StoryEditorOCM
Crna kronikaSAD JE PRAVOMOĆNO |

IZVANRASPRAVNO VIJEĆE ŽUPANIJSKOG SUDA ODLUČILO Dragan Grubišić ne ide u istražni zatvor

Piše DV
1. studenog 2020. - 10:50
Dubrovacki poduzetnik Dragan Grubišić 26. kolovoza prvi je put priveden pod sumnjom u iznudu i sklapanje lihvarskih ugovora  CROPIX
Izvnraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku 30. listopada odbilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva na rješenje suca istrage u slučaju protiv Dragana Grubišića (57), našavši da ne postoje okolnosti koje bi upućivale na ponavljanje kaznenog djela, a kako u žalbi navodi općinski državni odvjetnik. Odluka je postala pravomoćna.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 27. kolovoza 2020. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv navedenog okrivljenog hrvatskog državljanina (1963.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iznude.

Grubišić je uhićen u utorak, nakon što je od početka listopada bio nedostupan policiji. Za 57-godišnjakom na snazi je bila tjeralica nakon što je po isteku istražnog zatvora od mjesec dana zbog osobnih razloga otputovao je iz Hrvatske i otad nije bio dostupan policiji.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 28. listopada podnijelo je žalbu na rješenje suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku koji je dan ranije odbio njihov prijedlog za određivanjem istražnog zatvora za 57- godišnjeg poduzetnika Dragana Grubišića, osumnjičenog za više kaznenih djela iznude.

Nastavkom kriminalističkog istraživanja Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske početkom listopada ove godine utvrđeno je da je osumnjičeni, koji je krajem kolovoza uhićen i kazneno prijavljen za više kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora na štetu dvojice hrvatskih državljana, počinio veći broj kaznenih djela zelenaškog ugovora i na štetu 49-godišnjeg slovenskog državljanina s privremenim boravkom u RH.

Kriminalističkim istraživanjem je tada utvrđeno da je osumnjičeni, u namjeri da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, iskorištavajući nuždu oštećenog koji je kao vlasnik trgovačkog društva zapao u financijske poteškoće, tijekom 2019. i 2020. godine mu je u četiri navrata posudio 160 tisuća eura obračunavajući mu mjesečnu kamatu od 10 posto i 8 posto, odnosno kamatu u očiglednom nesrazmjeru s visinom zajma. Temeljem toga je oštećeni samo po osnovi kamata isplatio osumnjičenom najmanje 147 tisuća eura.

Osumnjičeni 57-godišnjak početkom ovog tjedna je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave koja je ponovno pozvala sve eventualne žrtve ovakvih i sličnih kaznenih djela da im se obrate s punim povjerenjem.
23. travanj 2024 18:55