StoryEditorOCM
VaterpoloJUGAŠI OSTALI BEZ KRUNE PRVAKA

‘Svakako da smo htjeli ovaj trofej, on je najvažniji, ali sezona nije neuspješna. Ipak, zbog ovakvog ishoda se tužni vraćamo doma‘

Piše Tonči Vlašić
18. svibnja 2023. - 01:00

FINALE 2023.

Prva utakmica, subota, 22. travnja, Split: Jadran – Jug AO 14:13 (1-0), druga utakmica, nedjelja, 30. travnja, Dubrovnik: Jug AO – Jadran 11:9 (1-1), treća utakmica, srijeda, 3. svibnja, Split: Jadran – Jug AO 9:7 (2-1), četvrta utakmica, utorak, 9. svibnja, Dubrovnik: Jug AO – Jadran 13:6 (2-2), peta utakmica, srijeda, 17. svibnja, Split: Jadran – Jug AO 11:8 (3-2). 

Nismo odigrali dobro. Početak jako loš, da bi u drugoj i trećoj četvrtini imali šanse za povratak, ali smo imali i vrlo loša rješenja u napadu. To nas je mučilo i u trećoj utakmici. To su naše dvije najlošije utakmice. Imali smo jednu šansu krajem treće četvrtine, kad sam trebao zvati minutu odmora. Mala se neka šansa pojavila, nisam zvao, otišlo je sve... Jadran je zasluženo osvojio naslov prvaka Hrvatske, mi nismo bili dovoljno dobri u ovoj finalnoj seriji. Fizički smo bili dobri, ali "glava" je bila loša, odluke jako loše. Nije baš sve ni do nas, već je i do Jadrana i njihove kvalitete - istaknuo je jugov trener Vjeko Kobešćak nakon izgubljenog finala prvenstva. 

image

Vjeko Kobešćak, jugov trener

Tom Dubravec/Cropix

Jadran je u majstorici, pred punim Poljudom, slavio s 11:8, te po prvi put osvojio naslov prvaka. 

Kapacitet Poljuda se povećao uoči odluke, te je ukupno 1.187 mjesta bilo za majstoricu finala – rekao je taj podatak Dejan Savičević uoči utakmice. Malo, i sam će reći s obzirom na interes. Split je bio na nogama. ‘Zapalio‘ se od želje da u jednom važnom loptačkom sportu osvoji naslov prvaka. Zadnji su to uspjeli nogometaši Hajduka 2005. godine. I od tad ništa, 18 punih godina, a Jug došao u Poljud po 18. naslov prvaka Hrvatske, svoj 40. naslov državnog prvaka u povijesti i 70. trofej u točno 100 godina dubrovačkog velikana.

Zagrebačka Mladost je dominirala prvih godina samostalnosti Lijepe naše, Jug je 2000. godine osvojio prvi naslov prvaka Hrvatske, riječko Primorje je unatrag deset godina uspjelo dva puta otići do kraja, Mladost je znala tu i tamo iskočiti, ali u ovom stoljeću sedamnaest puta u dvadeset i tri sezone Jug!

Gruž je bio sjajan u četvrtoj utakmici finala. Spriječio je tad u svom domu festu Jadrana, koji je stigao s navijačima. Očekivalo se kako će na krilima te pobjede, prve uvjerljive jednog sastava u finalnoj seriji, te činjenici kako je dobio prethodna četiri finala protiv Jadrana, on slaviti. Ali, sad je splitski sastav bio bolji. Dosta bolji, te su slavili njegovi navijači.

image

Filip Kržić (Jug Adriatic osiguranje) u petoj utakmici finala u Splitu protiv Jadrana

Tom Dubravec/Cropix

Cijela finalna serija zanimljiva, ali i svaki od jedanaest dvoboja Jadrana i Juga ove sezone. Prvo izdanje domaćeg Super kupa uzeo je Jug, zatim uzvratio Jadranu za poraz prošle sezone u finalu domaćeg Kupa, uzeo i Regionalnu ligu, Jug i Jadran su igrali usred Beograda, u domu prvaka Srbije i aktualnog europskog doprvaka Novog Beograda igrali finale, a sad je Jadran uzvratio Gružu za poraz u finalu domaćeg prvenstva prošle sezone.

Prije 98 godina počelo je rivalstvo Jadrana i Juga. Dubrovčani su protiv Jadrana, koji je 1925. godine branio naslov, osvojili svoj prvi. Sad je do svog prvog u Lijepoj našoj Jadran uspio doći protiv Juga, koji je branio naslov.

- Čestitam jadranašima na zasluženom naslovu prvaka. Nismo uspjeli odigrati po dogovoru, pogotovo ne prvu četvrtinu. Kasno smo krenuli igrati, kasno za petu utakmicu finala. Istrošili smo se, došli na jedan gol razlike, ali nismo mogli dalje. Naša sezona je do ovog finala bila uspješna, ali ocjena ostaje takva i dalje. Svakako da smo htjeli ovaj trofej, on je najvažniji, ali sezona nije neuspješna. Ipak, zbog ovakvog ishoda se tužni vraćamo doma - rekao je, dok su slavili Jadranaši, kapetan Jug Adriatic osiguranja Loren Fatović

Jadran ima još odigrati zadnju utakmicu u skupini europske Lige prvaka, Jugaši to i završni turnir, koji se od 31. svibnja do 3. lipnja igra u Beogradu. 

27. travanj 2024 02:38