StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Skakao je i Cimo od sreće, Dubrovčanin svaki dan na bazenu, na svom radnom mjestu: ‘Tlak 160/100, otkucaj srca 105!‘

Piše Tonči Vlašić
16. veljače 2024. - 09:45

Skakao je i on, skočio u zrak kad je Mate Anić obranio peterac i kad je bilo jasno kako smo dobili Francusku, kako će Hrvatske u finale, kako osvaja medalju i na SP-u nakon što je prošli mjesec uzela srebro na EP-u. Kojeg sjaja će biti u Dohi, zlatnog ili srebrnog? Čekamo sad finale, ogled protiv Italije, koji se igra u subotu, 17. veljače, od 15.30 sati u Dohi.

Potom je dočekao naše na putu prema svlačionici, stisnuo im ruku, čestitao. Zagrlio je Filipa Kržića, Marka Žuvelu...

On je Mladen Rak. Nekadašnji vratar, zatim sudac, potom vaterpolsko ‘oko sokolovo‘, tj. VAR sudac, a sad je na velikim natjecanjima zadužen za analizu suđenja. I svaki dan je na bazenu za vrijeme Svjetskog prvenstva u Dohi, bit će i danas kad je završnica turnira vaterpolistica, i sutra kad završava turnir vaterpolista, a koji zaključuju naši i Talijani. 

- Slabo mi je došlo - smije se Cimo, kako ga od milja zovu.

To je njegov komentar na polufinale Hrvatska - Francuska 17:16 (11:11), koje je odlučeno na peterce, i to nakon što je svih deset izvođača, po pet sa svake strane, bilo precizno. Potom je opet Jerko Marinić Kragić pogodio, a Anić uskočio u bazen, stao na vrata umjesto Marka Bijača, te obranio peterac Khaszu

- Tlak 160/100, otkucaj srca 105 - opet se smije Cimo. Koja sreća, i koje olakšanje kad se sve sretno završilo za nas...

Ovo je četvrto Svjetsko prvenstvo za Raka kako je uz rub bazena, prvo kao VAR sudac, sad video analitičar. Debi je imao na SP-u u Gwangju 2019., zatim Budimpešta 2022., lani Fukuoka i sad Doha. Prošli mjesec je potezao i vukao u Gružu, za vrijeme Europskog prvenstva. I tad je surađivao i s Tamasom Molnarom, legendarnim mađarskim igračem, koji je s Jugom u sezoni 1999./2000. osvojio LEN-a kup, a zatim naslov prvaka Hrvatske. Otišao je nakon toga u Bečej, pa je doživio poraz u Gružu u polufinalu nezaboravnog Final foura u Gružu 2001. godine kad je Jug pod vodstvom Veselina Đuha i Emila Nikolića osvojio po drugi put naslov prvaka Europe. A, koja je to luda kuća bila u Gružu, kakva atmosfera!

Molnar je jedan od glavnih i u Dohi, i opet Cimo uz njega. 

Rak će ovog ljeta, kao i hrvatska vaterpolska reprezentacija, i u Pariz. U istoj ulozi će biti i na vaterpolskom turniru Olimpijskih igara.

- Bit će to moje treće Olimpijske igre - istaknuo je. 

Debi je imao 2008. godine u Pekingu. To se ne zaboravlja. Bio je prvi Dubrovčanin u povijesti u ulozi suca na najvećem svjetskom sportskom događaju. I pamti se kako je sudio na kraju i utakmicu za medalju, i to za broncu turnira vaterpolistica. Potom je u ulozi VAR suca bio u Tokiju na prethodnim igrama.

image

Giorgio Scala, talijanski fotoreporter i Mladen Rak

Tonči Vlašić/
image

Tamas Molnar i Mladen Rak jedan uz drugog i u Dohi

Tonči Vlašić/
image

Mario Brguljan, Mladen Rak i Milivoj Bebić - Brguljan i Bebić delegati, a Rak je zadužen za analizu suđenja
 

Tonči Vlašić/
image

Konstantin Kharkov i Mladen Rak nakon polufinala SP-a 

Tonči Vlašić/
image

Mladen Rak čestita Filipu Kržiću na plasmanu u finale

Tonči Vlašić/
28. travanj 2024 03:30