StoryEditorOCM
Crna kronikaFALIO ZANIMANJE:

Bavio se dilanjem droge pa izronio jedinu sačuvanu amforu na istočnom dijelu Jadrana!

Piše DV
13. veljače 2024. - 12:15
Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokalitetaPu Dubrovačko-neretvanska/

Pretragom kuće u Cavtatu krajem kolovoza prošle godine policijski službenici Odjela kriminaliteta droga pronašli su tri antičke amfore za koje je utvrđeno da potječu iz vremena od 1. st. do sredine 3. st. posl. Krista.

Pretraga kuće se obavljala u sklopu kriminalističkog istraživanja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama o čemu je ova Policijska uprava izvijestila priopćenjem od 24. kolovoza, a osim droge, u kući su tada pronađena i tri primjerka amfora koje su, uz potvrdu oduzete i poslane na stručni pregled Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku.

image

Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta

Pu Dubrovačko-neretvanska/

Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta.

Stručnim pregledom je utvrđeno kako se radi o rijetkim primjercima, a jedna od pronađenih amfora, za sada, predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale.

Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske.

27. travanj 2024 08:51