StoryEditorOCM
Crna kronikaNula na tekućem

Jedna greška Hrvata je koštala cijelog iznosa s računa: preko ove mreže se najlakše nasjedne, policija otkriva kako da se to ne dogodi i vama

Piše dv
27. rujna 2022. - 08:43

Policijski službenici Policijske postaje Sisak zaprimili su prijavu 44-godišnjaka koji je na Internet oglasniku objavio oglas za prodaju te mu se unazad par dana putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba koja ga je uvjerila da mu je izvršila uplatu dogovorenog iznosa, donosi Slobodna Dalmacija.

Nakon toga nepoznata osoba je poslala potvrdu o uplati (za koju se ispostavilo da je lažna) te na traženje upisao podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je unio broj kartice dobio je obavijest kako je došlo do pogreške, nakon čega je primijetio da mu je s računa nedostaje novac i shvatio da je prevaren.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski savjeti

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

- Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište - 

03. prosinac 2022 02:15