StoryEditorOCM
Crna kronikaDUBROVAČKI POLICAJAC OGORČEN NA PRAVOSUĐE

Darijo Mihaljević: ‘U pijanom stanju ubio mi je ženu i dobio 2 godine zatvora, a ja patnju za cijeli život!‘

Piše Anđelka Kelava
18. srpnja 2022. - 07:31

Prema presudi Županijskog suda u Dubrovniku vozač R. L. iz Župe dubrovačke koji je skrivio tešku prometnu nezgodu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, osuđen je na kaznu zatvora od dvije godine. Nesreća se dogodila 8. ožujka 2019. godine na Ivanici u blizini graničnog prijelaza prema Republici Hrvatskoj. U ovoj prometnoj nezgodi smrtno je stradala supruga poznatog dubrovačkog policajca, voditelja prometnog sektora u Prometnoj policiji Darija Mihaljevića zvanog Miha.

Prognoze su bile dobre, ali...

- Kretali smo se 'Golfom' iz pravca Ivanice prema graničnom prijelazu, samo se sjećam udarca i velikog praska kao da je pukla bomba. Iz suprotnog pravca vozač je išao velikom brzinom, izgubio je kontrolu i udario direktno u nas. I ja i supruga smo bili teško ozlijeđeni. Budući da se nesreća dogodila na teritoriju susjedne države, bilo je pitanje koja će Hitna pomoć doći. Nasreću došla je brzo iz Dubrovnika, odvezli su moju suprugu u bolnicu – prisjeća se tragičnog događaja dubrovački policajac.

image

Prometna na Ivanici 

Trebinje Live

U početku su liječnici davali dobre prognoze, ali je zbog težine ozljeda prebačena u Split:

- Nažalost 16. ožujka moja supruga Blaženka je preminula. Svijet meni i mojoj obitelji potpuno se srušio – priča nam još uvijek vidno potresen Darijo Mihaljević, ne mireći se sa smrti supruge koja je bila pokretač i tiha luka cijele obitelji.

Nakon najtežih dana koje je u životu proživio nakon nesreće, kaže nam, bilo mu je važno da se suđenje za ovu nesreću održi u Dubrovniku, a ne u Mostaru koji je inače nadležan budući se nesreća dogodila na prostoru Bosne i Hercegovine. Naravno bilo mu je i jako važno da ono bude pravedno. Svim snagama se borio za to. Sada mu nakon presude koju nam pokazuje sve to izgleda užasno apsurdno:

- Samo dvije godine zatvora vozaču za smrt moje supruge, a vozio je potpuno alkoholiziran. Znam da nitko ne može moju suprugu vratiti, ali mislio sam barem da se pravda zadovolji i da bude pouka drugim mladim vozačima da paze kad sjedaju za volan pijani. Sud u Dubrovniku dosudio je dvije godine, a možda bi Sud u Mostaru presudio pet – s nevjericom priča Darijo.

image

Darijo Mihaljević

Tonči Plazibat/cropix/

Kobni nalet Volva

Čime se sud vodio u ovom slučaju navodi se u obrazloženju u kojem stoji kako je vozač R.L. rođen 1992. godine, porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji živi u Župi dubrovačkoj osobnim vozilom marke 'Volvo' vozio je iz smjera Dubrovnika u smjeru Trebinja s koncentracijom alkohola u krvi 1,41 promila, pri čemu je bio apsolutno nesposoban za sigurnu vožnju i brzinom od 91 km/h, iako je na tom dijelu ceste prometnim znakom brzina ograničena na 40km/h i takvom vožnjom ugrozio sigurnost ostalih sudionika u prometu, uslijed čega je pri izlasku iz desnog zavoja izgubio nadzor nad upravljačem vozila prešao na kolničku traku namijenjenu kretanju vozila iz suprotnog smjera, te je prednjom desnom stranom vozila koji je upravljao udario u prednju desnu stranu vozila marke Volkswagen Golf, kojim je iz suprotnog smjera pravilno svojom desnom stranom upravljao Darijo Mihaljević, uslijed kojeg udarca je Blaženka Mihaljević, suvozačica u vozilu kojim je upravljao Darijo Mihaljević, zadobila više teških tjelesnih ozljeda od kojih je 16. ožujka preminula u bolnici u Splitu. Osuđen je na dvije godine zatvora, a izriče mu se i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dvije godine dulje od izrečene kazne zatvora. U obrazloženju presude je navedeno da se optuženi R.L osjeća krivim za počinjenje kaznenog djela koje mu je stavljeno na teret. Budući da se optuženik očitovao krivim i njegovo priznanje potpuno i sukladno izvedenim dokazima sud je nedvojbeno utvrdio da je svojim ponašanjem ostvario sva bitna i subjektivna i objektivna obilježja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

image

Prometna na Ivanici 

Trebinje Live

Loš primjer mladima

Prilikom izbora vrste i mjere kazne, polazeći od stupnja krivnje i svrhe kažnjavanja, sud je ocijenio kao olakotnim optuženikovo priznanje kojim je pridonio utvrđivanju činjeničnog stanja i efikasnijem okončanju kaznenog postupka. Izrazio je žaljenje, kajanje i osjećaj odgovornosti zbog učinjenog, čime je pokazao kako je svjestan neprihvatljivosti i pogibeljnosti ovakvog ponašanja. Neposredno je uvjerio sud koliko je ta tragedija koju je prouzročio obilježila njega i ljegovu obitelj za cijeli život. Navodi se i kako optuženi do sada nije osuđivan. Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir i činjenicu kako optuženik uzdržava dvoje bolesnih roditelja koji su ovisni o njegovoj materijalnoj i fizičkoj pomoći, te činjenici da se na raspravi ispričao oštećenima za bol koji im je prouzročio. Zbog svega navedenog sud je odlučio ublažiti kaznu a inače je za ovakvo kazneno djelo propisana kazna zatvora od 3 do 15 godina.

Budući da se optuženik odlučio na vožnju u pijanom stanju i to pri koncentraciji od 1,41 alkohola u krvi, sud mu je izrekao sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom još dvije godine nakon što mu istekne kazna zatvora.

Dubrovačkom policajcu Mihaljeviću duljina izrečene kazne čini se premala i žali što sud donosi ovakve blage odluke koje, kako smatra, ne mogu biti dobar primjer mladim ljudima koji pod utjecajem alkohola sjedaju za volan ne razmišljajući koliku opasnost i životnu cijenu to nosi.

18. travanj 2024 03:21