StoryEditorOCM
Crna kronikaNASTAVAK SUĐENJA ZA RAZBOJNIŠTVO NA GORNJEM KONALU

KATANIĆ: Nisam ovo počinio! Božja pravda je na mojoj strani, a ne znam hoćete li pravedno presuditi!

16. svibnja 2018. - 18:26

-Samo je Maris Sturica znala kad je Žarko Knego izvan Dubrovnika a nikako i Damir Katanić. Stoga postoji sumnja da je razbojništvo lažno prijavila! Zastupnik oštećenih, odvjetnik Maroje Matana je domaći zadatak odradio kao Scherlock Holmes ali suprotno od tvrdnji zamjenice županijskog državnog odvjetnika te njegovoj, Kataniću nije dokazano da je počinio razbojništvo! Nelogično je da moj branjenik ljeti ide u susjedstvo pljačkati maskiran i s gojzericama ili vojničkim čizmama na nogama. Stoga tražim da se moj branjenik oslobodi i pusti na slobodu!

Izjavila je to danas, u završnoj riječi, tijekom nastavka suđenja na Županijskom sudu u Dubrovniku za razbojništvo u kući Žarka Knega i njegove djevojke Maris Sturica na Gornjem Konalu, Katanićeva odvjetnica Ana Birimiša dok je Katanićev drugi branitelj, splitski odvjetnik Toni Babić, ustvrdio da se iz zapisnika prepoznavanja ne može saznati je li načinjena fotografija svih osoba koje su sudjelovale u postupku prepoznavanja jer ta fotografija nije sudu priložena u zapisniku. On je ukazao na, kako je naglasio, nelogičnosti u iskazu Sturice koja je opisujući počinitelja njegovu visinu povećavala od 170 na 185 cm, a unatoč dobrom daru zapažanja nije primjetila da ima i ožiljak na usni.

Međutim, zamjenica županijskog državnog odvjetnika Katija Kristović je ustvrdila da je nedvojbeno utvrđeno kako je Katanić počinio razbojništvo, a svjedokinja- žrtva Maris Sturica ga je decidirano, detaljno i okolnosno opisala:- Roditelji nisu Damira vidjeli od 17,55 do 18,37 sati te zatražila da ga se osudi prema zakonu. Njenim se riječima pridružio i Matana te naglasio:- Roditelji su sinu alibi dali tek pet mjeseci nakon spornog događaja, a u međuvremenu ne i policiji. U Knegovom ormaru su bile banknote u kunama i eurima upravo one koje su ukradene Žarku Knegu. Sturica je sa 100 postotnom sigurnošću prepoznala Katanića kao počinitelja, dok je svjedok Tikvica utvrdio zakonitost tog postupka prepoznavanja. A decidirano prepoznavanje je, prema postojećoj sudskoj praksi, dostatno za osuđujuću presudu.

Završnim je riječima prethodilo iskaz svjedoka, policijskog krim- inspektora Zorana Tikvice koji je opisao kako je Sturici pokazao kataloge odnosno albume s fotografijama mogućih počinitelja nakon što je s Knegom došla u Villa palmu i pokazala na displayu mobitela fotografiju s internet portala osobe koja mnogo sliči razbojniku. Zatražio je iod krim- tehnike da mu e-mailom pošalju Katanićevu fotografiju:- Mislim da sam tu fotografiju pokazao i Sturici koja je, pri organiziranom postupku prepoznavanja, kad se digao zaslon počela gotovo histerično plakati te je pokazala na Katanića- rekao je Tikvica i ustvrdio kako zapisnik, na formularu kojeg je policija tada koristila, nije pisao on nego njegov kolega inspektor.

Nakon Tikvice je iskaz dao i okrivljeni Katanić koji je naglasio da je priča Sturice nebulozna a optužnica se temelji samo na njezinom iskazu. U emotivnom i zbog uzbuđenja, na trenutke nepovezanom iskazu, on je ukazao na promjene žrtvinog iskaza: rekla je kako je kući došla sa strane petlje a video- snimak "Čistoće" pokazuje da je došla sa strane JTC, te zapitao:- Kako je moguće da je za samo 14 minuta došla s magistrale, prošla kroz usku ulicu i majci poslala SMS- poruku, a u tom kratkom periodu se još navodno dogodila pljačka nakon koje je, kako je sam rekla, provela 10 minuta u stanu i potom otišla do susjede i pozvala policiju. Sve to u 14 minuta?! Sturica se hvali navodnim dobrim uočavanjem detalja i pamćenjem, a u vrijeme dok razbojnik nije spustio maskirnu potkapu, nije vidjela – ako sam to bio ja- da imam i ožiljak od četiri ponta na usni. Za razliku od sada, u rujnu nisam imao bradu! Oštećena opisuje pištolj kakav prema njezinom opisu ne postoji. Rastao sam u obitelji gdje je bilo mnogo oružja i znam kako je nemoguće da crni pištolj na sebi ima srebrne ogrebotine! Kako to da nisam ostavio iza sebe ni jednu dlaku, kako sam mogao iz stražnjeg desnog đepa izvući crnu i bijelu PVC- kesu dok sam navodno držao pištolj u rukama. I još tvrdi da mi se ruka tresla, a pogledajte: uopće mi se ruka ne trese!

Prije nego su novinari napustili sudnicu kako bi dao dio iskaza koji ne smije ićži u javnost, rekao je i to da pronađeni pištolj- igračka nije izuzet od njega te da zna kako mu smještaju neki članovi podzemlja kojima se prija nekoliko godina osobno zamjerio:- Ali, istjerat ću ja to do kraja na čistac!

24. travanj 2024 07:18