StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO

Prekjučer je s tribina gledao Srbiju, jučer proslavio rođendan, danas će na polufinala, Sandro Sukno: Imaju genijalca, koji nije u najboljim godinama, ali mu mozak radi “sto na sat”...

Piše Tonči Vlašić
1. srpnja 2022. - 09:08

Zbog toliko novih momaka u našoj reprezentaciji bio je veliki znak pitanja uoči početka Svjetskog prvenstva, što mogu, a iz tog istog razloga nije bilo previše vjere u njih – istaknuo je Sandro Sukno, trofejni hrvatski vaterpolist, olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak, koji je zbog zdravstvenih problema morao s 27 godina zaključiti igračku karijeru, koji je svoje posljednje utakmice odigrao upravo u Budimpešti kad je Hrvatsku 2017. odveo do naslova prvaka svijeta.

Ostao je nakon naprasnog prekida igračke karijere uz rub bazena. Bio uz Ivicu Tucka u stožeru hrvatske reprezentacije (bronca na prethodnom SP-u u Gwangju, inače kao igrač je osvojio bronce 2009. u Rimu, 2011. u Šangaju i 2013. u Barceloni, srebro u Kazanju 2015., te zlato u Budimpešti prije pet godina).

Zadnje dvije sezone je glavni trener u klubovima. Nakon Tokija i preuzimanja PRO Recca nije više na klupi reprezentacije. Klupsku sezonu je zaključio osvojivši sva četiri trofeja s talijanskim velikanom (dupla kruna u Italiji, europski Superkup, te naslov prvaka Europe).

image

Sandro Sukno, trener PRO Recca

POLUFINALA U PETAK, 1. SRPNJA

Ponedjeljak, 27. lipnja, osmina finala: Crna Gora – Japan 10:9, Gruzija – Hrvatska 7:13, Italija – Australija 17:6, JAR – SAD 2:24

Srijeda, 29. lipnja, četvrtfinala: Grčka – SAD 16:11, Srbija – Hrvatska 12:14, Španjolska – Crna Gora 7:6, Mađarska – Italija 10:11

Petak, 1. srpnja, polufinala, 16 sati: Italija– Grčka, 19.30 sati: Španjolska -  Hrvatska (HTV2).

Nedjelja, 3. srpnja, 17 sati: utakmica za treće mjesto, 20 sati: finale.  

- Već u prvoj utakmici protiv Grčke odigrali su naši dobru utakmicu. Mogli su i pobijediti olimpijske doprvake. Na kraju završilo je bez pobjednika, potom su lovili bolju pogodak razliku. Nisu uspjeli. Zbog slabije pogodak razlike bili su drugi u skupini, ali bez poraza. Za mnoge je to drugo mjesto donosilo teži put, međutim, nije bilo loše što smo igrali osminu finala. Dobro nam je došla ta utakmica, a kvalitetniji smo od Gruzije. Odigrali smo dobro. Moćno. To kako rastemo iz utakmice u utakmici potvrdili smo protiv Srbije. Ne bih isticao pojedince jer smo igrali kao momčad, bili jaki kao grupa, i zato smo dobili kvalitetnog suparnika – naglasio je Sukno.

- Unatoč promjenama u reprezentaciji opet smo u polufinalu, blizu nove medalje. Nikako ne bi trebalo sad nametati pritisak našima, već ih treba samo podržati.

Prekjučer je Sandro s tribina pratio četvrtfinala. Jučer je u glavnom gradu Mađarske proslavio svoj 32. rođendan. Danas će pratiti polufinala.

- Čeka nas Španjolska. Za mene je to reprezentacija koja iz svoje grupe igrača izvuće najviše, oni su uvijek najbliži svom maksimumu. Jako su kompaktni, jako čvrsti, te neće biti lako doći do nove pobjede. Imaju genijalca, koji nije u najboljim godinama, ali mu mozak radi “sto na sat”, a to je Perrone. On daje ritam. Zna kad smiriti loptu, a kad ubrzati. Granados i Munarriz su sjajni mladi igrači, napadači, tu je i odlični Tahull u dva metra, ali Perrone sve kontrolira. Krucijalno je pogoditi što napraviti, pokriti Perronea ili ga pustiti te zatvoriti ostale. Dodat ću kako Perrone čini sve suigrače boljima. Što se nas tiče, imamo dobru enegrgiju. Morat ćemo biti jako strpljivi. Ništa im ne smijemo pokloniti. Čeka nas šahovska partija. Pratio sam u srijedu i ostale četvrtfinalne utakmice. Najuspješnija vaterpolo sila Mađarska pred svojim navijačima, punim gledalištem, izgubi od Italije. Domaćin nije u polufinalu. I to govori koliko je velik uspjeh ostvario hrvatski vaterpolo na Svjetskim prvenstvima – naglasio je Sukno.

26. travanj 2024 06:13