StoryEditor
Crna kronikaSLUČAJ IZ PLOČA

Kontroverzni poduzetnik i ekipa optuženi za šverc kokaina u kontejnerima banana nagodili se na sudu, evo kolika ih kazna čeka

Piše DV
18. listopada 2021. - 13:59
Oliver ČokaraSrđan Vrančić/cropix

Sedam mjeseci nakon što su u luci Ploče uhićena trojica muškaraca dok su iz kontejnera s bananama vadili torbe krcate kilogramima kokaina, na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak su s USKOK-om dvojica od njih priznala krivnju i pred sudom potpisala sporazum.

Tako je, kako donosi "Slobodna Dalmacija" zagrebački poduzetnik Oliver Čokara (47) zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja osuđen na šest i pol godina zatvora, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od milijun i pol kuna koju je već uplatio. Isto tako, državni je proračun bogatiji i za 1605 eura, 160 kuna i 1750 dinara koliko je u Čokare pronađeno prilikom uhićenja te za još gotovo 16 tisuća kuna koliko poduzetnik mora platiti troškova postupka.

Drugookrivljeni 34-godišnji Anđelko Oršulić također je potpisao sporazum i nagodio se na pet godina i četiri mjeseca zatvora te je i on državi već platio 400 tisuća kuna.

Od njega je u trenutku uhićenja oduzeto pet tisuća eura koji ostaju u državnoj blagajni, a on će morati platiti i još oko 22 tisuće kuna troškova. Oršulića se u prvim medijskim izvještajima nakon uhićenja povezivalo s lokalnim HDZ-om obzirom da su bile objavljene njegove fotografije s premijerom Plenkovićem, no HDZ Ploče službeno je demantirao njegovu povezanost sa strankom.

- On nije niti je bio član HDZ-a. U dva navrata bio je kandidat na stranačkoj listi za mjesne izbore i za gradsko vijeće kao neovisan kandidat i nestranačka osoba – izvjestili su nakon uhićenja iz HDZ-a Ploče.

Treći optuženi za krijumčarenje većih količina kokaina iz Ekvadora Goran Bebić jedini se nije nagodio s USKOK-om te će se njemu suditi u redovnom postupku, a ukoliko to USKOK predloži, Čokara i Oršulić mogli bi u tom postupku bitipozvani kao svjedoci. Sva trojica ostaju u istražnom zatvoru.

Podsjetimo, iako je policija nakon zaplijene navodila da se radi o 72,9 kilograma kokaina, u srpnju ove godine Daira Barović, zamjenica ravnateljice USKOK-a podigla je optužnicu u kojoj su Čokara, Oršulić i Bebić optuženi za krijumčarenje 56 kilograma ove droge iz Ekvadora. U Optužnici stoji da je nepoznata osoba iz Ekvadora sakrila kokain iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je tvrtka "Frigo Bonsai d.o.o." uvozila banane.

Čokara se, piše "Slobodna Dalmacija" kako je prizinao nagodbom, sa nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje droge te je došao u Metković 6. ožujka ove godine i kupio tri torbe nakon čega je otišao u Opuzen gdje se nešto prije ponoći ispred zgrade tvrtke "Frigo Bonsai" sastao s Oršulićem i Bebićem kojima je dao torbe. Čokara je ostao u svom vozilu Audi A4 te je preko radio veze nadzirao ulaz u prostore tvrtke pazeći da nitko ne naiđe, a Oršulić i Bebić su za to vrijeme ušli u kontejner i s akumulatorskim bušilicama skinuli metalni lim iz ležišta, izvadili drogu i stavili je u torbe koje su trebali dati Čokari.

No, uhitili su ih policajci koji su kod Oršulića našli torbu s 17 kilograma kokaina, kod Bebića je nađena torba s preko kilogram droge, a naknadnom pretragom kontejnera policajci su pronašli još jednu putnu torbu s ukupno 23 paketa "bijelog" ukupne težine nešto veće od 38 kilograma.

Zanimljivo je i kako je, nakon uhićenja, u medijima tada reagirala supruga prvookrivljenog Čokare, vlasnica zagrebačkog hotela 9 koja je tada navela kako "trenutni slučaj ne smijem previše komentirati jer je u postupku istrage, ali ono što mogu reći da je istina u oku promatrača. Nažalost, okruženi smo ljudima loših namjera koji na svaki način pokušavaju diskreditirati mog supruga".

item - id = 1135939
related id = 0 -> 1144676
related id = 1 -> 1143917
21. studeni 2021 11:56