StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE ZA TRAGEDIJU U HE DUBROVNIK

HEP nismo privilegirali! Bio je to uobičajeni pustupak Ureda za graditeljstvo!

Piše Ahmet Kalajdžić
24. siječnja 2024. - 14:57

Nakon pauze i dovršenogg svjedočenja Iva Miletića, u sudnici broj 1 dubrovačkoga Županijskog suda pred Vijećem i ostalim sudionicima kaznenog postupka za tragediju u strojarnici u Platu siječnja 2019. svjedočile je bivša pročelnica Ureda za graditeljstvo Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Kraljević.

Prvo joj je pročitan njezin raniji iskaz kad je izjavila da nije znala je li za Plat ranije već izdata uporaba dozvola, ali je rekla i to da važeći zakon dozvoljava izdavanje uporabne dozvole bez ranije izdane građevinske za objekte izgrađene prije veljače 1968. godine. Uporabna dozvola je izdatata 27.studenog 2017. te dodala da je od kolegica doznala kako sudionici očevida nakon tragedije nisu uočili razlike u strojarnici u odnosu na projekt iz 1961.godine:

image

Uoči današnjeg nastavka rasprave za tragediju u Platu

Ahmet Kalajdžić/

-Mato Mišković i Pero Miletić su insistirali na sastanku u našem uredu te im je rečeno da se Uporabna dozvola ne može izdati ako jer izgrađena prije 1968. jer bi se odnosila na prostor u podzemlju i nije evidentirala na snimkama Državne geodetske uprave prije 1968. godine. No, mogli su je tražiti jer je temeljem akta za građenje ta građevina izgrađena prije 2007. Postoji pet kategorija posebnih uporabni dozvola te, ako se ne mijenjaju vanjski gabariti i namjena objekta, moguće je objektu dati uporabnu dozvolu. Ali, izdavanje te dozvole ne može biti temelj bilo kakve legalizacije- odgovorila je na upite zamjenika Županijskog državnog odvjetnika Vlatka Cibilića te dodala:

-Odbili smo prvotni zahtjev za izdavanje uporabne dozvole te smo od HE Dubrovnik tražili dopunu i objašnjenje dokumentacije, što su dostavili i podnijeli novi zahtjev za uporabu dozvolu temeljem akta za građenje. Od Ministarstva graditeljstva RH smo zaprimili preporuku da pristupimo po zahtjevu HEP-a. Nije bilo ne formalne komunikacije našeg ureda i ministarstva u svezi izdavanja posebne uporabne dozvole za koju se ispituju vanjski gabariti, namjena i građevna čestica. Očevidom smo samo to provjerili, a da se utvrdilo postojanje radova kojima su promijenjeni temeljna namjena, uputili bi ih na ispunjenje uvjeta za izdavanje građevinske i potom prave uporabne dozvole.

image

Uoči današnjeg nastavka rasprave za tragediju u Platu

Ahmet Kalajdžić/

Svjedokinja je odvjetnici Doris Košta odgovorila da su tijekom očevida njezine kolegice utvrđivale namjenu i gabarite, ali nisu uočile da se u unutrašnjosti HE izvode radovi. Kraljević nije znala da je HEP podnio te potom, prije stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o građenju iz 2017.godine povukao zahtjev za izdavanje dozvole. No, izdavanje uporabne dozvole bilo je moguće nakon izmjena i dopuna u ožujku 2017.godine, ali uporabna dozvola nije uvjet za izdavanje građevinske.

Odgovarajući braniteljima podsjetila je da bi na jednak način postupila i prema ostalim podnositeljima zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole te HEP nije bio privilegiran jer je riječ o uobičajenom pustupku Ureda za graditeljstvo DNŽ.

Od optuženika pitanje je imao samo Željko Starman, rekla je kako samo vlasnik građevine može tražiti izdavanje dozvole, a HEP d.d. je to učinio opunomoćenjem HEP proizvodnje d.o.o.

Na njezino svjedočenje nitko od nazočnih nije imao primjedbi, a u nastavku ove rasprave u četvrtak 25. siječnja će svjedočiti svjedoci koji dolaze iz Splita.

 

04. svibanj 2024 14:11