StoryEditorOCM
Crna kronikaZAVRŠILI U ISTRAŽNOM ZATVORU

Ekonomist, dva strojara i umirovljenik švercali imigrante preko dubrovačkog područja u Italiju

Piše Ahmet Kalajdžić
27. srpnja 2023. - 10:52

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva iz Metkovića, zbog nezakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, odnosno zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nezakonitog ulaženja, kretanja i boravka na području Republike Hrvatske ili druge države- članice EU ili potpisnice Šengenskog sporazuma, sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku je uslijed opasnosti od bijega i ponavljanja istog kaznenog djela četvorici državljana Bosne i Hercegovine odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

Riječ je o strojarskom tehničaru M.R. (47) iz Rogatice; strojaru A.S. (48) iz Sarajeva; diplomiranom ekonomistu P.S. (34) iz Sokolca i umirovljeniku N.K. (66) s Pala. Oni se sumnjiče da su u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak 25. srpnja u vozilima BiH-registracija nezakonito iz BiH prebacivali 13 stranih državljana preko teritorija Hrvatske prema Italiji kao krajnjem odredištu. U koordiniranoj akciji koju su proveli policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, te policijski službenici Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice–Jug i policijski službenici Postaje granične policije Metković, na državnoj cesti D-8 između Opuzena i Rogotina zaustavljeni u četiri vozila i lišeni slobode.

Tijekom akcije je u prvom zaustavljenom vozilu zatečen samo M.R. (47) te je utvrđeno kako je to vozilo bilo tzv. prethodnica, odnosno angažirano kako bi ostalima davao informacije o policijskim ophodnjama na ruti njihova planiranog kretanja prema Italiji kao cilju. U ostalim su vozilima kojima su upravljala trojica ostalih spomenutih vozača, bilo je 13 stranih državljana za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu između BiH i Hrvatske, pri tom izbjegavajući granične prelaze.

Sumnja se kako su spomenuti vozači od 25. lipnja do 24. srpnja obavili sedam nezakonitih prijevoza, što ukazuje na njihovu izuzetnu kriminalnu volju u počinjenju kaznenih djela kao i da se radi i već uhodanom načinu preuzimanja stranih državljana na pogodnim lokacijama u neposrednoj blizini državne granice.

02. svibanj 2024 15:53