StoryEditorOCM
Crna kronikaOPLJAČKAO PRIJATELJA!

Četvorica osumnjičenika koje se tereti da su opljačkali poznatog pelješkog vinara završila u istražnom zatvoru

Piše Ahmet Kalajdžić
22. kolovoza 2022. - 14:20

Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku suglasio se s prijedlogom dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva te je za četvoricu osumnjičenika koji se terete da su počinili kazneno djelo teške krađe na štetu poznatog vinara i ugostitelja sa središnjeg dijela poluotoka Pelješcu M.B., nakon što su privedeni u Istražni centar odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

Plijen veći od 1,8 milijuna kuna

Istražni je zatvor određen radniku M.F. (45) iz Strožanca, radniku M.B. (43) iz Splita, kuharu G.C. (50) s boravištem u Zadru, ali s prebivalištem u Njemačkoj i kamenoklesaru N.B. (57) iz Zagreba. Valja reći kako je istražni zatvor određen zbog postojanja osnovane sumnje i opasnosti da bi, u slučaju da osumnjičenici ostanu na slobodi, mogli utjecati na daljnji tijek istrage te prikriti otuđenu imovinu. Tu je i realna opasnost da bi na slobodi nastavili s činjenjem sličnih kaznenih djela. No, razlog više za određivanje istražnog zatvora jest i činjenica da bi mogli utjecati na petog supočinitelja za kojeg se, temeljem dosadašnje istrage, pouzdano zaključilo da postoji i da je aktivno sudjelovao u počinjenju ovog kaznenog djela, ali još uvijek nije uhićen.

Inače, za počinitelje kaznenog djela teške krađe aktualni Kazneni zakon Republike Hrvatske predviđa vremensku kaznu u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Također, na odluku suca istrage o određivanje istražnog zatvora utjecala je i činjenica da nijedan osumnjičenik nije ”domicilni” odnosno da nitko nije s područja Dubrovačko- neretvanske županije te su se s područja skoro cijele Hrvatske okupili isključivo zbog izvršenja krađe. To znači da su načinili detaljni plan izvršenja teške krađe te prevalili veliki put i uložili znatan napor i upornost, temeljem čega se zaključilo da da su pri izvršenju krađe s bogatim plijenom ispoljili izuzetnu volju i veliki stupanj kriminalne želje.

Prema dostupnim podacima iz dosadašnjeg tijeka istrage, dosad je utvrđeno kako su osumnjičeni počinitelji oštećenoj pelješkoj obitelji oduzeli predmeta i stvari u vrijednosti od najmanje 1,8 milijuna kuna. Valja reći kako je rješenje o istražnom zatvoru još uvijek nepravomoćno, ali i da su osumnjičeni najavili kako će ih braniti neki od najboljih hrvatskih odvjetnika.

Opljačkao prijatelja!

Inače, neslužbeno smo doznali kako su policijski službenici PU dubrovačko- neretvanske osumnjičenike priveli u subotu popodne, te da je jedan od pritvorenih osumnjičenika kao prijatelj ranije dolazio u kuću oštećene obitelji. Pretpostavlja se da je tada, vjerojatno, zaključio kakvo im je imovno stanje, a pravosudna istraga koja je otvorena utvrdit će sudbinu ukradene imovine i sve ostale bitne činjenice kako bi nadležno Državno odvjetništvo temeljem tih činjenica odlučilo o podizanju optužnice. Recimo i to kako se može očekivati da će se, zbog dovršenja istrage, naknadno produžiti istražni zatvor.

20. travanj 2024 03:28