StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKA LIGA |

OPET NAS JE CRNA GORA OSTAVILA PRAZNIH RUKU U MAĐARSKOJ Imali smo plus dva dvije minute prije kraja, ali...

Piše Tonči Vlašić
8. siječnja 2021. - 19:48

Opet nas je Crna Gora ostavila praznih ruku u Mađarskoj. U siječnju prošle godine bez medalje na Europskom prvenstvu u Budimpešti, a sad u Debrecenu bez mogućnosti plasmana na završni turnir Svjetske lige, i to nakon što smo četiri puta u četvrtfinalu europskih kvalifikacija imali dva pogotka viška. S 10:8 smo ušli u zadnje dvije minute, a Crna Gora je s vratarom Dejanom Lazovićem kao drugim centrom izjednačila na 10:10, i to pogotkom Alekse Ukropine sedam sekundi prije kraja, te su o pobjedniku odlučivaloi peterci. Jesmo li u tom zadnjem napadu Crne Gore trebali igrat presing, pa se vratit u zonu? Uglavnom, odmah smo igrali zonu. Lazović nas je 'raširio', te se otvorio prostor za Ukropinu.

U odluci na peterce, nakon što su u prve četiri serije igrači bili bez promašaja, Vladimir Gojković, izbornik Crne Gore, povukao je potez. Poslao je među vratnice Slavena Kandića umjesto Lazovića i pogodio. Kandić je zaustavio peterac Xaviju Garciji, dok Marko Bijač, koji je imao čak 18 obrana u četiri četvrtine, nije uspio spriječiti u odluci o pobjedniku ni Draška Brguljana, te je Crna Gora izborila polufinale, dok će naši razigravati u nastavku turnira za plasman od 5. do 8. mjesta.

image
Vladimir Gojković, izbornik Crne Gore foto: Pasquale Mesiano

Počelo je obranama vratara, prvo 'jedinice' Crne Gore – Lazović je zaustavio šut Luke Bukića, a Bijač je prvu obranu upisao zaustavivši udarac Vlada Popadića. Zatim je Aleksandar Ivović blokirao pokušaj Hrvoja Benića kad smo prvi put imali igrača više kojeg je izborio Nikša Dobud. Što naši nisu uspjeli, jesu Crnogorci. Vladan Spaić je isključio Marka Macana, a tu brojčanu prednost Crne Gore realizirao je Ivović. Izjednačili smo u 5. minuti. Kapetan Andro Bušlje je pogodio sa srednjeg za 1:1. Napad prije nismo iskoristili novog, drugog igrača više, kojeg je zaradio Josip Vrlić. Tad je Draško Brguljan blokirao šut Bukića. Minutu i 22 sekunde prije kraja prve četvrtine Loren Fatović je bio uspješan za naše prvo vodstvo. Izborio je igrača više, te zatim pogodio. Bijač je u prvoj četvrtini imao 4 obrane.

Crna Gora je izjednačila na 2:2 u prvom napadu u drugoj četvrtini, nakon 23 sekunde. Draško Brguljan je imao otvorenu desnu stranu gola Bijača, te je pogodio. Na novi pogodak čekali smo sve do 28 sekundi prije kraja druge četvrtine kad je kapetan Bušlje još jednom bio silovit i precizan. Hrvatska nije iskoristila sjajnu večer Bijača u prvom poluvremenu. Zaustavio je 12 od 14 šuteva Crne Gore u okvir gola. Imao fantastičnih 86 posto obrana. Na odmor smo otišli sa samo 3:2.  

Vrlo brzo se Hrvatska u nastavku našla po drugi u minusu (Ivović je izjednačio na 3:3, a Đuro Radović pogodio za 4:3 vodstvo Crne Gore), ali još brže je otišla na plus dva: Loren Fatović je pogodio za 4:4 i 6:4, peti pogodak za Hrvatsku postigao je Maro Joković, a između svakog pogotka naših – Bijač je upisao novu obranu. Crna Gora je tri minute prije kraja treće četvrtine prekinula našu seriju od tri pogotka (Marko Petković). Potom je Lazović upisao svoju osmu obranu nakon čega je Macan drugi put isključen, ali opet Bijač. Nakon njegove 15. obrane – četvrti pogodak Fatovića, te smo po drugi put imali plus dva (7:5).

Nismo iskoristili na kraju treće četvrtinme igrača više za otići na plus tri, kojeg je izborio Vrlić, Bukić je zatresao okvir gola, ali ni na početku posljednje četvrtine, kojeg je izborio Dobud. Ovaj put je Fatović umjesto mreže zatresao okvir gola Crne Gore, koja je potom iskoristila igrača više (Draško Brguljan 6:7). Nakon devete obrane Lazovića – 7:7 (Dušan Matković, opet Crna Gora s igračem više). Uzvratili smo na isti način - s dva pogotka: Fatović za 8:7, a potom Dobud za 9:7 nakon asistencije Jokovića. Ukropina je sa srednjeg, ostao je sam, te prepolovio prednost naših tri minute prije kraja (8:9). Brzo smo odgovorili. Opet je Joković bio asistent, a realizator Bukić, te smo četvrti put imali plus dva (10:8).  

image
Hrvatska - Crna Gora (Aleksandar Ivović) foto: Giorgio Scala

Ivović je minuti i 52 sekunde postigao svoj treći, a deveti pogodak za Crnu Goru. Potom, kad je Matković blokirao šut Jokovića, Ivoviću je udarac 52 sekunde prije kraja obranio Bijač. Naši nisu uspjeli postići novi pogodak nakon minute dogovora, te je Crna Gora 25 sekundi prije kraja počela svoj zadnji napad, i to je nakon minute dogovora Gojković poslao i vratara Lazovića u napad... 

VRATIO SE DOBUD NAKON 2121 DANA

Pamtit će se pogodak te nekoliko izborenih igrača više Nikše Dobuda, koji je nakon 2121 dana zaigrao za reprezentaciju. Olimpijski pobjednik iz Londona 2012. i europski prvak iz Zagreba 2010. zadnji nastup imao je upravo protiv Crne Gore u Svjetskoj ligi. Bllo je to u Budvi 20. ožujka 2015. godine nakon kojeg je imao doping kontrolu. Iako je bio negativan, kao i svaki put do tada, zaradio je četiri godine suspenzije nakon neobavljene doping kontrole izvan natjecanja jutro poslije. Iako je napunio 35. godina, i dalje je jedan od najboljih centara na svijetu.

ČETVRTFINALE Hrvatska – Crna Gora 14:15 nakon peteraca

DEBRECEN Bez gledatelja. Suci: Arkadiy Voevodin (Rusija) i Frank Ohme (Njemačka).

HRVATSKA: Bijač (18 obrane), Macan, Fatović (5), Dobud (1), Joković (1), Bukić (1), Burić, Bušlje (2), Miloš, Vrlić, Benić, Garcia, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

CRNA GORA: Lazović (9 obrane), Draško Brguljan (2), Radović (1), Petković (1), Popadić, Perković, Vidović, Ukropina (2), Ivović (3), Spaić, Matković (1), Baničević, Kandić. Izbornik: Vlado Gojković.

Igrač više: Hrvatska 8/3, Crna Gora 11/3

Četvrtine: 2:1, 1:1, 4:3, 3:5 – peterci 4:5.

Peterci, prva serija: 11:10 Loren Fatović, 11:11 Aleksandar Ivović, druga serija: 12:11 Maro Joković, 12:12 Đuro Radović, treća serija: 13:12 Luka Bukić, 13:13 Stafen Vidović, četvrta serija: 14:13 Josip Vrlić, 14:14 Dušan Matković, peta serija: 14:14 Xavi Garcia / obrana  Slaven Kandić, 14:15 Draško Brguljan.

Hrvatska čeka Mađarska u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta. Domaćin je izgubio 9:8 od Italije, koja će u polufinalu igrati protiv Crne Gore. Drugi par razigravanja za poredak od 5. do 8. mjesta je ogled Srbija - Francuska, a u drugom polufinalu igraju Španjolska i Grčka, koja je s 12:3 svladala Francusku uz jedan pogodak Jugaša Alexa Papanastasioua. Tri najbolja će izboriti nastup na završnom turniru Svjetske lige.

Tonči Vlašić / Dubrovački vjesnik

26. travanj 2024 08:06