StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA VATERPOLISTA: SRBIJA - HRVATSKA 15:11

UMORNI, BEZ ŽARA Nije išlo u Beogradu, Sandro Sukno: 'Možemo i moramo puno bolje igrati na Europskom prvenstvu!'

Piše PSD.
29. prosinca 2019. - 19:58
BEOGRAD Tekst i slike: Tonči Vlašić

Porazom od Srbije 15:11 zaključila je Hrvatska 2019. godinu, koju, srećom, neće pamtiti po činjenici da je izgubila sve tri službene utakmice u Beogradu od Srbije ove godine, već po tome što je bogatija za tri medalje s velikih natjecanja (srebro u Svjetskoj ligi i Europa kupu te bronca sa Svjetskog prvenstva).

- Utakmica u kvalifikacijskoj skupini Svjetske lige nije imala veliki rezultatski značaj, ali želje odigrati dobru utakmicu te ostvariti povoljan rezultat nije nedostajalo. Međutim, umor je učinio svoje. Tek smo se vratili iz Australije nakon desetodnevnih priprema i dalekog putovanja. Srbija je bila bolja u ovom trenutku. Nama preostaju završne pripreme za Europsko prvenstvo. Imat ćemo utakmicu s Rusima uoči puta na EP. Očekujem kako će sve u Budimpešti biti dosta bolje te vjerujem kako ćemo tamo ostvariti dobar rezultat te osigurati već na EP-u plasman na Olimpijske igre - rekao je naš centar Josip Vrlić. 

Sva tri poraza od Srbije u Beogradu Hrvatska je doživjela u Svjetskoj ligi. Najviše boli drugi upisan u krajem lipnja u finalu budući je pobjednik osvajao i dodatnu 'nagradu' – plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a u njemu je naša reprezentacija bila vraški blizu prve pobjede protiv Srbije u Srbiji (nastavila se ta neslavna tradicija).

- Što se tiče ove sad utakmice bilo je dosta toga s naše strane što je bilo loše. Međutim, s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo, trenirali smo jako i jutro prije utakmice, i večer prije po dolasku u Beograd, u tijeku su završne pripreme za Europsko prvenstvo, koje je za dva tjedna. Uglavnom, mi možemo i moramo puno bolje igrati na EP-u - naglasio je Sandro Sukno, pomoćnik hrvatskog izbornika Ivice Tucka. 

Utakmicu u Beogradu, odluku o pobjedniku kvalifikacijske skupine 'C' Svjetske lige, sjajno je utakmicu otvorio Vrlić. Centar Hrvatske se prvo oslobodio Milana Alekića te pogodio u prvom napadu na utakmici, a nakon što je na drugoj strani odmah uzvratio Dušan Mandić, stasiti Riječanin se još jednom 'otresao' čuvara te poslao loptu iza leđa Branislava Mitrovića (2:1 za Hrvatsku). Duško Pijetlović je realizirao igrača više za 2:2, a Ante Vukičević igrača više za novo vodstvo Hrvatske. Srbija je na 3:3 izjednačila iz peterca kojeg je skrivio naš kapetan (Andro Bušlje), a realizirao srpski kapetan (Filip Filipović). Međutim, odmah novi odgovor i novo vodstvo Hrvatske (Maro Joković s igračem više za 4:3). Tad je Hrvatska propustila kontu, a u rekontri Srbija izjednačila (Nemanja Vico je bio sam pred Bijačem za 4:4). Potom Loren Fatović nije realizirao peterac, ali ni Srbija igrača više, pa ni Hrvatska novu polukontru. Domaćin je prvi put poveo kad je u kućicu morao Hrvoje Benić (5:4 drugi pogodak Vica). Niz Srbije nastavio je Mandić (6:4 je bio rezultat prve četvrtine), a početkom druge četvrtine i Gavril Subotić. Nakon četiri pogotka domaćina u nizu, ukupno sedam, te šest minuta posta u napadu Hrvatska je peti put izigrala obranu Srbije (Xavi Garcia je naciljao iz daljine), kao i Filipović na drugoj strani (8:5). Bušlje je realizirao peterac za 8:6. Subotić je zaključio prvo poluvrijeme (9:6 za Srbiju), ali i otvorio nastavak (10:6) nakon čega je Bijača prevario i Strahinja Rašović te je domaćin 13 minute prije kraja imao pet pogodaka viška (11:6). Tucak je nakon toga povukao Bijača iz igre, a među vratnice poslao Ivana Marcelića (mijenjao je i Savić - Gojko Pijetlović umjesto Branislava Mitrovića).

Luka Bukić je s igračem više potpisao sedmi pogodak Hrvatske, Lovre Miloš promašio zicer nakon čega je stigla kazna. Filipović je vratio Srbiju na plus pet. Joković je realizirao peterac (12:8), a Radomir Drašović je strijelac trinaestog pogotka za Srbiju. Hrvatska nakon toga ne koristi igrača više, a Marcelić brani peterac Subotiću. Ipak, Srbija je 29 sekundi prije kraja treće četvrtine pogotkom Viktora Rašovića prvi put stigla do plus šest (14:8).

U posljednjoj četvrtini bez pogotka u prve četiri minute i odmah podsjetnik na prvu četvrtinu i prve četiri minute utakmice kad je rezultat bio 4:4. U toj posljednjoj četvrtini Hrvatska je nanizala tri pogotka, i to sva tri s igračem više (prvo Vukičević, potom Benić te na kraju Bušlje). Ipak, domaćin je pogotkom zaključio utakmicu, i to je pogodio Drašović. 

- Koliko god utakmica nije imala veliki rezultatski značaj, dobiti Hrvatsku je uvijek odlična stvar, pogotovo za podignuti samopouzdanje uoči važnog natjecanja. Očekujem kako ćemo, isto tako i Hrvatska, biti bolji na Europskom prvenstvu krajem idućeg mjeseca - rekao je Filip Filipović, kapetan Srbije, koji je proglašen igračem utakmice. 

- Ako se već trebao dogoditi poraz onda bolje da se dogodio sad. Stoji, i to se vidjelo, bili smo umorni, nedostajalo je žara, ali i takvi, umorni, trebali smo prikazati više - naglasio je Sukno.  
2. KOLO Srbija - Hrvatska 15:11
BEOGRAD Bazen 'Milan Gale Muškatirović'. Gledatelja 1500. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Sergey Naumov (Rusija). 
SRBIJA: G. Pijetlović (5 obrana), Mandić (2), V. Rašović (1), Ranđelović, Subotić (3), D. Pijetlović (1), Vico (2), Aleksić, Drašović (2), Filipović (3), Gogov, S. Rašović (1), B. Mitrović (6 obrana). Izbornik: Dejan Savić.
HRVATSKA: Bijač (5 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković (2), Benić, Vukičević (2), Bušlje (2), Miloš, Vrlić (2), Bukić (1), Garcia (1), Marcelić (5 obrana). Izbornik: Ivica Tucak. 
Igrač više: Srbija 14/8, Hrvatska 15/6
Peterci: Srbija 2/1, Hrvatska 3/2
Četvrtine: 6:4, 3:2, 5:2, 1:3
SKUPINA 'C'
Rezultati, 1. kolo, 12. studenog 2019. godine: Nizozemska - Srbija 7:12, 2. kolo, 29. prosinca 2019. godine: Srbija - Hrvatska 15:11, 3. kolo, 11. veljače 2020. godine: Hrvatska - Nizozemska.

Poredak: 1. Srbija 6 bodova / 2 utakmice (27:18), 2. Hrvatska bez boda / 1 utakmica (11:15), 3. Nizozemska bez boda / 1 utakmica (7:12).

Skupina 'C' se u četvrtfinalu križa sa skupinom 'D' u kojoj su favoriti Španjolska i Crna Gora. Srbija će biti domaćin drugoplasiranoj reprezentaciji 'D' skupine, dok će drugoplasirani iz skupine 'C' u goste pobjedniku skupine 'D'.

27. travanj 2024 04:51