StoryEditorOCM
VaterpoloJUG ADRIATIC OSIGURANJE

Toni Popadić je treći vratar u povijesti najtrofejnijeg hrvatskog kluba, koji je izabran za kapetana! Znate li tko su prva dvojica?

Piše Tonči Vlašić
23. kolovoza 2023. - 21:01

Nakon Marka Bijača, eto opet kapetan Jug Adriatic osiguranja je vratar. Toni Popadić je prihvatio časnu dužnost. Između dvije jugove ‘jedinice‘ kapetani su bili dobri, stari Xavi Garcia pa nakon što je on objesio kapicu o klin, Loren Fatović, a sad kad je on otišao, i to na Zvončac, u redove splitskog Jadrana, opet se pogledavalo prema Gružu, svlačionici, te pitalo: Tko će biti novi prvi među jednakima?

Jugov trener Vjeko Kobešćak je prije neki dan, kad je označio početak priprema, rekao kako će sjesti svi skupa, te donijeti odluku. Znamo, nije to tajna, Maro Joković, najiskusniji jugov igrač (i najtrofejniji hrvatski vaterpolist svih vremena), ‘bježi‘ od te dužnosti k‘o vrag od tamjana. Naravno, njegova se, i to se zna, vazda slušala. Nema sumnje kako će on i dalje biti prvi do kapetana, a novi je jugov broj ‘jedan‘, reprezentativac. Popadić će okupljati oko sebe suigrače prije početka utakmice. On će povikati: Svim srcem za Juga.

Potom, ako ne bude dobro išlo u bazenu, povikat će na suigrače da se probude, i krenu jače… Nada se kako to neće morat često. 

I sad kad se Jug Adriatic osiguranje oglasio, te obznanio odluku: ‘Popadić je novi kapetan!‘, zovemo Mara Balića. Je li on, a bio je vratar koji je čitavu karijeru bio vjeran Jugu, bio ikad kapetan? Bio je, ali, kaže, samo nekoliko utakmica kad izabrani kapetan nije bio u sastavu iz ovog, ili onog razloga. Ako ćemo gledat slike trofeja od 90-ih, Emil Nikolić je kao kapetan podigao prvi trofej osvojen nakon samostalnosti, Kup Hrvatske 1994. godine. Njega je naslijedio Maro Bijač, Markov otac. Nikolić centar, Maro Bijač bek. Zatim je kapetan bio Lorenom otac Elvis, koji se ‘iskilavio‘ dižući trofeje do 2007. godine. Ubojiti napadač. Elvis je jedini kapetan Juga koji je podigao više od jednog trofeja prvaka Europe. Učinio je to dva puta, podigao je i LEN trofej, te europski Superkup. Nakon njega prvi među jednakima bio je virtuoz Miho Bošković, pa onda najbolji centar, koji je ponikao u Gružu, Nikša Dobud, i nakon njega Marko Bijač…

image

Marko Bijač, reprezentativni vratar Hrvatske

Tonči Vlašić/

Prije 90-ih? Željko Vukčević 70-ih, Đuro Savinović, nakon njega Goran Sukno od 1981., pa kad je on otišao u Italiju, Veselin Đuho, dok on nije otišao u Italiju. Nije od 1985. do 1994. bilo trofeja.

Legendarni Luko Vezilić, vratar kojem je izbornik vikao: Ne iskači, proći će ti lopta kroz noge, bio je kapetan kad ne bi u sastavu bilo Savinovića. Sjetio se toga Goran Sukno, on je krajem 70-ih upao u prvu momčad, i dok to govori, baš je pored njega prošao u Cavtatu Luko Vezilić, te nije trebalo dugo čekati na odgovor, tj. potvrdu rečenog.

I onda vrtimo film unatrag, je li netko od vratara prije Marka Bijača bio izabran za kapetana Juga? Treba zazvat, sjetio se Goran Sukno, gospara Pera Katušića, i evo odgovora.

- Jesam, tri sezone, od 1967. do 1969. godine kad sam zaključio karijeru – javio se gospar Pero, te, kad je riječ o kapetanima, istaknuo kako je dugo, dugo kapetan bio Vladimir Ivković Salko, nakon njega Hrvoje Kačić

- Ja sam bio prvi vratar, koji je bio izabran za kapetana – naglasio je Katušić, koji je za juniore Juga zaigrao 1952. godine, a bio registriran sve do 1972. godine, tri godine nakon zadnje utakmice...

- Rekao mi je Đuro Kolić da moram biti na raspolaganju ako bude problema s vratarima, da pomognem - prisjetio se. 

image

Pero Katušić (slika iz monografije Juga PET DO STO)

Dakle, trojica vratara su bila birana za kapetana: Pero Katušić, Marko Bijač i sad Toni Popadić. 

Novi kapetan je osoba koja sazrijeva iz sezone u sezonu, veliki radnik, koji je napravio u zadnje vrijeme veliki iskorak, ne samo u Jugu, već i u reprezentaciji. Najtrofejniji hrvatski klub je u svojoj objavi kako je Pop(adić) novi kapetan naveo: Njegovo bogato iskustvo, predanost sportu i izuzetne vještine čine ga izvrsnim odabirom za kapetana Juga kroz buduće izazove.

Toni Popadić je svoj vaterpolski put počeo u Jugu, ističući se svojim velikim doprinosom. Njegova strast i posvećenost vaterpolu inspiriraju sve nas i predstavljaju uzor našim mlađim generacijama.

Nova sezona za Jug Adriatic osiguranje počinje kvalifikacijama za europsku Ligu prvaka, turnirom u Gružu. Sjajni jugov vratar će u petak, 8. rujna, kad se igraju utakmice 1. kola, imati debi u ulozi kapetana! 

01. svibanj 2024 15:25