StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Ništa ružno se nije dogodilo - Marko Bijač i Ivica Tucak u miks zoni nakon poraza od Španjolske: ‘ Ne postoji moj igrač, to smo govorili prije utakmice, već ...‘

Piše Tonči Vlašić
7. veljače 2024. - 19:25

SKUPINA ‘A‘

Rezultati, ponedjeljak, 5. veljače, 1. kolo: Južna Afrika – Španjolska 5:21, Hrvatska – Australija 13:8, srijeda, 7. veljače, 2. kolo: Australija – Južna Afrika 29:7, Španjolska – Hrvatska 10:6. 

Poredak: 1. Španjolska 6 bodova (31:11), 2. Australija 3 boda (37:20), 3. Hrvatska 3 boda (19:18), 4. Južna Afrika bez boda (5:21). 

Raspored, petak, 9. veljače, 3. kolo, 11.30 sati: Australija – Španjolska, 15.30 sati: Južna Afrika – Hrvatska.

Pobjednik skupine ide izravno u četvrtfinale, drugi i treći razigravaju za mjesto među osam. Naša skupina se križa sa skupinom ‘B’ u kojoj su Grčka, Brazil, Kina Francuska. U skupini ‘C’ su Srbija, Crna Gora, Japan i SAD, a u skupini ‘D’ Kazahstan, Rumunjska, Italija Mađarska.

Nakon 6:10 poraza od Španjolske u 2. kolu skupine ‘A‘ Svjetskog prvenstva u Dohi, prvi se u miks zoni zaustavio kapetan, vratar Marko Bijač.

- Nismo bili pravi. Nismo pokazali agresivnost u napadu, kao što je to bilo u obje utakmice sa Španjolcima na Europskom prvenstvu. Oni su to koristili, nisu nam dopuštali niti jedan lagan šut i od druge četvrtine do kraja su imali kontrolu utakmice. Na kraju smo pokušali s M zonom, ali i tu su se dobro snašli. Čestitam im na pobjedi. Nama ostaje spremiti se što bolje za osminu finala, a zatim za ostatak turnira – kazao je Bijač koji je imao deset obrana. On je bio na visini zadatka, kao i oba centra, Luka Lončar i Josip Vrlić, koji su donijeli dosta igrača više, ali to nismo uspjeli materijalizirati.

Zatim naš izbornik Ivica Tucak.

- Za pobijediti Španjolsku trebalo je pokazati više, ovo što smo mi pokazali bi možda bilo dovoljno za dobiti neku slabiju reprezentaciju. Za dobiti Španjolsku trebali smo biti na sto posto svojih mogućnosti. Od početka smo imali govor tijela koji nije bio dovoljan za ovakvu utakmice. Imali smo strahovito, strahovito tehničkih pogrešaka, zatvaranje kontre... – tu je zastao Tucak, te nastavio.

- Ne postoji moj igrač, to smo govorili prije utakmice. Nema mog igrača, već postoji zatvaranje prostora. Procurili smo tri, četiri puta. Tako smo bili dekoncentrirani, i to je za jednu analizu. I napravit ćemo je. Sad imamo lakšeg protivnika, a zatim osmina finala. To je ključna utakmica. Trebali bi igrati protiv Brazila. Apsolutni smo favoriti, te Hrvatska mora biti na Olimpijskim igrama u Parizu. To je glavni cilj. Kad to napravimo, a ja duboko vjerujem kako će biti tako, onda ćemo razmišljati dalje. Puno je razloga zbog čega smo bili ovakvi, ali to ću s igračima podijeliti. Nekad te i protivnik prisili na to. Španjolska je bila lukavija, ovaj put bolja. Mi možemo puno bolje od ovoga. Uf, tehničke pogreške baš bodu oči. Dodavanje protivničkom igraču u ruku, prvog igrača više prebacimo cijelo polje, kad je tako ne možeš očekivat nešto. Branili smo se u početku fenomenalno, ali past ćeš i pali smo jer nismo ništa kvalitetno napravili u napadu. Međutim, ništa se ružno nije dogodilo. Početna je faza. Znamo po što smo došli. Da je netko unaprijed planirao pobjedu protiv Španjolske, to nije nitko sigurno, barem ne ja – naglasio je Tucak, kojem je dan nakon poraza od Španjolske, u četvrtak, 8. veljače, 54. rođendan.

- Što sam poželio? Mira, zdravlja, bolje srce nego je bilo do sad – aludirao je izbornik na operaciju krvnih žila, koju je imao krajem prošle godine, za vrijeme priprema za EP.

- Ako ćemo o rezultatu, želim pobjedu u nedjelju (tad se igra osmina finala). Poslije medalju na Olimpijskim igrama u Parizu? Da, to bi bilo lijepo - zaključio je Tucak. 

01. svibanj 2024 09:16