StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Odbrojavaju se sati do početka bitke za finale SP-a, Loren Fatović: ‘Zaboravite tu utakmicu u Gružu prije 40-ak dana!‘

Piše Tonči Vlašić
15. veljače 2024. - 09:05

Okrenuti smo Francuskoj, ali, koliko god mi to htjeli, u utorak nakon pobjede bilo je teško ‘izbiti‘ iz glave tu utakmicu i odmah se okrenuti novoj, ma koliko god mi to htjeli. Ne ide, to je tako u glavama, pogotovo jer je utakmica sa Srbijom nešto više od neke, nazovimo je normalne utakmice. To je u vaterpolu derbi, i tako će uvijek biti. Trebalo je vremena za odmoriti glave, a onda nas je dočekala vijest kako je u polufinalu suparnik Francuska, a ne Mađarska. Iznenađenje, te se trebalo okrenuti Francuskoj, i od srijede ujutro Francuska, Francuska i Francuska – sliježe ramenima Loren Fatović.

Četiri puta je u četvrtfinalu tresao mrežu, je li on naš najbolji strijelac na prvenstvu? Jest, samo provjera, koliko je ukupno postigao do sad? Osam u skupini, a sedam u završnici. Marko Žuvela drugi s jedanaest pogodaka, treće mjesto dijele s po deset Jerko Marinić Kragić i Franko Lazić

Povratak na Francusku. Dakle, što o idućem suparniku kaže naš prvi topnik, igrač, kojeg svi hvale, Koliko toga lijepog je o njemu rekao Vjeko Kobešćak, koji je jedan od glavnih ‘krivaca‘ što je Francuska potpisala povijesni uspjeh na Svjetskim prvenstvima, koja se igraju od 1973. godine. Fracuska je prvu medalju, i to olimpijsko zlato, uzela prije točno 100 godina, i to u Parizu! Četiri godine poslije u Amsterdamu broncu. I to je to na najvećem natjecanju, a na Europskim prvenstvima, prvo je bilo 1926. u Budimpešti, Francuska ima srebro s drugog, koje je bilo u Bologni. Dakle, četiri medalje.

Naš sugovornik ima više. Osvojio je zlato i broncu na svjetskim prvenstvima, te zlato, srebro i broncu na europskim, još čeka olimpijsku medalju, ali ukupno pet medalja s velikih natjecanja.

image

Loren Fatović (Hrvatska) protiv Australije na SP-u u Dohi

Tonči Vlašić/

Francuska u polufinalu Dohe?

- Igrali smo u zadnje vrijeme dosta puta protiv Francuske, imali smo protiv njih i težih utakmica. Zadnja, u Gružu na Europskom prvenstvu je pošla relativno lagano na našu stranu, ali smo svjesni kako smo na Europskom prvenstvu u Splitu, gdje smo također bili suparnici, mučili dosta dugo. Čak su u Splitu imali i vodstvo. Ovdje su namučili Grčku, dobili Mađare. To poziva na oprez, tjera da razmišljamo o svakom igraču Francuske, ozbiljno shvatimo utakmicu. Vjerujem kako smo kvalitetniji, ali pogledajte dosadašnje rezultate na ovom prvenstvu, izjednačeno, preokreti, teške utakmice. Pogotovo u skupini C u kojoj su bili Srbija, Crnogorci, Amerikanci i Japanci. Zatim i u odluci tko će biti prvi u skupini B gdje su bili Francuzi i Grci… Pa, tri od četiri četvrtfinala.

Jeste li, nakon pobjede protiv Srbije, pričali o Mađarima kao suparnicima u polufinalu?

- Ne, ali, amo iskreno, zar nisu svi očekivali kako će Mađari dobiti Francusku? Ja mislim da jesu. A kažem, nismo pričali nakon pobjede protiv Srbije o idućem protivniku jer smo bili pod dojmom pobjede u četvrtfinalu.

I kakav je bio taj prvi dojam nakon utakmice.

- Prvo, presretni što smo pobijedili, a što se tiče utakmice bili smo svjesni kako smo imali dijelova utakmica kad smo mogli igrati bolje. Pogotovo u prvom dijelu utakmice u obrani. Teško je nakon jedne tako teške utakmice prebaciti se na idućeg suparnik. Ali, u srijedu ujutro smo otišli na kavu. I ono što sam rekao, samo o Francuskoj. Dvije ure smo bili na kavi, i svo to vrijeme smo pričali o Francuzima.

image

Loren Fatović na EP-u

Damir Krajac/Cropix

Zadnja utakmica protiv Francuske je bila sjajna. Gruž, 6. siječnja, pobjeda 12:7.

- Kontrolirali smo tad cijelu tu utakmicu, da, bilo je tako dobro, ali to je već prošlost. Nema smisla o tome trošiti riječi. Nema sumnje kako ćemo pogledat određene dijelove te utakmice kako bi vidjeli što je bilo dobro, a što je trebalo bolje, što su oni radili jer teško da se u dva tjedna priprema, koliko smo imali nakon Europskog, a prije Svjetskog prvenstva, moglo nešto promijeniti kako u našoj igri, tako i u njihovoj. Međutim, zaboravite taj rezultat pa i iz razloga jer je to u Gružu bila utakmica u skupini, ne može se reći nevažna, ali s dosta manjim značajem u odnosu na ovu. Ova ima ogroman značaj i za njih, i za nas. U igri je finale Svjetskog prvenstva.

Jasno je k‘o dan oko koga se sve vrti kad je u pitanju igra francuske reprezentacije – jedan i jedini Thomas Vernoux.

- Da, jasno je k‘o dan. Na njega treba obratiti pozornost. Ali, imaju oni ljevaka Uga Crousillata, golman Hugo Fontani je jedan odličan vratar. Bodegas svojim iskustvom, ulascima u dva metra, pa  Bouet... U zadnje dvije, tri godine smo odigrali dosta utakmica s Francuzima, te se baš dobro znamo. Znaju oni sve o nama, znamo i mi o njima. Mirna glava u polufinalu će biti ključna. Nadam se kako mi možemo opet biti mirni kao što smo bili u četvrtfinalu protiv Srbije. Lomili smo ih, lomili, a onda su oni poveli dva razlike, 7:5, pa smo se u minutu vratili jer smo bili mirne glave – istaknut će Loren.

image

Damir Luketić, Marko Bijač, Loren Fatović, Franko Lazić...

Tonči Vlašić/

Hrvatska i Francuska polufinale igraju u četvrtak, 15. veljače, od 15.30 sati po hrvatskom vremenu. Sat i pol prije u prvom polufinalu se sastaju Španjolska i Italija. U subotu, 17. veljače, igraju se u Dohi utakmica za treće mjesto, te finale. 

27. travanj 2024 13:31