StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA

Tuckovih trinaest, mogu li naši u olimpijskom bazenu pod Akropolom uzeti bodove aktualnom olimpijskom doprvaku?

Piše Tonči Vlašić
17. siječnja 2022. - 11:08

Olimpijski bazen u Ateni, koji hrvatski vaterpolo ne pamti po dobru na Igrama 2004. godine, tko se ne sjeća svih problema s kojim su se naši sudarili uoči te na samom početku turnira, a što je rezultiralo najslabijim plasmanom na najvećem svjetskom natjecanju (deseto mjesto), bit će poprište prve utakmice Hrvatske u kvalifikacijama za završni turnir Svjetske lige. Naravno, Grčka je suparnik. Igra se u utorak, 18. siječnja, od 18 sati po hrvatskom vremenu. 

Naš izbornik Ivica Tucak je odradio sastav, trinaestoricu, koja će se suprostaviti domaćinu. To su: Bijač, Marcelić, Krapić, Vrlić, Fatović, Bukić, Vukičević, Burić, Milaković, Žuvela, Benić, Bašić i Zović.

U našoj skupini su još Rusi. Prva dva mjesta vode u daljnje natjecanje. Grčka je aktualni olimpijski doprvak, u Tokiju je ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti. Prije toga joj je najveći uspjeh bilo četvrto mjesto na Igrama u Ateni 2004. godine.

Grčka na startu nove sezone Svjetske lige dočekuje Hrvatsku s trojicom igrača Jug Adriatic osiguranja (Stylianosom Argyropoulosom, Alexom Papanastasiouom i Konstantinosom Kakarisom, prva dvojica su doprinijela uspjehu u Tokiju, osvajanju olimpijskog srebra), a toliko ih u svojim redovima ima i naš izbornik (Loren Fatović, Marko Žuvela i Hrvoje Benić). 

Grčka je četiri puta bila na pobjedničkom postolju Svjetske lige, svaki put na najnižoj stepenici. Zadnji put je broncu dohvatila prošle, 2021. godine. Naša reprezentacija jednom pobjednik, tri puta doprvak, te tri puta brončana. Zadnji put na postolju 2019. kad je bila druga. 

06. svibanj 2024 11:28