StoryEditorOCM
Crna kronikaREDOVITA KONTROLA|

KAKAV PLIJEN! Talijan švercao 24,8 kila kokaina, u redovitoj kontroli kod Baćine ‘nanjušio‘ ga policijski pas

Piše Ahmet KALAJDŽIĆ
27. lipnja 2020. - 11:13
Službenici Policijske uprave dubrovačko- neretvanske u suradnji s mobilnom jedinicom Carine Dubrovnik zabilježili su novi uspjeh: zaplijenili su skoro 25 kg kokaina za kojeg je preliminarnom analizom utvrđeno kako mu je čistoća veća od 90 posto! Točnije, zaplijenjeno je 24,784 kg kokaina kojemu tržišna cijena na ulici doseže vrijednost od 17- 20 milijuna kuna! Stoga je ovo jedna od "top 5" zapljena kokaina u Hrvatskoj od neovisnosti do danas.

Prema podacima koje su predstavnici medija doznali na tematski sazvanoj press- konferenciji u Villa Palmi, odnosno središtu PU dubrovačko- neretvanske, do otkrića kokaina došlo je tijekom pojačane akcije dubinske kontrole graničnog područja Ploča, Kontrolni punkt uspostavljen je na Jadranskoj magistrali, odnosno državnoj cesti D-8, na predjelu Baćine. U kontroli su sudjelovala dvojica carinika i petorica policijskih službenika, a tom je prilikom korišten i dresirani policijski pas za detekciju narkotika, dvogodišnji belgijski ovčar Johnny.

Na konferenciji su o ovom uspjehu novinarima govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko- neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko- neretvanske Zoran Tikvica i voditelj Jedinice za mobilne službe - Carina Dubrovnik Pero Perić.

Tijekom kontrole mercedesa talijanskih registracija kojim je upravljao talijanski državljan (49) pas je njušeći automobil signalizirao kako se nešto sumnjivo nalazi ispod sjedišta suvozača. Bio je to dovoljan razlog da se od Općinskog državnog odvjetnika te suca istrage dubrovačkog Županijskog suda zatraži nalog za pretragu vozila, kojom prilikom je u skrivenom dijelu vozila pronađen 21 paket s ukupno 24,785 kg kokaina.

Prema dostupnim podacima, Talijan je u Hrvatsku ušao preko teritorija susjedne Bosne i Hercegovine, a u tu je državu najvjerojatnije ušao preko GP Vilusi između Nikšića i Bileće. Nije poznato je li Talijan namjeravao dalje kopnenim putem prema granici sa Slovenijom ili do trajektnog pristaništa u Splitu kako bi otputovao prema Anconi, ali je svakako najvažnije kako je ovom zapljenom spriječeno da se kokain nađe na crnom tržištu.

Recimo i to kako je uslijed pandemije koronavirusa i posljedične zatvorenosti granica na tržištu nastala nestašica kokaina te mu je cijena po gramu dosegla 500- 800 kuna, a nerijetko i punih tisuću kuna! Naravno, riječ je o kokainu s aditivima, odnosno dodacima uslijed kojeg čistoća rijetko kad prelazi 30 posto. Posljedično, zbog manje koncentracije, ali i veće količine sintetskih aditiva, među kojima je i amfetamin speed, ovisnicima je češće potrebna droga te se tako nastavlja širiti i održavati "pakleni krug ovisnosti".

Zanimljivo je reći kako zaplijenjena količina predstavlja polugodišnju potrošnju kokaina na području hrvatske metropole. Zbog osnovane sumnje da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela nezakonite trgovine opojnim drogama, Talijan je jutros oko 10 sati predan pritvorskom nadzorniku dubrovačke Policijske uprave, a očekuje se i njegovo skoro privođenje dežurnom državnom odvjetniku te sucu istrage i nema nikakve sumnje kako će mu biti određen istražni zatvor.
 
18. travanj 2024 23:09