StoryEditorOCM
VaterpoloJUG ADRIATIC OSIGURANJE

Sad se sve zna, evo tko dolazi u Gruž, a sve to pomno će pratiti Jugov legendarni kapetan

Piše Tonči Vlašić
14. kolovoza 2024. - 01:58
Kraj finala Kupa Hrvatske 2023./24. u zadarskom Višnjiku - Jugaši su dobili splitski Jadran, te osvojili trofejZvonko Pavic/

Zodiac CNA Barceloneta, koju vodi Elvis Fatović, legendarni jugov kapetan, zatim CN Marseille i Vasas Plaket su u skupini ‘C’ europske Lige prvaka, a četvrti sudionik bit će pobjednik kvalifikacijske skupine, koja će se igrati u Gružu, a na kojem uz Jug Adriatic osiguranje nastupaju CN Barcelona, hercegnovski Jadran, Dinamo iz Bukurešta, te Banja Luka.

Gruž je čekao te dočekao suparnike na startu nove sezone, u bitci za elitno natjecanje. Trener Vjeko Kobešćak je i nakon osvajanja Eurocupa prošle sezone istaknuo: Nama je mjesto u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, Ligi prvaka. Tamo želimo opet igrati. 

Istina, to je bilo prije nego će šest igrača napustiti ovo ljeto Gruž, a doći samo jedan. Otišao je Amerikanac Hannes Daube, koji je sad sa SAD-om osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Parizu. Stanovnici Gruža nisu više ni Franko Lazić, svjetski prvak iz Dohe te europski doprvak iz Dubrovnika i Zagreba, koji je opet član zagrebačke Mladosti. Otišao je i centar Goran Grgurević, zatim Jacob Merčep, Dubrovčanin, reprezentativac Australije, koji je, kao i Fran Čubranić, došao nakon SP-a u Dohi, te Ivan Vukojević, koji je novi član njemačkog Spandaua 04.

Novo ime u Gružu je samo centar Branimir Herceg iz Mladosti. Hoće li doći još netko ili će mlade snage u ‘vatru‘?

Što je novost u novoj sezoni najelitnijeg natjecanja – PRO Recco neće igrati. Loša financijska situacija je razlog tome. Neki igrači, koji su bili udarna snaga sastava trenera Sandra Sukna, već je napustila klub. PRO Recco je s jedanaest naslova najuspješniji klub svih vremena, ali ovo danas nisu dobra vremena za njega.

Tko će gdje od igrača PRO Recca? Kažu neki će u Olympiacos, neke zove CN Marseille, kao i Astrapool Sabadell. Tu je i Ferencvaros, koji je aktualni europski prvak, hoći li Novi Beograd povući kakve poteze, pogotovo nakon što je srpski vaterpolo ostvario novi uspjeh na Olimpijskim igrama… Zodiac CNA Barceloneta ne sjedi skrštenih ruku.

Ukupno su četiri skupine europske Lige prvaka s po četiri sastava. isto toliko je i kvalifikacijskih skupina. U skupini ‘A’ europske Lige prvaka su Novi Beograd, WASPO 98 Hannover CSA Steaua Bukurešt, a upast će najbolji s turnira koji se igra u Oradei, a gdje su uz domaćina, CSM Oradea, još AN Brescia, Spandau 04 Berlin, Enka Istanbul i grčki PAOK.

U skupini ‘B’ su branitelj naslova, Ferencvaros, zatim hrvatski prvak splitski Jadran, potom Dinamo Tbilisi, te upada pobjednik kvalifikacije skupine koja se igra u Kragujevcu, a na kojem s Radničkim igra još Vouliagmeni NC, mađarski BVSC-Zuglo, te zagrebačka HAVK Mladost.

U skupini ‘D’ će se Olympiacosu, Rari Nantes Savoni i Primorcu iz Kotora pridružiti pobjednik skupine  koja se igra u Sabadellu, a u kojoj osim domaćina, Astralpool Sabadella igraju Ortigia 1928, Šabac i francuski Pays d‘Aix Natation.

Nakon ždrijeba, ističe se, Jug Adriatic osiguranje, Vouliagmeni NC, AN Brescia i Astrapool Sabadell imaju dobre izglede za povratak na veliku scenu, ali oko njih je još gladnih i snažnih lovaca. Prije svega zagrebačka Mladost, koja se najviše pojačala ovog ljeta, a koja je u skupini u kojoj je Vouliagmeni.

Kvalifikacijske skupine se igraju sredinom rujna. Potom 16 klubova kreće u novu sezonu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Hoće li hrvatski vaterpolo imati čak tri svoja predstavnika?

12. rujan 2024 04:00