StoryEditorOCM
Crna kronika‘PLAVCIMA‘ NIJE NEPOZNATA

Istražili smo pozadinu uhićenja žene koja je pred policijom u Veloj Luci pokušala sakriti torbu s drogom, postoji poveznica sa Cvikovom družinom

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: PU dubrovačko- neretvanska
1. prosinca 2021. - 08:36

Nakon nesvakidašnjeg uhićenja 38-godišnjakinje koja je prošle subote u Veloj Luci, čim je uočila korčulanske policajce, u kontejner pokušala skriti torbu s gotovo pola kilograma marihuane, 30 g amfetamina i 5 tableta, cure detalji o 'liku i djelu' privedene koja se osim za dilanje sumnjiči i za krađu na štetu 54-godišnjaka. Oštećeni je prijavio da mu je otuđeno 5 tisuća kuna iz nezaključanog vozila parkiranog u Blatu.

Inače, 38-godišnjakinja koja je kazneno prijavljena Državnom odvjetništvu, stari je znanac policije. No, za razliku od brojnih ranijih uhićenja zbog niza krađa, žena rođena i nastanjena u Blatu, sad je dolijala zbog posjedovanja veće količine marihuane te više različitih sintetskih narkotika.

image
Droga zatečena kod I.B. na Korčuli
Pu Dubrovačko-neretvanska

Doznajemo da se radi o I.B. za koju se čulo još prije 13 do 14 godina kad je zapadni dio otoka Korčule, nakon izbijanja "afere Cvik", postao poznat kao 'leglo' narkodilera.

Kako neslužbeno doznajemo, tada se I.B. spominjala, ali ne kao dilerica nego kao sestra mnogo poznatije Ž.T. koja je postala poznata kao "krunski svjedok" protiv prvoosumnjičenog velolučkog dilera Jakše Cvitanovića Cvika i njegove družine. Tada je optuživala i jednu poznatu dubrovačku odvjetnicu, ali joj iskazi "nisu držali vodu" te je odvjetnica na sudu dokazala svoju nevinost. Ni I.B. kao ni njezina poznatija sestra nije bila dilerica, ali je u fokus zanimanja došla tijekom niza sudskih postupaka protiv pripadnika splitskog i korčulanskog narkomiljea. Naime I.B. je tada svjedočila i protiv optuženog V.B. s kojim je njezina sestra Ž.T. bila u ljubavnoj vezi. U trenutku nesuglasica, Ž.T. je partnera čak optužila za navodnu otmicu. Tijekom pravosudnog postupka na splitskom sudu, I.B. je teretila V.B. da joj je osobno prodavao teške narkotike, ali i prijetio telefonom. Međutim, kao svjedokinja je na splitskom sudu te optužbe porekla i priznala kako ga je teretila jer joj je "tako rekla sestra".

image
Žena je ukrala 54-godišnjaku 5 tisuća kuna
Tom Dubravec

No, činjenica je da I.B. sudbina nije mazila niti je ona sâma uvijek imala dovoljno snage i snalažljivosti othrvati se brojnim životnim iskušenjima. Zbog nesređenih obiteljskih prilika imala je pegulu da često zapada u nevolje. Velolučani kažu da bi, vjerojatno, u životu mnogo bolje prošla da su zaposlenici nadležnog Centra za socijalnu skrb imali više suosjećanja. Izostanak te potpore mogući su razlog čestih boravaka u istražnom zatvoru te izdržavanju pravomoćne vremenske kazne.

Navodno je I.B. krala kako bi si osigurala novac za kupovinu narkotika, a ranije je neko vrijeme provela i u komuni na odvikavanju te je po izlasku iz zajednice bila na zamjenskoj, odnosno tzv. subutex- terapiji. Ovaj je put uhićena s narkoticima te će istraga koja slijedi utvrditi je li bila "mazga" zadužena da 'robu' dostavi na prethodno dogovorenom mjestu, ili je čak učinila iskorak te se i sama uključila u preprodaju narkotika.

Kako god, dežurni sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku, odlučujući o prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću za određivanje istražnog zatvora, izrekaoje  mjeru istražnog zatvora do mjesec dana. Za takvu je odluku odlučujuće bilo to što je droga već bila pripremljena za prodaju na ilegalnom tržištu, kao i da je sudac istrage zaključio da se osumnjičenica uporna u nepoštivanju hrvatskih zakona te da se "ponovno vraća u kriminalnu zonu" i da će, ostane li na slobodi, nastaviti s vršenjem takvih i sličnih kaznenih djela.

18. travanj 2024 14:06