StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Pobjedom počeli život, pobjedom zaključili svoje prvo stoljeće, puno toga je bilo u znaku broja sedam(deset)!

Piše Tonči Vlašić
6. prosinca 2023. - 21:22

SKUPINA ‘B‘

Jug AO – Dinamo Tbilisi 19:13

DUBROVNIK Bazen u Gružu. Gledatelja 200. Suci: Matijašević (Crna Gora) i Bourges (Francuska).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Prkoča, Burđelez, Lazić (3), Bjelopera (1), I. Vukojević (1), Daube (7), Cabanas (4), Kržić, Burić (2), Grgurević, Žuvela (1), Jurišić (7 obrana). Trener: Vjeko Kobešćak.

DINAMO TBILISI: Razmadze (8 obrana), Veshaguri, Akhvlediani, Dzikhtsiarenka (1), Tkeshelashili, Vapenski (3), Jakhaia (1), Tankosić (2), Imnaishvili, Magrakvelidze (2), Malyshu, Pješivac (4), Gvetadze (1 obrana). Trener: Dejan Stanojević.

Četvrtine: 5:5, 4:2, 6:2, 4:4

U Pireju PRO Recco je dobio Olympiacos s 11:10. Francesco Di Fulvio je pogodio sekundu prije kraja za nastavak pobjedničkog niza sastava trenera Sandra Sukna. Marko Bijač, Andro Bušlje i ostali u kapici domaćina imali su protiv aktualnog prvaka Europe u nekoliko navrata tri pogotka viška, vodili u zadnjoj s 9:7, ali je s tri pogotka u nizu PRO Recco prvi put poveo. Alex Papanastasiou je izjednačio 34 sekunde prije kraja na 10:10, ali grčki prvak nije uspio postati prva momčad ove sezone koja je izbjegla poraz od aktualnog prvaka Europe. 

PRO Recco je osvojio svih 18 bodova, Olympiacos 11, Jug Adriatic osiguranje 7, dok je Dinamo bez boda. PRO Recco i Olympiacos nastavljaju natjecanje u Ligi prvaka, a Jug AO i Dinamo u Eurocupu.  

Gruž u znaku sedmice. Hannes Daube, koji je vlasnik kapice s brojem 7, postigao je sedam pogodaka za Jug Adriatic osiguranje u 19:13 pobjedi protiv Dinama iz Tbilisija. Zahvaljujući ne samo Amerikancu, vodio je dubrovački sastav u oproštaju od 2023. godine, ali i od nastupa u europskoj Ligi prvaka ove sezone, u nekoliko navrata sa sedam pogodaka razlike. To mu je bila najveća prednost. Osvojio je ukupno sedam bodova u skupini, svih šest protiv Dinama, te jedan protiv Olympiacosa, i to u Pireju. Ima sedam europskih trofeja, a sedamdeset ukupno!  

Iako nije uspio u najjačoj skupini najelitnijeg natjecanja iznenaditi niti jednog favorita, ni PRO Recca, aktualnog prvaka Europe, a zatim ni grčkog prvaka, nije za njega kraj europske sezone. Trećeplasirani i četvrtoplasirani sastavi četiri skupine europske Lige prvaka natjecanje nastavljaju u Eurocupu.

Što još treba istaknuti u ogledu Jug Adriatic osiguranje – Dinamo Tbilisi? Maro Joković je nakon osvajanja kupa dobio slobodno, kao i Toni Popadić s tim što je najiskusniji Jugaš bio van sastava i gledao utakmicu s tribina. Popadić je bio na klupi. Ne može se u zapisnik europske utakmice bez dva vratara. Tako je čitavu europsku utakmicu odigrao Ivan Jurišić. Jugov mladi vratar je imao nekoliko lijepih obrana. Potom, Luka Bjelopera je postigao europski pogodak. Nakon izborenog peterca, budući je Daube bio u igri, Amerikanac je krenuo odraditi svoj zadatak, ali je Marko Žuvela ohrabrio Bjeloperu. Nije ni Daube imao ništa protiv. Nije zadrhtala ruka mladom Jugašu.

Dinamo je bolje otvorio utakmicu, vodio u dva navrata s dva pogotka razlike (1:3 i 2:4), Jug je tek početkom druge četvrtine prvi put poveo (7:6). Gosti više nisu uspjeli izaći iz minusa. Prvo ime Dinama bio je Stefan Pješivac, koji je postigao tri pogotka što je donijelo vodstvo 6:5, a ukupno četiri. Plus je izborio nekoliko igrača više, te peterac.

Rino Burić je pogodio za prvo vodstvo, Sergi Cabanas je postigao četiri pogotka, Franko Lazić je pogađao i asistirao, lijepo je Žuvela zaključio napad s igračem više, Goran Grgurević je namučio bekove Dinama, pogodio je i Ivan VukojevićIvuša Burđelez nakon više od mjesec dana izvan stroja ponovno je u bazenu. 

Nastavak klupske sezone je krajem veljače. Sad kreću pripreme reprezentacije, Europsko prvenstvo je u Gružu i na Savi u prvoj polovici siječnja. Početkom veljače je u Dohi Svjetsko prvenstvo.

U godini u kojoj je ugasio sto svjećica na rođendanskoj torti Jug Adriatic osiguranje je osvojio dva trofeja (Regionalna liga i Kup Hrvatske), igrao u tri finala (plus domaće prvenstvo), te u sva četiri natjecanja završnicu (sedmi na Final 8 europske Lige prvaka).

Nevjerojatnih 70 trofeja je u vitrinama. Prvog od sedam europskih osvojio je iz prve, u svom prvom nastupu u europskim kupovima, bilo je to 1980., kad je slavio prvi od četiri naslova prvaka Europe. Može li iz prve i do naslova pobjednika Eurocupa?

Plus, čeka ga do kraja ove sezone još domaći Superkup, završnica Regionalne lige, te domaće prvenstvo.

Ako na kraju sezone ne ostane na 70 trofeja, bit će pjesma u Gružu uoči proslave u lipnju – 100 godina od prve utakmice u povijesti!     

TOČKA NA ‘I‘

Pobjeda protiv Penatura na Porporeli u prvoj utakmici u povijesti kluba, sad pobjeda protiv Dinama iz Tbilisija u Gružu na kraju prog stoljeća života Jug Adriatic osiguranja u kojem je osvojio 70 trofeja!

05. svibanj 2024 09:20