje dvoje stranih državljana koji su još u istražnom zatvoru. Kada smo zatekli prekogranične krijumčare droge, došli smo i do krajnjeg naručitelja što je policiji uvijek cilj – doći do vrha piramide. Istrage još traju, ukupni broj zapljena čak je i veći nego ranijih godina, iako ne i u količinskom smislu. No, zaplijenili smo 250 kila ketamina. I dalje smo tranzitno područje, a droga nam se samo manjim dijelom vraća, posebno u sezoni kad smo više usmjereni na lokalne dilere i granicu.

Tikvica kaže kako ove godine prijavljene osobe nisu od ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela.

- Ne znamo je li u pitanju "smjena generacija", ali je činjenica da uz recidiviste imamo i nove igrače. Dio "starih" dilera je još na odsluženju kazne i normalno je da dolaze novi "igrači" kao npr. troje mlađih dilera koje smo kazneno prijavili. Maloljetnici su većinom konzumenti i uglavnom koriste amfetamin (speed) i marihuanu kao najdostupnije i najjeftinije vrste droga, ali je speed kao kemijska droga daleko pogubniji. Potražnja kokaina povećava se ljeti, a većina konzumenata su stranci. To vrijedi i za hašiš, koji smo u sezoni na granici zaplijenili kod 50 osoba. Nakon pandemije, klupska scena opet nam je zanimljiva i stoga što na tim događajima uvijek bude zapljena narkotika. U dolini Neretve se pojavio crystal meth, najopasnija droga na svijetu: izaziva višednevnu euforiju, potiskuje umor, a posljedice su katastrofalne. Proizvode ga isključivo kemičari u laboratoriju koji postoje i u susjednim zemljama, pa i BiH.

image

Voditelj Odjela kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica

Ahmet Kalajdžić/

Ta je zemlja uz marihuanu, postala proizvođač još jedne vrste droga, dok su pravci nabave ostalih i dalje isti. Doznajemo da je potražnja heroina i dalje u padu što je dobro i stoga jer se uz "hors" povezuje najviše smrti uslijed predoziranja. Povremeno se strancima oduzimaju i halucinogene gljive te je ove godine bilo 30-ak zapljena. Inspektori su dokazali da je stotinu stabljika marihuane koju su strani državljani prevozili za inozemnu tvrtku bilo lažno deklarirano za medicinske svrhe (do 0,3 posto THC-a): posumnjali su i obavljenim preliminarnim vještačenjem dokazali dosta veću THC-razinu.

Konzumenti su sve mlađi

Na opasku da se dileri katkad uvuku i u školska dvorišta, naš sugovornik ističe da je droga problem cijelog društva, a policija uvijek na usluzi i prva u toj borbi:

-Droga je, nažalost, sve prisutnija među maloljetnicima. Otprije je to marihuana, ali je amfetamin sve prisutniji i dosta pogubniji. Naš Ured za prevenciju u programu "Zdrav za 5" redovito provodi akcije po školama i upoznaje roditelje s oblicima prodaje droga te kako da prepoznaju jesu li im djeca konzumenti. Većina je roditelja razumna a mnogi nam se obraćaju i na samu sumnju! Suradnja je često uspješna, utvrdi se da je to bio i eksperiment pa djeca prestanu. Zatjecanja djece s drogom su, na sreću još izolirani slučajevi. Dio maloljetnika je kazneno prijavljen za omogućavanje uporabe droga, odnosno stoga što su dali na uživanje, a ne prodali drogu kao npr. piz marihuane. I to se kazneno djelo kažnjava.

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

U istragama se koriste razne metode, za mnoge neobične. Tako je bilo s pronalaskom heroina u olovnim kockama: -Bio nam je sumnjiv put kontejnera te smo pregledom kontejnera pronašli olovne kocke kojima je bilo nemoguće provjeriti sadržaj röndgen- zrakama.

No, u suradnji s Carinom domislili smo se i utvrdili koliko bi trebale težiti kocke tih dimenzija. U vaganju smo u utvrdili razliku u težini i po 70 kilograma, izrezali ih i unutra pronašli heroin- kaže Tikvica o istrazi u kojoj je policiji i carini pomogao Arhimedov zakon specifične težine:

- Prerezali smo jednu punu kocku i dokazali sumnje. Na sličan se način droga skriva i pri uvozu arhitektonskog kamena, ali toga više nema. Mi smo 62 kilograma kokaina pronašli u kontejneru koji nije bio zavaren nego je magnetom pričvršćen uz oplatu broda ispod morske površine, što su u Pločama utvrdili specijalni ronioci Interventne jedinice policije naše Policijske uprave i njihovi kolege iz Rijeke i Splita. Inače su nakon zapljena u Pločama krijumčari postali oprezniji, ali ne odustaju jer u Jadranu nemaju puno luka za izbor - kaže Tikvica i hvali suradnju s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i policijama u regiji s kojima skoro svakodnevno razmjenjuju podatke.

image

Središte PU dubrovačko-neretvanske

Ahmet Kalajdžić

Sve jače povjerenje građana

U PU dubrovačko-neretvanskoj naglašavaju kako bez obzira na uređaje i opremu koji imaju, najbitniji faktor za tako uspješne rezultate u suzbijanju narkotika su upravo policijski službenici i informacije. Operativni rad je ključ uspjeha i rezultata! Ljudi imaju volju i želju, i to nužno dovodi do rezultata:- Pokazalo se da sugrađani imaju povjerenje u policiju i sve više dostavljaju dojave i razne informacije. To se povjerenje građana u policiju nije stvorilo preko noći i treba ga i dalje graditi, jer je rezultat velikog truda i rada. Građani nam vjeruju i to je bit našeg rada. Ma kako se nekima učinila banalna, svaka je informacija bitna. U kontekstu s ostalima sklapa se u mozaik, dolazi do otkrića, a rezultat svega je znatno veća sigurnost građana što je osnova našeg rada.

23. travanj 2024 21:29