StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Vjeko Kobešćak nakon trijumfa u Budimpešti: ‘Njegov dolazak ide u rang dolaska Felippe Perronea. Njegova želja da zaigra za Jug bila je presudna!‘

Piše Tonči Vlašić
9. veljače 2022. - 10:53
Felipe Perrone je igrao za Jug od 2015. do 2017. godine, osvojio osam trofeja. Stylianos Argyropoulos je stigao u ljeto 2021. godine. Vjeko Kobešćak je trener Juga od proljeća 2015. godine
EUROPSKA LIGA PRVAKA SKUPINA ‘B‘

Rezultati 9. kola, utorak, 8. veljače, Budimpešta: OSC - Jug Adriatic osiguranje 10:15, Berlin: Spandau 04 - CN Marseille 7:13, Sori: PRO Recco (trener Sandro Sukno) - WASPO Hannover (Marko Macan) 18:3, Beograd: Crvena zvezda - Steaua 10:10.

Poredak: 1. PRO Recco 24 boda, 2. CN Marseille 24 boda, 3. Jug AO 18 bodova, 4. OSC 13 bodova, 5. WASPO 98 Hannover 11 bodova, 6. Spandau 04 7 bodova, 7. Steaua 4 boda, 8. Crvena zvezda 4 boda (četiri najbolja će na Final 8, završni turnir, koji se po novom kalendaru LEN-e igra u Beogradu od 2. do 4. lipnja).

Raspored 10. kola, utorak, 22. veljače, Hannover: WASPO 98 Hannover – CN Marseille, Bukurešt: Steaua – Spandau 04, Sori: PRO Recco – Genesys OSC, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – Crvena zvezda.

Ukrcali su Jugaši jutros u Budimpešti, u autobus za Zagreb, ne samo stvari koje su donijeli, već i tri zarađena boda u ogledu protiv OSC-a, a i zbog načina na koji su to uspjeli napravili, osmijeh im ne silazi s lica.

- Da, zadovoljni smo s jednim i drugim, i rezultatom, i igrom. Obrana je od početka bila dobra, Toni Popadić siguran na vratima. Odličan. Imali smo dobre kretnje u kontranapadu, a kontrolirali smo rezultat od početka. Nije nam tijekom utakmice, iako smo bili bez kapetana Lorena Fatovića, padao ritam. Ova utakmica je na tragu utakmice s PRO Reccom u Gružu, te utakmica u Beogradu na drugom turniru Regionalne lige – 'zapjevao' je Vjeko Kobešćak, jugov trener nakon 15:10 uspjeha u Budimpešti. Ispeštali su ('istukli') Jugaši domaćina, OSC se uspio vratiti samo nakon 0:2, izjednačiti na 2:2, ali nakon novih pogodaka Jugaša, sjajno je otvorio utakmicu u napadu Hrvoje Benić, više nije uspio izaći iz minusa, koji je u posljednjoj četvrtini bio i šest pogodaka.

image
Obrana je od početka bila dobra, Popadić siguran na vratima. Odličan - istaknuo je Vjeko Kobešćak nakon pobjede protiv OSC-a u Budimpešti

Najiskusniji Jugaš Maro Joković je u najavi utakmice istaknuo: Osim na Krisztiana Manhercza i Balazsa Haraia moramo posebno pripaziti i na peterostrukog strijelca za OSC u Gružu, koji nas je iznenadio u Gružu. Erik Csacsovszky je to iznenađenje. Postigao je pet pogodaka u 12:11 pobjedi u 6. kolu, koje je odigrano 22. prosinca 2021. godine. Sad, 48 dana poslije, u Budimpešti - Manhercz šut 0/7, Csacsovszky 0/2, Harai 2/5, plus iskusni Marton Toth 0/2 – ukupno njih četvero 2/16!

- Većinu igrača smo dobro uštopali, jedino je mali Vince Vigvari imao dobar učinak, ali sve ostale smo zaustavili. Plus, nismo razbranili njihovog vratara Martona Levaija – dodao je Kobešćak.

- Bila je ogromna razlika u našoj igri u odnosu na prvi ogled protiv OSC-a u Gružu.

Vigvari je postigao četiri pogotka iz šest šuteva, ali i on je ostao u sjeni jugove 'osmice', Stylianosa Argyropoulosa, koji je postigao šest pogodaka.

- Argyropoulos pokazuje koliko je polivalentan i kvalitetan igrač. To je ono što svi vide, a ono što se ne vidi jest ono što on pokazuje na svakom treningu. Ovakve igre su rezultat ne samo talenta, već fanatizma u njegovom radu, pristupa, a on time tjera naprijed cijelu momčad. Njegova energija, njegov pozitivan pristup...

image
Stylianos Argyropoulos, sjajni Grk u kapici Jug Adriatic osiguranja
Damir Krajač/Cropix

Argyropoulos je pun pogodak Juga u prijelaznom roku. Eksplodirao je na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je Grčka ostvarila povijesni uspjeh, osvojila prvu olimpijsku medalju – srebro, a koliko je bio dobar potvrđuje izbor u najbolju momčad Igara.

- On je bio na meti Juga prije tri godine. Njegov dolazak ide u rang dolaska Felippe Perronea. Došao je jer je imao veliku želju da zaigra za Jug. Znam osobno koliko je imao bolje ponude drugih klubova. Jug nije mogao novcima konkurirati. Međutim, ime Juga, njegova želja da zaigra za Jug, bila je presudna. Očekivali smo od njega, znajući o kakvom se igraču radi, ovakve igre, kao što nismo iznenađeni ni odličnim igrama Kakarisa, koji se razvija u prvoklasnog centra. To je centar koji će obilježiti iduće desetljeće.

Odavno nismo imali toliko zajedničkih dana, i to donosi rezultat – izjavio je Kobešćak prije neki dan.

- To nam je sigurno pomoglo, međutim, imamo i dalje problema s koronom. Ostali smo dan prije utakmice s OSC-om bez Fatovića. Kad smo se, nakon odgode Svjetskog prvenstva u Fukuoki ponadali kako ćemo i dalje imati više zajedničkih dana, dogodilo se da imamo Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, te će se klupski kalendar opet mijenjati. Da, nismo imali adekvatan prostor za treniranje unatrag sezone i pol jer su reprezentacije ušle u klupske sezone. One diktiraju kalendar. Neće ni sad biti vremena. Argyropoulos, Alex Papanastasiou (tri njegova pogotka u 15:10 trijumfu kod OSC-a) i Kakaris imaju sad okupljanje s grčkom reprezentacijom, idući vikend odlaze i naši reprezentativci, čeka ih utakmica s Rusijom u Zagrebu. Tek ćemo iduću srijedu opet biti na okupu.

U idućih mjesec dana u prvom planu su dvije utakmice protiv splitskog Jadrana u domaćem prvenstvu.

- Da, te dvije utakmice odlučujuću o prvom mjestu u ligaškom dijelu. Imaju veliki značaj. Imali smo ove sezone već dvije utakmice s Jadranom, jednu smo odigrali izuzetno loše, izgubili finale Kupa, a jednu smo odigrali dosta bolje, te ostvarili pobjedu u Regionalnoj ligi. U odnosu na te dvije utakmice Jadran nije imao Ivana Marcelića. Sad je jači za reprezentativnog vratara. Nadam se kako nas neće opet korona poremetiti u pripremi utakmice, te u samoj utakmici – rekao je jugov trener.

Prvo poluvrijeme 'finala za jedinicu u doigravanju za prvaka Hrvatske' igra se u Splitu 2. ožujka, a 'uzvrat' je 26. ožujka u Gružu. Inače, prvi idući ispit za Jugaše je euroligaška utakmica protiv Crvene zvezde u Gružu 22. veljače. 

17. travanj 2024 03:55