StoryEditorOCM
Crna kronikaZAPLJENA NA KARASOVIĆIMA

Carinici uhvatili Rumunja s tonom biljne materije s mirisom mentola, nešto im je bilo sumnjivo...

Piše jutarnji list
25. prosinca 2020. - 19:47
Nešto više od jedne tone mješavine pješčane zemlje i biljne materije s mirisom mentola švercao je rumunjski državljanin preko granice rekavši da prevozi originalnu melasu za vodene lule proizvođača Al Fakher, piše Jutarnji list.

Pisalo je to i na deklaraciji paketa koje je prevozio u kombiju čeških registarskih oznaka kada se pojavio na graničnom prijelazu Karasovići misleći da će olako proći carinsku kontrolu i napustiti teritorij Lijepe naše.

Ukupno 1 105 kilograma proizvoda završilo je pod lupom carinika koji su sasvim opravdano, kako se kasnije pokazalo, posumnjali u kršenje zakona odnosno da je došlo do povrede intelektualnog vlasništva.

- Kako se radi o vrsti proizvoda za koji postoji sumnja u povredu prava intelektualnog vlasništva a koji organizirane kriminalne skupine vrlo često koriste u nezakonitim aktivnostima na teritoriju Europske unije, izvršena je kontrola sadržaja pošiljke. Na temelju preliminarne kontrole i uvidom u sadržaj pakiranja u kojem se trebala nalaziti melasa za vodene lule, potvrđene su sumnje kako se radi o lažnom proizvodu. Izuzeti su uzorci sumnjive robe radi laboratorijske analize kako bi se potvrdio stvarni sadržaj pošiljke te je od strane proizvođača Al Fakher zatraženo mišljenje vezano uz sumnju u povredu prava intelektualnog vlasništva na temelju oznaka na pakiranju u kojem se nalazila roba. Proizvođač je potvrdio da je proizvod lažan a laboratorijska analiza je pokazala da je sadržaj pošiljke zapravo mješavina pješčane zemlje i biljne materije blagog mirisa po mentolu - naglašavaju iz Carinske uprave.

Podsjećaju pritom da je riječ o novom pojavnom obliku pokušaja krijumčarenja nargile kad se originalni proizvod zamijeni s lažnim koji se, kao što je u ovom slučaju bio riječ, nastoji legalno izvesti iz carinskog područja Europske unije kao original. Pritom krijumčari ne razmišljaju o zdravlju korisnika lažne nargile.

- Legalni, pak, proizvod organizirane kriminalne grupe prodaju dalje na crnom tržištu Europske unije. Krivotvorena roba je oduzeta, a protiv prekršitelja će se pokrenuti prekršajni postupak te izvršiti obračun nastalog carinskog duga u iznosu od 965 tisuća kuna. Zbog osiguranja naplate carinskog duga privremeno je oduzeto kombi vozilo. Ovim uspjehom carinske službe i jednom od najznačajnijih zapljena ove godine spriječena je znatna šteta za financijske interese Republike Hrvatske i EU te su osujećene dobro planirane aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina - zaključuju iz Carinske uprave, piše Jutarnji list.
20. travanj 2024 04:09