StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDILO MU

Cavtaćaninu se nije dalo konobarit, pa se posvetio ‘poljoprivredi‘ i ‘arheologiji‘. Evo za što je sve kažnjen

Piše Ahmet Kalajdžić
27. svibnja 2024. - 20:56

Zbog počinjena dva kaznena djela zloporabe opojnih droga i jednog kaznenog djela nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova te prisvajanja kulturnog dobra, dubrovački Općinski sud oglasio je nezaposlenog konobara Lorena Vinkovića (50) iz Cavtata krivim i osudio ga na jedinstvenu vremensku kaznu od dvije godine zatvora. Uvažavajući olakotne okolnosti, sud je vremensku presudu preinačio u djelimično uvjetnu na način da osuđenik mora u zatvoru provesti godinu dana (u koje vrijeme mu se uračunava boravak u istražnom zatvoru u razdoblju od 3.ožujka 2023. do 3.travnja 2023. te od 22.kolovoza 2023 do 28.studenog 2023. godine. Period uvjetovane kazne od godinu dana neće se ”aktivirati” ako osuđenik po pravomoćnosti presude, tijekom utvrđenog roka kušnje od pet godina, ne počini ni jedno drugo kazneno djelo.

Dokaznim je postupkom potvrđena optužnica dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva prema kojoj je Vinković, unatoč tome što je znao kako to nije dozvoljeno, u svrhu preprodaje, kolovoza prošle godine svom stanu na Mećajcu držao 301 gram marihuane. Uz to, u dvorištu njegove obiteljske kuće neovlašteno je uzgoji 12 izniklih biljki indijske konoplje visine od 70 do 187 cm. Ožujka prošle godine u istom stanu policijski su inspektori otkrili kako je držao više pakiranja indijske konoplje pripremljene za preprodaju. Riječ je o ukupno pet pakiranja koja su sadržavala 500 grama, 29 grama, 9 grama, 999 grama i 920 grama, odnosno ukupno 2.459 grama indijske konoplje.

image

Ilustracija: Uzgoj marihuane

Također, dokazano je kako je u točno neutvrđenom vremenskom razdoblju, ne poštujući Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, iako je znao kako je riječ o kulturnom dobru Republike Hrvatske, iz mora izvadio tri amfore: potpuno očuvanu tipa Leptiminus II, visine 62 cm i široku 23 cm datiranu u razdoblju od prvog do trećeg stoljeća; djelimice oštećenu globularnu amforu hispanske provenijencije visoku 41 i široku 29 cm iz istog razdoblja te antičku amforu rimske provenijencije rodskog prototipa, visoku 68 i široku 18 cm. Unatoč obvezi da, ako naiđe na arheološko nalazište, prekine radove i o svemu izvijesti nadležno tijelo, on to nije učinio, a amfore je držao u svojoj obiteljskoj kući gdje su i izuzete od strane policije.

Sud je dodatno izrekao i tzv. sporednu novčanu kaznu od 158 prosječnih dnevnih dohodaka u republici Hrvatskoj, što je ukupno 5.977 eura koje je optuženi dužan uplatiti u roku od tri mjeseca po pravomoćnosti presude na račun Državnog proračuna RH. Također, mora platiti i paušalni trošak kaznenog postupka od 70 eura te dodatno 902 eura za vještačenja droge.

image

Ilustracija: podvodno arheološko nalazište kod Cavtata

Cropix/

Recimo i to kako je sud utvrdio da je optuženi konobar svo vrijeme bio svjestan nezakonitosti postupaka za koje je optužen kao i da je bio ubrojiv te postupao s namjerom. Optuženi je izjavio kako se osjeća krivim zbog počinjenih kaznenih djela te potvrdio kako su točni svi navodi kojom ga optužnica tereti i da se sve dogodilo upravo onako kako je to Državno odvjetništvo opisalo u toj optužnici, što je sud uzeo kao olakotne okolnosti. Naveo je i to kako se iskreno kaje te obećao i sebi i sudu da se ništa sličnog više sigurno neće ponoviti jer je ”naučio svoju lekciju”. Glavna otegotna okolnost prije svega količina oduzete droge. Upravo cijeneći iskreno priznanje i kajanje te sve okolnosti, sud je zaključio da je optužnica dokazana te je izrekao navedenu djelimice uvjetnu presudu.

Istom presudom, sud je potvrdio trajno oduzimanje zaplijenjenog narkotika, digitalne vage i termometra te termo sonde, uređaja za vakumiranje, kao i triju opisanih antičkih amfora.

22. lipanj 2024 01:34