StoryEditorOCM
Crna kronikaPOZNATI NOVI DETALJI |

CARINIK PUŠTAO KONTEJNERE S KOKAINOM: Živio je skromno, u stanu s majkom i bratom, nitko nije mogao ni pomisliti da je član mafije

Piše stanislav soldo/ sd
10. veljače 2021. - 07:31
Privođenje u slučaju ilegalne preprodaje droge u kojoj su uhićene osobe iz Metkovića i OpuzenaBožo Radić/cropix

Policijska akcija razbijanja krijumčarenja i ilegalne preprodaje kokaina već desetak dana potresa dolinu Neretve. Uz troje osumnjičenika iz Metkovića M.J. (59), S.J. (55), R.G. (44) i četvrtog talijanskog državljanina A.M. (50), kojima se stavlja na teret počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, u ponedjeljak navečer uhićen je i carinski službenik Carinarnice u Pločama, Z.E. (50), s prebivalištem u Metkoviću, donosi Slobodna Dalmacija.

Sumnja se da je on zapravo svojim utjecajem spriječio da se prilikom iskrcaja pregleda kontejner dopremljen sredinom ožujka prošle godine u luku Ploče u kojemu se nalazio kokain.

Uhićeni carinik otprije je poznavao troje osumnjičenika iz Metkovića s kojima se našao u mreži ilegalne preprodaje kokaina.

On je, čini se, bio zadužen za "logističku" potporu narkoudruženju jer je po prirodi svog posla imao pristup carinskom skladištu u luci Ploče te je mogao propustiti kontejner bez ikakva, a kamoli detaljnog pregleda.

Praksa je da se u slučaju bilo kakve sumnje na sadržaj kontejnera, odnosno ako se posumnja da količina i vrsta robe ne odgovaraju popratnoj deklaraciji, kontejner otvori i pregleda. Carina ima i psa koji može nanjušiti drogu, ali njega očito nije bilo kada se primao i otpremao sporni kontejner.

Uhvaćeni u razgovoru

Upućeniji u način pregleda i carinjenja kontejnera u lukama kažu da carinski službenik postupa slično kao da je na cestovnom graničnom prijelazu.

Neki automobil može propustiti bez kontrole, a drugi pregledati. Kontejner je u ovom slučaju propušten bez kontrole te je završio u Metkoviću, gdje je R.G. (44), koji je postupajući po nalozima prvoosumnjičenog M.J. i drugoosumnjičene S.J., dalje dilao kokain, među ostalim i četvrtoosumnjičenom Talijanu A.M., koji je krajem lipnja prošle godine uhićen s 25 kilograma kokaina procijenjene vrijednosti oko 17 milijuna kuna u Baćini kod Ploča.

Njemu je već počelo suđenje pred sudom u Metkoviću za kazneno dijelo "neovlaštene proizvodnje i promet drogama", gdje je doveden u lisičinama na rukama i nogama.

Upravo se njegovim uhićenjem počelo razmotavati klupko kokainskog biznisa u Metkoviću. No, i dalje je ostalo nerazjašnjeno zašto su osumnjičeni nastavili s "poslom“ kada su znali da je Talijan "pao".

Naime, prvoosumnjičeni M.J. nastavio je "raditi", a policijski istražitelji zabilježili su da se nedugo nakon uhićenja Talijana sastao s carinikom Z.E. koji je tako postao operativno zanimljiv. Policija će poslije zabilježiti više njihovih kontakata, što osobnih, što telefonskih, a u jednom razgovoru su M.J. i Z.E. navodno spominjali zakopanih čak 40 kilograma kokaina vrijednog 1,4 milijuna kuna.

Nakon uhićenja carinika istražitelji su nedvojbeno došli do zaključka da se sada radi o zločinačkom udruženju od ukupno pet osoba za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina, od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili.

Vodio skroman život

Hoće li i protiv Z.E. biti podnesena kaznena prijava za ista kaznena djela te hoće li ostati u pritvoru ili će izaći kao pokajnik i braniti se sa slobode poput trećeosumnjičenog R.G., znat će se vrlo brzo.

Neslužbeno doznajemo da je nakon privođenja u PU dubrovačko-neretvansku prepraćen u sjedište USKOK-a u Splitu, gdje će se nastaviti daljnja kriminalistička obrada.

Bračni par M.J. i S.J. stalno su "plesali" na rubu zakona baveći se različitim ilegalnim aktivnostima, među ostalim, švercali su cigarete preko granice, u čemu je M.J. uhvaćen u dva navrata, ali takva uhićenja nisu rezultirala kaznenim progonom. Osim njega, tada je bila osumnjičena i njegova supruga S.J. te još desetak ljudi iz Metkovića i susjedne Hercegovine.

Nezakonito stečenim novcem živjeli su u raskoši trošeći ga na skupocjena vozila, adaptacije stanova u Zagrebu te podmirenje dugova prema jednoj banci i skidanje hipoteke s vile u Metkoviću od čak 250 tisuća eura, što se ne može reći za carinika Z.E. koji je, u usporedbi s bračnim parom, živio relativno skromno.

Jedino je vozio automobil volvo što ga je izdizalo iznad prosjeka. Živio u zajedničkom stanu s bratom i starom majkom, koji su dobili od MORH-a, jer mu je stariji brat poginuo u Domovinskom ratu kao hrvatski branitelj. Najmanje dvadesetak godina radio je u carini, a zanimljivo je da je Z.E. kao iskusni carinik prije devet godina u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji govorio o tome kako razlikovati krivotvorenu robu od originala.

Navodno je imao nekih sitnih prijestupa u poslu, ali i kaznenu prijavu za ilegalni prijevoz migranata preko granice, no to nikada nije procesuirano. Jedan krak ove akcije išao je prema BiH, točnije naselju Doljani, u općini Čapljina, neposredno s druge strane granice, gdje osumnjičeni carinik Z.E. ima obiteljsku kuću. Tamo je akciju vodila SIP-a uz asistenciju lokalne policije. Saslušavano je nekoliko građana prijateljski i rodbinski povezanih s osumnjičenicima, no u Doljanima za sada nitko nije uhićen, donosi Slobodna Dalmacija.

Na ulici im je ‘roba‘ vrijedila 100 milijuna kuna

Kako se već pisalo, organizator zločinačkog udruživanja bio je M.J. (59), koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u luku Ploče, odakle je dalje organizirao njegovu daljnju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77%, čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegnula i više od 100 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine 59-godišnjak je zajedno sa svojom suprugom S.J. (55), R.G. (44) i već spomenutim talijanskim državljaninom A.M. (50) razradio nabavu i distribuciju kokaina u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain se kontejnerima dopremao u luku Ploče, 44-godišnjak R.G. uzeo bi ga na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog i drugoosumnjičene predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću.

Prijava

Protiv osumnjičenog 50-godišnjaka Z.E. zaposlenika carinske uprave Ploče Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“ u svezi kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“, te je osumnjičenik predan pritvorskom nadzorniku-priopćila je PU Dubrovačko-neretvanska.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je u dužem vremenskom periodu, zlorabeći svoj položaj u Luci Ploče, bez pregleda propuštao kontejnere u kojima se nalazio kokain.

Nastavkom kriminalističkog istraživanja zločinačkog udruženja od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kg kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna, o čemu smo već pisali na području Metkovića uhićena je i osumnjičeni carinik kao peti pripadnik narko organizacije.

Prvo okrivljeni M.J. tijekom 2020. godine, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, u zajedničko djelovanje osim sa R.G. (44) te S.J. (55) i talijanski državljaninim A. M. (50) povezao se i sa petooptuženim carinikom Z.E. radi kontinuirane nabave najmanje 146 kilograma kokaina i njegovog krijumčarenja preko Luke Ploče te daljnje prodaje na području Hrvatske i Italije.

U okviru podjele zaduženja, M.J. je sa za sada nepoznatim osobama dogovarao nabavu kokaina u cilju daljnje prodaje, dok je okrivljenog carinskog službenika zadužio da osigura siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta.

Nakon iskrcavanja s teretnih brodova Z.E. je obavještavao prvookrivljenog M.J. o kretanju kontejnera u kojima se nalazio kokain. Potom je prvookrivljeni M.J. skupa sa drugookrivljenim R.G. (44) prebacivao kokain iz kontejnera u njegovo vozilo, koji je drogu zatim odvozio do kuće u Metkoviću gdje ju je skrivao. Također je drugookrivljeni R.G. po uputi M.J. u najmanje šest navrata kokain predavao kupcima. Osim toga je R.G. kokain predavao i četvrto okrivljenom državljaninu italije A.M. (50) koji je drogu u posebno prerađenom prostoru vozila prevozio do za sada nepoznatih krajnjih kupaca u Italiji.

Pritom je trećeokrivljena S.J. putem mobilnog uređaja upute M.J. prenosila R.G. u cilju pravovremene i točne primopredaje dogovorene količine kokaina talijanskom državljaninu i drugim kupcima. Nepripadnu imovinsku korist od najmanje 32.639.280,00 kuna je M.J. je podijelio među članovima udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

26. travanj 2024 14:30