StoryEditorOCM
VaterpoloBIT ĆE NA TELEVIZIJI

Nova utakmica u Gružu: novi Jug Adriatic osiguranje dočekuje novi Novi Beograd

Piše Tonči Vlašić
11. listopada 2024. - 21:26

Niti 48 sati nakon ispita na startu EuroCupa i uspjeha 14:10 protiv grčkog GS Apollon Smyrnisa, evo novog gosta u Gružu. Stiže Novi Beograd uz čije ime piše kako je prošle sezone bio prvak Srbije, osvajač Kupa Srbije, pobjednik Regionalne lige, te četvrti u europskoj Ligi prvaka u kojoj igra i ove sezone.

Međutim, kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli, gori ustaje - Radnički iz Kragujevca je od ovog ljeta na papiru broj jedan u Srbiji, Novi Beograd je ove sezone ostao bez većine velikana, iskusnih igrača, onih koji su nosili igru i donijeli spomenute uspjehe, a u vatru su sad gurnuti mladi za koje se ističe kako su velike nade ne samo srpskog,već i svjetskog vaterpola. 

Tko to više nije pod dirigentskom palicom Živka Gocića u kapici Novog Beograda? Redom, nema Filipa Filipovića, koji se umirovio. Rekao je: Dosta je bilo! Tri puta je osvajao naslov klupskog prvaka Europe, a sa Srbijom je dva puta bio olimpijski pobjednik, dva puta svjetski prvak i pet puta europski prvak. Pet puta je bio izabran za igrača godine u Europi, a četiri puta u svijetu. I ne zaboravlja se kako je, nažalost, zaključio karijeru. Igrala se treća četvrtina polufinala završnog turnira za prvaka Europe na Malti. Gledala se snimka, udario je igrača Ferencvarosa, te je isključen bez prava zamjene. Novi Beograd je poražen na peterce, Ferencvaros je dobio nakon toga u finalu Olympiacos, te osvojio naslov. Filipović je kažnjen. Nije igrao ni za treće mjesto...

Ali, neće se karijera Filipovića pamtiti po toj zadnjoj utakmici, već po svim onim silnim uspjesima. Dakle, nema njega, a nema ni Duška Pijetlovića, Nikole Jakšića, Marka Radulovića, Radomira Drašovića, Alvara Granadosa, Sava Ćetkovića, vratara Lazara Dobožanova. Pijetlović, Jakšić i Drašović su sad u Radničkom, Granados je u Zodiac CNA Barceloneti...

I dalje su tu Miloš Ćuk, koji je novi kapetan Novog Beograda, zatim Nikola Lukić, Đorđe Vučinić, Vasilije Martinović, te dva sjajna Grka, Dimitrios Skoumpakis i dirigent, Angelos Vlachopoulos... Došao je Đuro Radović, crnogorski reprezentativac iz splitskog Jadrana, te bulikan mladih...

Novi Beograd je dobio u Regionalnoj ligi prvo Primorac iz Kotora s 14:12, potom splitski Jadran na peterce 18:17, a u utorak je svladao Steauu na startu natjecanja u skupini A europske Lige prvaka s 11:7 u utakmici u kojoj su sjajni bili Vučinić, Skoumpakis i Vlachopoulos. 

Utakmica u Gružu je prvo gostovanje Novog Beograda u novoj sezoni. Jugaši su i prethodna dva ispita u Regionalnoj ligi imali kod kuće, i oba puta također protiv klubova iz Srbije: 19:15 pobjeda na startu protiv Šabac Elixir, a potom 16:7 uspjeh protiv Valis Vega iz Valjeva.

Ovaj novi Novi Beograd je daleko kvalitetniji od sastava iz Šapca i Valjeva, te, naravno, i od GS Apollon Smyrnisa. Novi je ove sezone i Jug Adriatic osiguranje. Ostao je bez pet, šest igrača (Jacob Merčep, Franko Lazić, Hannes Daube, Fran Čubranić, Goran Grgurević i Ivan Vukojević), doveo je samo jednog (Branimir Herceg). I on je bacio u ‘vatru‘ mlađe (prvenstveno se to odnosi na prvog strijelca EP-a do 19 godina Vlaha Pavlića).  

Ogled u Gružu, koji počinje u subotu, 12. listopada, u 17.30 sati, izravno prenosi televizija Arena Sport 2. 

image

Rino Burić (Jug Adriatic osiguranje) protiv Novog Beograda

Tom Dubravec/Cropix
11. listopad 2024 21:38