StoryEditorOCM
Crna kronikaDONESENA PRESUDA TROJICI OKRIVLJENIKA

Iz Dubaija preko Luke Ploče prošvercali 35 tona cigareta, raskrinkao ih tajni istražitelj

Piše dušan miljuš/jl
10. svibnja 2023. - 18:57

U siječnju ove godine Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv šest okrivljenika zbog utaje poreza ili carine, nedozvoljene trgovine cigaretama i davanja mita, počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, piše Jutarnji list.

Županijski sud u Zagrebu donio je danas presudu kojom su trojica okrivljenika - prvookrivljeni Zvezdan Dane Grmuša, (42), drugookrivljeni Raymond Marković (45) i petookrivljeni Fredi Kukovec - proglašeni krivima zbog navedenih kaznenih djela.

Grmuši i Markoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, time da im je izrečena djelomična uvjetna osuda na način da im je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci. Preostala zatvorska kazna od jedne godine i šest mjeseci neće se izvršiti ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Kukovcu je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, time da mu je izrečena djelomična uvjetna osuda na način da mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Preostala zatvorska kazna od jedne godine neće se izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Sva trojica okrivljenika obvezni su nadoknaditi štetu koju su prouzročili proračunu EU i proračunu Republike Hrvatske. Prije donošenje presude, uplatili su dio naknade štete u iznosu od 150.000 eura, dok su preostali iznos od 3,07 milijuna eura dužni platiti u roku od pet godina.

Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka budući da su sva trojica okrivljenika u cijelosti priznala počinjenje kaznenih djela. U odnosu na ostale okrivljenike, postupak se nastavlja.

Prikriveni policijski istražitelj

Kao što je Jutarnji već pisao, radilo se o desecima tona cigareta krijumčarenih iz Dubaija, a sve ih je razotkrio prikriveni policijski istražitelj.

Planirali su da s cigareta prijeđu na pošiljke od po pola tone kokaina za Australiju. No blokada Sueskog kanala u ožujku i travnju prošle godine, omela je isporuku krijumčarenih cigareta na vrijeme.

Sve su to događaji koji su se odvijali u sklopu jednogodišnje tajne akcije policije, USKOK-a i Carine, a koja je finalizirana 26. siječnja prošle godine uhićenjem dvojice navodnih organizatora - Zvezdana Dane Grmuše (41), hrvatskog poduzetnika s beogradskom adresom, i Raymonda Markovića (44), državljanina Srbije i Mađarske koji živi u Budimpešti. Uz njih su osumnjičena još četvorica - Ukrajinac, Srbin, Slovenac i Hrvat.

Prema optužbama policije i Uskoka, osumnjičenici su od ožujka prošle godine do sada u Hrvatsku iz Dubaija prokrijumčarili najmanje 35 tona cigareta brenda "Regina", zaradivši tako 28,5 milijuna kuna.

Tijekom jednogodišnje tajne istrage policija i USKOK koristili su tzv. posebne dokazne radnje, odnosno snimali su telefonske razgovore osumnjičenika, no uz to su im ubacili prikrivenog istražitelja koji je glumio ulogu kakvu dosad nismo vidjeli u sličnim akcijama.

Naime, predstavio im se kao korumpirani carinski službenik kojega su oni htjeli angažirati da uz novčanu naknadu kroz Luku Ploče propušta kontejnere s njihovom robom bez pregleda, kao i da pazi da se takav pregled ne obavi u carinarnici u Zagrebu.

‘Gledao im kroz prste‘

Štoviše, za usluge su mu u manje od godinu dana platili čak 90.000 eura. Prikriveni istražitelj im je, pak, u dogovoru s policijom i USKOK-om te uz nalog suda za prikrivenu akciju "gledao kroz prste" i propuštao im pošiljke koje su, međutim, cijelo to vrijeme bile pod tajnim nadzorom.

Otkriveno je tako da su osumnjičenici, odnosno njihovi vozači, kontejnere koji su bili deklarirani kao roba široke potrošnje, a u kojima su se nalazile skrivene cigarete, preuzimali u Luci Ploče, te ih vozili u carinarnicu Zagreb.

Međutim, prije toga bi "zastali" u skrivenom skladištu na Markuševečkoj cesti, gdje bi krijumčari izvadili cigarete i tek potom bi kontejner s robom nastavio put u carinarnicu.

Snimanjem telefonskih razgovora istražitelji su pak doznali da je kalvarija broda Ever Given u Sueskom kanalu 2021. godine koji je izazvao blokadu prolaza značajno omela jednu od ukupno sedam nadziranih pošiljki cigareta iz Dubaija, a što je brinulo krijumčare koji su kontejnere čekali u Pločama.

U rujnu 2022. godine, pak, Grmuša i Marković su na sastanku u lokalu u Prečkom obavijestili prikrivenog istražitelja da prelaze na bolje poslove od cigareta i da će za pomoć pri krijumčarenju kokaina za Australiju biti puno izdašnije nagrađivan.

20. travanj 2024 03:06