StoryEditorOCM
VaterpoloHRVATSKA PRVAK EUROPE, BANDJERA SVETOG VLAHA NA POSTOLJU

Za nadati se kako će i ova Jugova djeca, zlatni iz Burgasa, dobiti svoju priliku u prvoj momčadi!

Piše Tonči Vlašić
7. rujna 2024. - 23:21
Bandjera svetog Vlaha, pokal prvaka i zlatne medalje oko vrata hrvatskih reprezentativaca, članova Jug Adriatic osiguranja - Igor Računica, Mauro Prkoča, Maro Šušić, Vlaho Pavlić, Ante Jerković i Ivuša BurđelezAniko Kovacs/

Hrvatska je u skupini, u napadu, živjela na pogocima Vlaha Pavlića. U prve tri utakmice u Bugarskoj postigao je Dubrovčanin 15 pogodaka, sedam u 11:9 trijumfu u 2. kolu protiv Španjolske, prvoj pobjedi na Europskom prvenstvu, a šest je potpisao u 8:7 pobjedi protiv Crne Gore, koja je izborena dan nakon spomenute prve pobjede. 

Pogađao je Pavlić i nakon toga, pogađao je u svakoj utakmici na EP-u, ali poslije više nismo ovisili samo o njemu, krenulo je i druge. Suparnici su dobivali udarce sa svih pozicija. Španjolsku smo dobili i u polufinalu, uvjerljivije nego u skupini, 14:10, a podatak koji je ‘zavio u crno velikog suparnika’ jest – 14 pogodaka Hrvatske iz 24 šuta ili 58 posto uspješnosti u napadu naših!

Europsko prvenstvo smo otvorili nesretnim porazom. Vodili smo protiv Mađarske s 9:7, a izgubili smo 9:10. Primili pogodak u posljednjoj sekundi utakmice. Ali, nakon toga samo radosti naših, koji su Europsko prvenstvo zaključili kao i nastup u skupini. Nakon što su (još jednom) dobili Španjolsku, to isto su uspjeli 24 sata poslije i protiv Crne Gore, sad u finalu. 

Hrvatska je prvi put prvak Europe u konkurenciji igrača do 19 godina, a ukupno osmi put na pobjedničkom postolju spomenutog natjecanja. Sad ima zlato, te dva srebra i pet bronci. Novu medalju u ovom uzrastu čekala je deset godina. 

Hrvatski vaterpolo, ne računajući A reprezentaciju, čekao je na novu medalju s velikog natjecanja od Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina kad je 2017. u Beogradu osvojeno srebro. Grčka je bila bolja u finalu.  

Grčku smo na ovom EP-u dobili u četvrtfinalu, koje smo izborili pobjedom protiv Turske. Šest pobjeda ostvarili su naši u Burgosu nakon startnog poraza. Hrvatska je na tronu.

Sjajnom uspjehu doprinijelo je čak pet igrača Jug Adriatic osiguranja (Mauro Prkoča, Ante Jerković, Maro Šušić, Ivuša Burđelez i Vlaho Pavlić), te Igor Računica, koji je bio desna ruka izbornika Zorana Bajića. 

Ne smije se zaboraviti sjajni vratar riječkog Primorja EB, kapetan Mauro Ivan Čubranić, zatim još dva riječka mladića, Viktor Tončinić i Gabrijel Burburan, Jadranov Duje Cuzzi, Mladostaš Dominik Obuljen...

Kad je bilo, ili ili, u završnici, kad se više nije imalo pravo na poraz, Hrvatska je poput ciklone rušila sve prepreke. Opet se vratila protiv Crne Gore iz minusa u zadnjoj minuti utakmice. Bravo Hrvatska!

image

Hrvatska je prvak Europe - kapetan Mauro Ivan Čubranić iz riječkog Primorja EB, naš kapetan, ujedno najbolji vratar EP-a, podigao je pokal

Aniko Kovacs/Aniko Kovacs
image

Vlaho Pavlić i Ivuša Burđelez

Aniko Kovacs/Aniko Kovacs

Emil Nikolić je opet u hrvatskom vaterpolu. On je bio sad s reprezentacijom do 19 godina na EP-u u Burgasu. Nikolić, jedan od najtrofejnijih jugovih trenera u povijesti, prije dva desetljeća je ‘pobacao u vatru’ sjajnu Jugovu mladost, a ta djeca Gruža su radila poslije čuda. Ispisala najljepše stranice jugove povijesti, te povijesti hrvatskog i svjetskog vaterpola. Neki od njih je pišu i danas.

I kad je Emil već u ovoj priči, za nadati se kako će i ova Jugova djeca, zlatni iz Burgasa, dobiti svoju priliku u prvoj momčadi (Prkoča, a pogotovo Burđelez već jesu), na njima je da je iskoriste na najbolji mogući način. Sreći neće biti kraja ako oni budu sutra temelj neke nove jugove mega momčadi.

Istina, teško je očekivati kako će se ponoviti čudo koje se dogodilo prije dva desetljeća kad je Jug u dvije, tri sezone iz svoje škole vaterpola dobio igrače kakvi su Miho BoškovićAndro Bušlje, Nikša Dobud, Sandro Sukno, Maro Joković, Paulo Obradović, te Pavo Marković.

PAVLIĆ PRVI STRIJELAC EP-A

Hrvatska je nakon startnog poraza (Mađarska 9:10) slavila u idučih šest utakmica (protiv Španjolske 11:9 i Crne Gore 8:7 u skupini, potom u osmini finala protiv Turske 14:7, u četvrtfinalu protiv Grčke 11:10, u polufinalu protiv Španjolske 14:10, te u finalu protiv Crne Gore 10:8 nakon peteraca, na kraju četvrte četvrtine bilo je 7:7).

Naši su postigli, ne računajuči peterce, 74 pogotka, a primili 60. Jugaši su postigli ukupno 44 pogotka (Pavlić je prvi topnik reprezentacije i EP-a s 22 pogotka, Šušić sa 16 pogodaka drugi strijelac naše reprezentacije, Burđelez je postigao 5, a jednom se u strijelce upisao Prkoča).

Srđan Janović (Crna Gora) izabran je za najboljeg igrača prvenstva (sin Nikole Janovića), a Mauro Ivan Čubranić, naš kapetan, član riječkog Primorja EB, najbolji je vratar prvenstva.

image

Bravo Hrvatska - prvak Europe do 19 godina!

Aniko Kovacs/
14. rujan 2024 11:43