StoryEditorOCM
Crna kronikaAmbiciozno

Epilog jedne od najkrupnijih krađa: Iz MORH-ove vojarne pokušali ukrasti 30 metara visok metalni toranj, težak 12 tona, policajci ih prekinuli u rezanju

Piše dv
10. lipnja 2022. - 15:37

I kradljivcima svakakve ideje padaju na pamet, često iznenade smjelošću i ambicijom nekih svojih akcija. Pri tome ne mora samo biti u pitanju veliki iznos novca ili dobro čuvana institucija, smjelost se može pokazati i na predmetima koji ne vrijede toliko, ali odudaraju svojim gabaritima, donosi Slobodna Dalmacija.

Prema nepravomoćnoj presudi, Oliver (43) i Željko "bacili su oko" na metalni toranj visok 30 metara i težak gotovo 12 tona u napuštenoj vojarni bivše JNA, sada u vlasništvu MORH-a, kod poljoprivredne farme Dubrava nedaleko od Vukovara. Oliver je plinskim uređajem za autogeno rezanje prerezao u podnožju metalne nosače visokoga tornja, po MORH-ovoj procjeni vrijednoga 23.290 kuna, a zatim su on i Željko, navodi se u nepravomoćnoj presudi, zatražili od Igora, Marinka i Damjana, koji su dobili sitnu novčanu naknadu, izrezane i demontirane dijelove osmatračkog tornja utovare u kombi i prodaju, piše Danica.hr.

Trojicu od njih na djelu je zatekla policija.

image

Kradljivci su toranj autogeno rezali (ilustracija)

Joško Šupić/Cropix/Cropix

"Uočen je bijeli kombi i više osoba koji sijeku repetitor na napuštenoj karauli pored farme. Dio repetitora bio je srušen, a dio izrezan", rekli su policajci koje je šef uputio tamo zbog krađe dalekovoda.

Dok su drugi akteri neobične krađe već pravomoćno osuđeni na uvjetne kazne kao pomagači, Oliveru je suđeno u odsutnosti jer je nedostupan. On je proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci beuzvjetnog zatvora, uz nadoknadu štete MORH-u, piše Danica.hr.

Kada i Oliver dočeka pravomoćnu presudu, bit će to epilog krađe koja svojim gabaritima uvjerljivo odskače od ostalih iz crne kronike. I to ne po iznosu pričinjene štete, nego po visini i težini predmeta krađe, 30-metarskoga tornja, teškoga 12 tona za koji je trebalo organitirati rezanje, prijevoz i prodaju.

image

Ministarstvo Marija Banožića oštećeno je za 23.290 kuna

Davor Pongračić/Cropix
15. travanj 2024 10:39