StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Stade de France je preko puta, i kad je tako, ne možeš se ne sjetiti Asanovića, Šukera, ali i Thurama... Fatovićevih dvanaest otvorilo turnir

Piše Tonči Vlašić
28. srpnja 2024. - 12:19

VATERPOLO NEDJELJA, 28. SRPNJA

Današnji program, skupina ‘B‘: Australija – Španjolska 5:9, Srbija – Japan (12.05 sati), te Francuska – Mađarska (19.30 sati), skupina ‘A‘: Italija – SAD (15 sati), Hrvatska – Crna Gora (16.35 sati), Rumunjska – Grčka (21.05 sati).

Igrala se 16. sekunda drugog poluvremena, krajičkom oka je Aljoša Asanović snimio gdje je Davor Šuker, te, kad je lopta nekako došla do njega, potpisao nezaboravnu asistenciju.  

‘Vatreni‘ su prethodno zabilježili nezaboravnu pobjedu protiv Njemačke u Lyonu, prije toga izbacili Rumunjsku u Bordauxu nakon što su prošli skupinu, te ih je put doveo u Pariz, na Stade de France. Priželjkivali smo kako će tu i ostati, te četiri dana nakon polufinala igrati na njemu i finale.

Da, ne možeš se ne sjetiti tog 8. srpnja 1998. godine. Početak nastavka, kako je Šuker nakon proigravanja Vatrenog lakta provukao loptu ispod Fabiena Bartheza za vodstvo. Nismo, nažalost, igrali finale. Lilian Thuram je te večeri postigao jedina dva pogotka za Francusku, koja je u finalu s dva pogotka Zinedine Zidanea i jednim Emmanuela Petita razbila Brazil.

Ulaz za novinare u Aquatics centar, gdje se igra vaterpolo turnir Olimpijskih igara 2024., gleda na Stade de France. Između njih je samo autoput, preko kojeg se može pješačkim mostom. Dom vodenih sportova je jedini sportski objekt koji je izgrađen za Igre, a u njemu će se održati i natjecanja u umjetničkom plivanju, te skokovima u vodu. Na Stade de France se jučer igralo finale Ragbi 7 (Francuska je osvojila zlato pobjedom u finalu protiv Fidžija pred 69.000 gledatelja), od 1. kolovoza će se na njemu održavati atletska natjecanja, a tu će se 11. kolovoza spustiti zastor, Pariz će olimpijsku zastavu predati Los Angelesu.

image

Stade de France

Martin Bureau/Afp

Turnir vaterpolista otvorili su Australija i Španjolska, koja je opravdala ulogu favorita. Pobijedila sa 9:5. Obje ‘osmice‘ su bile za nas u središtu zanimanja, Dubrovčanin Jacob Merčep igra za Australiju, a za Španjolsku igrač Jug Adriatic osiguranja Sergi Cabanas. Naravno, kapetan Španjolske je Felipe Perrone, korčulanski zet, igrač koji je u dvije sezone u kapici Juga igrao svih devet finala te dobio prvih osam.

image

Unai Aguirre (Španjolska)

Andreas Solaro/Afp

Merčep početkom nastavka nije uspio realizirati peterac, Unai Aguirre je izašao kao pobjednik iz tog dvoboja, ali ne pred kraj treće četvrtine kad je Dubrovčanin sjajno potegao te pogodio za 4:7. Perrone je asistirao, pogađao (dva pogotka), te vukao kontre. Cabanas je svoj zadatak odradio korektno.

Australci, koji su bili na otvaranju bez Luke Pavillarda (odrađivao je kaznu zbog crvenog u zadnjoj utakmici na SP-u u Dohi, igrat će u idućoj), još su dobro odigrali obranu. Ipak, Španjolska je koplje iznad. I to se dobro vidjelo.

Elvis Fatović je bio izbornik Australije dva olimpijska ciklusa, vodio ih je u Riju 2016., te u Tokiju 2021. nakon čega se vratio u Europu, u klupski vaterpolo, te preuzeo španjolskog prvaka Zodiac CNA Barcelonetu.

Nathan Power, te dva brata Edwardsa, Lachlan i Blake, su od aktualnog sastava bili u Tokiju (Power je dvije sezone igrao za splitski Jadran), a sad u Parizu je dvanaest igrača, deset u reprezentaciji Španjolske, te dvojica u sastavu Australije, koje je prošle sezone vodio Fatović s tim što su Zodiac CNA Barcelonetu napustili ovo ljeto Marc Larumbe i Miguel de Toro.

Pamtit će se kako je prvi pogodak turnira vaterpolista u Parizu postigao Španjolac Alberto Munarriz.

U 16.35 sati kreću naši, aktualni svjetski prvaci i europski doprvaci. Suparnik je Crna Gora. HTV 2 izravno prenosi ogled iz Aquatics centra u Parizu.

19. rujan 2024 02:51